Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

iMac G3 - diagnostyka. Temat dla prawdziwych znawców.

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
19 odpowiedzi w tym temacie

#1 cekala

cekala
  • 6 postów

Napisano 04 czerwca 2007 - 19:23

Na początku witam wszystkich Forumowiczów!

Właśnie dokonałem rejestracji na Waszym Forum, ponieważ przejrzałem masę stron
internetowych i nadal nie mogę poradzić sobie ze wskrzeszeniem iMaca. Liczę na pomoc.

Znam się "trochę" na komputerkach klasy PC, zaś z Makami miałem niewielką styczność
(jedynie eMac G4, instalacja OSX i softu, same proste rzeczy). Wpadł mi w ręce iMac G3,
CRT, tray-loading, bez Firewire, wizualnie stan dobry, technicznie stan nieznany.

Pierwsze uruchomienie: "tada", szary ekran, ikonka folderu z migającym na przemian
znakiem zapytania i "buźką",włącza się Open Firmware:
[B]
DEFAULT CATCH!, code=900 at %SRR0: ff81ab68 %SRR1: 000b030

Apple iMac Open Firmware 3.0.f10 built on 03/05/99 at 21:14:19
Copyright 1994-1998 Apple Computer,  Inc.
All Rights Reserved
 ok
0 > _[/B]
1. Wydaję polecenie:
[B]
mac-boot
[/B]
- znowu pojawia się wyżej wspomniana ikonka folderu, po chwili ekran zmienia kolor
(na lekko fioletowy?), pojawia się biały kwadrat z logo Mac OS, na nim miga wspomniana
ikonka folderu (tym razem kolory jakby w negatywie), a pod spodem:
[B]
/pci@80000000/mac-io@10/ide@20000/disk@0:5,\\:tbxi[/B]
- ikonka miga, po kilku minutach przestaje migać, a komputer nie reaguje na przycisk
power.

2. Włączam komputer od nowa, wydaję polecenia:
[B]
reset-nvram
set-defaults
reset-all
[/B]
- po resecie włącza się Open Firmware, komenda mac-boot i efekt taki sam jak w pkt 1.

3. Resetuję PRAM poprzez kombinację Command-Option-P-R. System wykonuje
ponowny start - efekt końcowy patrz pkt 1.

4. Otwieram obudowę, wyciągam bateryjkę na kilka minut, wciskam przycisk CUDA - efekt patrz pkt 1.

5. Wyciągam jedną kostkę RAM (nie tą przy CPU, tą drugą) - efekt patrz pkt 1.

W trakcie tych wszystkich kombinacji (zaraz po każdej wykonanej czynności) próbowałem
uruchomić Ubuntu (wersje dla PowerPC, dobrze wypalone) lub Slackintosha.
- Ubuntu 6.06 Alternate - uruchamianie szybko kończy się słynnym białym ekranem;
- Ubuntu 6.06 - patrz powyżej.
- Ubuntu 5.10 LiveCD - uruchamia się, jest nadzieja i... Kernel Panic!
- Slackintosh 11.0 - bootowanie, enter (celem instalacji) i po kilku sekundach wisi.

Próbowałem uruchomić system z płyty instalacyjnej OS9, jednak pobrane z internetu
obrazy (zaraz mnie tu zlinczują pewnie) nie są fachowo przygotowane. 3 różne wersje
OS9.x, wypalone ma eMacu, żadna nie startuje. Czy jeśli na eMacu jest OSX to komputer
będzie ignorował próbę uruchomienia z płyty instalacyjnej OS9?

Do rzeczy! Chcę uruchomić tego iMaca, najlepiej w jakimś środowisku graficznym,
celem poznania jego parametrów oraz sprawdzenia co działa a co nie (USB, dźwięk, itd.).

Co robić? Co ściągnąć, wypalić, uruchomić celem najprostszej diagnostyki? Z czym będzie
najmniej problemów, jaki Mac OS będzie najmniej kapryśny podczas sadzania go na tej
maszynie.

Dodam, że nie jestem teraz w PL i mam tu dosyć ograniczone zaplecze sprzętowo-programowe.

Z góry dziękuję za pomoc. Pozdrawiam!

#2 _sys

_sys
  • 2 046 postów
  • SkądB-stok i okolice

Napisano 04 czerwca 2007 - 19:42

Szybka akcja, uruchom ubuntu live z poleceniem video=ofonly, jak dalej będzie biały ekran to pomyślimy dalej.

#3 cekala

cekala
  • 6 postów

Napisano 04 czerwca 2007 - 20:08

Szybka akcja, uruchom ubuntu live z poleceniem video=ofonly, jak dalej będzie biały ekran to pomyślimy dalej.

;-) Zmuszając Ubuntu do uruchomienia się próbowałem już wszystkich opcji.

#4 _sys

_sys
  • 2 046 postów
  • SkądB-stok i okolice

Napisano 04 czerwca 2007 - 20:18

No dobra, kładź maka na plecy, otwórz klapkę, wyjmij kości ramu, przeczyść styki i włóż jedną na 1000% sprawną kość SDRAM 100/133mhz. No i testuj od nowa ;P.

#5 pismo user

pismo user
  • 152 postów

Napisano 04 czerwca 2007 - 22:27

Jaki to iMac ? 233 MHz ? :shock:

1 - Poszukaj plyt instalacyjnych ,

2 - http://www.apple.com/support/imac/g3/ ,

3 - http://docs.info.app...ml?artnum=60384

4 - Niestety chyba nie ma mozliwosci zrobic FirmwareUpdate bez wczesniejszego postawienia oesa - wiec patrz pkt. 1

pozdrawiam

#6 cekala

cekala
  • 6 postów

Napisano 05 czerwca 2007 - 10:32

Jaki to iMac ? 233 MHz ? :shock:

Dobre pytanie... naprawdę dobre pytanie, sam chciałbym to wiedzieć i właśnie m.in. dlatego chcę tego maka postawić na nogi.

1 - Poszukaj plyt instalacyjnych ,

Sprecyzuj. Mam szukać w Internecie, w szufladzie, w szafie, na strychu?

2 - [url]http://www.apple.com/support/imac/g3/[/url] ,

3 - [url]http://docs.info.apple.com/article.html?artnum=60384[/url]

Hehe... tiiaaaa... bez komentarza.

4 - Niestety chyba nie ma mozliwosci zrobic FirmwareUpdate bez wczesniejszego postawienia oesa - wiec patrz pkt. 1

Po pierwsze: to wiem, nie zadaję banalnych pytań, na które wszyscy znają odpowiedź.
Po drugie: po co robić update Open Firmware?
- po to żeby próbować postawić OSX na iMacu bez: DVD, bez FireWire, z nieokreśloną ilością pamięci operacyjnej?

#7 cekala

cekala
  • 6 postów

Napisano 05 czerwca 2007 - 12:52

1 Wyobraz sobie ze na kazdym macu jest naklejka ze wszystkimi danymi , w twoim przypadku ( nie masz firewire ) bedzie okragla naklejona na dolnym plastiku a napisy na niej w kolorze obudowy wpisane po okregu .

Wyobrażam sobie, ale niestety wspomnianej naklejki nie ma.

nie dalem ci linku do X tylko do OS 9 , na takim iMacu to nawet mi przez glowe X nie przeszedl

Bardzo dziękuję, ale bez uruchomionego OSu na nic zdają się linki.

4 jezeli kineskop zmienia kolory to najbardziej prawdopodobne jest ze bez FU nie pojedziesz ale najpierw musisz postawic system

No ale zaraz, zaraz! Czy opisane powyżej (w pierwszym poście) zachowanie po komendzie
mac-boot nie pokazuje, że system próbuje się załadować, ale ostatecznie wisi?
Bo z tego co napisałeś ktoś może wywnioskować, że aby postawić jakikolwiek OS trzeba
aktualizować Open Firmware. Wydaje mi się to bzdurą, bo ten iMac przecież kiedyś
działał: na tym Open Firmware i z jakimś OSem.

To albo jestes kozak albo sam wiesz najlepiej co ci dolega , musisz sie zdefiniowac :grin: Napisz spokojnie i bez panikowania jaki to iMac , to moze bedzie kolegom latwiej ci pomoc robic " diagnostyke dla prawdziwych znawcow ":roll:

Co to , koncetr zyczen ? Domyslny jestes wiec szukaj w szafie:idea:

Widzę, że Kolega się zagotował. Bardzo przepraszam, nie taki miałem cel, ale Internet
jest pełen bezużytecznych informacji, na które jestem wyczulony.

Napisać spokojnie i bez panikowania jaki to iMac? Znowu...? Powyżej wszystko opisałem:lol:

#8 pismo user

pismo user
  • 152 postów

Napisano 05 czerwca 2007 - 13:42

Czy naprawde myslisz ze jesli twoj iMac kiedys/gdzies mial Firmware to przy wielu uzytkownikach/systemach/kombinacjach dalej go ma ? Nie ma bo jest skopany . JEDYNYM rozwiazaniem jest nowy OS ( 8 - 9 ) i FU .Czy tyle trzeba zawracania dupska zebys to zrozumial ?:shock:

---- Dodano 05-06-2007 o godzinie 15:06 ----

Wydaje mi się to bzdurą, bo ten iMac przecież kiedyś
działał: na tym Open Firmware i z jakimś OSem.

:grin: :grin: :grin: Kiedys dzialal - teraz nie dziala .

Musisz nareperowac - pisza ci jak -

nie rozumiec ?

Juz sie nie wtracam - powodzenia

#9 cekala

cekala
  • 6 postów

Napisano 05 czerwca 2007 - 14:06

To teraz tak:

Czy naprawde myslisz ze (...) dalej go ma ?

Uzasadnij proszę twierdzenie, że ten iMac może nie mieć w ogóle Open Firmware.

A wracając do spraw realnych...

1. Czy jak iMac uruchamia się w Open Firmware (patrz post nr 1) i mogę mu wydawać różne polecenia (np. devalias itp) to czy to oznacza, że Open Firmware jak to określiłeś "jest skopany"?

2. Czy zakładając, że Open Firmware "jest skopany" można w ogóle postawić OS? Bo jak nie można, to tym samym nie można naprawić OF. Koło się zamyka. Ale nie wierzę, że inżynierowie z Apple byliby takimi idiotami, żeby to przeoczyć.

3. Proszę o poradę: najlepiej z jaką wersją OSu zabierać się do reanimacji tego Maka? 8, 8.x, 9.x...? Czy dana wersja Open Firmware wyklucza instalację danej wersji OSu?

#10 _sys

_sys
  • 2 046 postów
  • SkądB-stok i okolice

Napisano 05 czerwca 2007 - 14:07

Cholera, dopiero doczytałem, że to tray-loading :). Ubuntu odpada bo wymaga maka new world, twój imac jest old world - dlatego się nie bootował, slack pewnie też. Dobra, teraz jedziemy dalej z firmwarem. Odepnij dysk i napęd cd. Co się dzieje? Zdrowy mak powinien mrugać teczką ze znakiem zapytania.

---- Dodano 05-06-2007 o godzinie 15:14 ----
Wysłałem Ci maila.

Sprostowanie. Racja, każdy mac z wbudowanym USB jest new world, pomieszało mi się.

#11 cekala

cekala
  • 6 postów

Napisano 05 czerwca 2007 - 14:16

Cholera, dopiero doczytałem, że to tray-loading :). Ubuntu odpada bo wymaga maka new world, twój imac jest old world - dlatego się nie bootował, slack pewnie też. Dobra, teraz jedziemy dalej z firmwarem. Odepnij dysk i napęd cd. Co się dzieje? Zdrowy mak powinien mrugać teczką ze znakiem zapytania.

---- Dodano 05-06-2007 o godzinie 15:14 ----
Wysłałem Ci maila.

Odłączyłem napędy. Na ekranie jest ikona teczki z migającym na przemian znakiem zapytania i "buźką".

Oldworld? A myślałem, że wszystkie Maki począwszy od kolorowych plastikowych są określane mianem Newworld.

#12 pismo user

pismo user
  • 152 postów

Napisano 05 czerwca 2007 - 14:21

No i koniec :) Szukaj OS 8.5 OS 9 OS 9.1 OS 9.2.1 OS 9.2.2 do iMaca G3

#13 libertarian

libertarian
  • 42 postów
  • SkądLubelskie

Napisano 11 czerwca 2007 - 11:45

Jeśli mac ma Open Firmware to jest new world, o ile wiem.
Strona Apple History http://www.apple-history.com/ twierdzi, że na każdym iMacu działa OS X, ale sam w to nie wierzę. O ile mnie pamięć nie myli, to od iMaców z napędem szczelinowym. Próbuj z dziewiątką.
System, ten ściągnięty z Sieci też, może być w wersji box (do kupienia w sklepie) lub bundle (dołączony fabrycznie do kompa) , powinieneś mieć box. Kupiłem kiedyś na Allegro OS 9.2 PL za bodajże 90 zet.

#14 altcomputing

altcomputing
  • 1 098 postów
  • SkądŚwidnica

Napisano 11 czerwca 2007 - 12:05

wszystkie iMaci, nawet te pierwsze są NewWorld. Jeżeli masz OldWorldowe płyty z instalkami to nie zabootujesz z nich, bo nie ma na nich obrazu ROM. Musisz zdobyć oryginalne nośniki dla tego modelu komputera.

#15 pismo user

pismo user
  • 152 postów

Napisano 11 czerwca 2007 - 13:30

Poradzi sobie , jest przeciez najlepszy :D

#16 Prosiaczek

Prosiaczek
  • 11 postów

Napisano 12 czerwca 2007 - 16:13

Witam! Mam dość podobny problem.z 1,5 miesiąca temu wpadł w moje ręce PM G4.Był na nim Mac os 9 ze śmieciami. Postanowiłem uaktualnić go sobie do 9.1 za pomocą updatera ze strony apple. Wszystko było ok .kazał restartować komputer.Po restatrce boot pod buzką dochodził do ok.1/10 i pojawiał się komunikat "illegal instruction" wyjmij wszystkie peryferia i przytrzymaj shifta. Tak tez uczyniłem, jednak nie dawało to poprawy. Od trzeciego uruchamiania PM nie pojawia sie nawet ten ekran -> tylko "tada" i folder z buźką oraz znakiem zapytania. nie moge wejść do open firmware. Tym jest to bardziej beznadziejne ze kupiłem go "gołego" bez zadnych płyt :( help?

#17 _sys

_sys
  • 2 046 postów
  • SkądB-stok i okolice

Napisano 12 czerwca 2007 - 16:46

Jak mruga znak zapytania na przemian z folderem to zostaw go na 10 minut, może znajdzie dysk. Jak nie znajdzie to bez płyty raczej sobie nie poradzisz.

#18 Prosiaczek

Prosiaczek
  • 11 postów

Napisano 12 czerwca 2007 - 17:02

wcześniej mielił 30minut i nic ... pora poszukać sobie mac os 9.

#19 bogdanbudnik

bogdanbudnik
  • 128 postów
  • SkądOrzełek

Napisano 12 czerwca 2007 - 23:20

Generalnie nie ma tutaj żadnej filozofii. Jeśli Mac pokazuje po odpaleniu "teczkę i buźkę" oznacza to że nie może znaleźć dysku z zainstalowanym systemem operacyjnym w tym przypadku: Mac OS 7,8,9 lub OSX. W pierwszej kolejności powinniśmy włożyć dysk instalacyjny z systemem Mac OS - nie ma różnicy czy jest to wersja starsza czy też nowy OSX o ile mi wiadomo wszystkie iMaci bez wyjątku bardzo dobrze współpracują z Mac OSX. Oczywiście można napotkać na pewne problemy z firmware- które w niektórych przypadkach trzeba uaktualnić. Może wystąpić także problem z iMacami produkowanymi do października 1999 podobno obsługują max. system Mac OS 10.3.9. Reszta wg Apple działa z najwyższym do tej pory systemem operacyjnym Mac OS 10.4.9.
Oczywiście jest także inna sytuacja w której może pojawić się "buźka" (symbol mac) np. gdy mamy uszkodzony dysk lub gdy zworki na dysku i napędzie ustawione są jednakowo np. master-master (wtedy następuje konflikt sprzętowy i musimy odpowiednio te zworki pozamieniać).
Jeśli chodzi o odpalenie Linuxa Ubuntu to oczywiście powinniśmy zaraz po odpaleniu przycisnąć przycisk alt i następnie wybrać z menu płytę bootującą Linuxa.(lub też istnieje możliwość naciśnięcia klawisza C co oznacza botowanie bezpośrednio z płyty.

Oczywiście w iMacach G3 istnieje możliwość uaktualnienia firmware (generalnie jest to zalecane, aby zainstalować system Mac OSX):
Dla iMaców G3 produkowanych do października 1999 mamy firmware 1.2 ---> http://docs.info.app...ml?artnum=60384
Dla pozostałych iMaców G3 mamy firmware 4.1.9 ----> http://docs.info.app...ml?artnum=75130
Można dodać, że jeśli mamy stare firmware to nie powinno ono ulec żadnemu uszkodzeniu (możemy na nim bez problemu instalować system Mac OS 7,8 ). Natomiast OS 9 w iMacach G3 prod od 2000r itd....

Natomiast "Jak sprawdzić z którego roku jest nasz komputer ...i inne dane? Wystarczty wejść na stronę Apple---> http://www.apple.com/support/imac/g3/
i wpisać w okienko hardware serial numer- Numer seryjny naszego iMaca G3( Jeśli mamy starą wersję z wysuwą tacką napędu to znajduje się on gdzieś z prawej strony obok portów USB (tam gdzie podłączona jest klawiatura lub w nowszych iMacach G3 pod spodem Maca.

Jeśli ktoś ma problemy ze znalezieniem specyfikacji komputera proszę pisać na PM (NAjlepiej proszę o podanie Serial Numer komputera i wtedy mogę sprawdzić jego dokładną specyfikację!
  • MacDada lubi to

#20 Prosiaczek

Prosiaczek
  • 11 postów

Napisano 13 czerwca 2007 - 18:59

OK. Ściągnąłem sobie 9.2.2 w iso( w związku z tym ze system bodajze 9.0.4 był dodawany do tego PM a upgrady do 9.2.2 są dostępne na stronie apple). Teraz problem w czymto wypalic. jak probowałem wypalić go alcoholem ale jakoś taka płytka nie chce sie zabootować...moze nerem go ugryźć? ;/

---- Dodano 13-06-2007 o godzinie 22:02 ----
O.K sam sobie pomogłem! Jednak nero jest najlepsze :D
BTW: moglibyście powiedzieć gdzie minej więcej te przywileje itp sie naprawia?
Bo trafiłem na wersje chińską bądź japońską (nei znam sie na krzaczkach ) :D
z góry dziękuję! :D

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych