Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Nierównomierne podświetlenie matrycy. (light leakage)

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
17 odpowiedzi w tym temacie

#1 marekm

marekm
  • 44 postów

Napisano 30 października 2011 - 13:27

Witam, chciałem zapytać czy problem z nierównomiernym podświetleniem matrycy w iPadzie 2 (tak zwany light leakage) jest podstawą do reklamowania? podobnie czy blada niebieskawa plama wielkości 1x2 cm w okolicy brzegu ekranu może być reklamowania. pozdrawiam. Marek M.

#2 Polol

Polol
  • 100 postów

Napisano 30 października 2011 - 16:58

Chodzi o Screen Bleeding? Oczywiście, może być reklamowana.

#3 NoVyr9

NoVyr9
  • 901 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 01 listopada 2011 - 12:48

Polol, czytaj ze zrozumieniem... Ta plama to pewnie jakieś wypalone pixele, zresztą co by to nie było jest to podstawą do reklamacji :)

#4 Polol

Polol
  • 100 postów

Napisano 05 listopada 2011 - 21:41

Ok. Ale wspomniał też o light leakage, więc chyba nie popelnilem bledu

#5 marekm

marekm
  • 44 postów

Napisano 07 listopada 2011 - 07:47

Witam ponownie,
przesyłam zdjęcie matrycy z widocznym bleeding'ien. Dam sobie na razie spokój, bo jak mi wymienią na gorszy to się zdenerwuje :)
Jasnoniebieska plama, o której wspominałem jest na granicy widoczności więc też nie będę robił afery. Swoją drogą widać problem z matrycami jest wcale powszechny...

Dołączona grafika

#6 Gość_blues55_*

Gość_blues55_*

Napisano 07 listopada 2011 - 08:18

To jest chyba we wszystkich iPadach. Kwestia tylko czy mniej czy wiecej. Ja juz sie przyzwyczailem. W iPad 1 mialem to samo w 2 sztukach, z roznych tygodni produkcji i dystrybucji. Niemcy i Wlochy.

#7 edwa

edwa
  • 880 postów
  • SkądGdańsk, PL

Napisano 07 listopada 2011 - 08:41

A ja się doczepię do tematu, czy w iPadzie 1gen też jest to podstawą wymiany iPada na nową sztukę?

#8 maxld

maxld
  • 636 postów
  • SkądŁódź

Napisano 07 listopada 2011 - 08:45

Tak, 2 miesiące temu dostałem refurba zaledwie po 1nym dniu pobytu w serwisie ;)

#9 RiQ

RiQ

• 2 567 postów
  • SkądWrocław

Napisano 07 listopada 2011 - 09:13

ja też mam przy jednej krawędzi (iPad 1) ale jest to na tyle nieuciążliwe, że nie będę robił dymu. Można trafić gorzej.

#10 edwa

edwa
  • 880 postów
  • SkądGdańsk, PL

Napisano 07 listopada 2011 - 09:23

RiQ, niby tak. Ale refurb to w sumie nowy sprzęt, bez wad (teoretycznie), który powinien sporo czasu przelatać bez usterek.

#11 RiQ

RiQ

• 2 567 postów
  • SkądWrocław

Napisano 07 listopada 2011 - 12:20

ja tam nic specjalnie do refurbów nie mam - sam wymieniałem swojego iP3G, pierwszy wymieniony był tragiczny (szczelina świetlna, krzywo umieszczona matryca, żółta biel), drugi był lepszy i korzystałem z niego przez kolejny rok bez problemów. Mógłbym wymienić iPada ale tak jak napisałem, mi to nie przeszkadza.

#12 NoVyr9

NoVyr9
  • 901 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 08 listopada 2011 - 01:03

Ja planuje zrobić to pod koniec gwarancji :D

#13 piropirat

piropirat
  • 366 postów

Napisano 08 listopada 2011 - 19:53

Jak kolega zauważył, najlepiej oddać sprzęt pod koniec gwarancji. +żeby nie zakładać nowego tematu: Czy po serwisowaniu dostajemy nowego iPada, czy tego samego z inną matrycą, a może innego (np. porysowanego)?

#14 NoVyr9

NoVyr9
  • 901 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 09 listopada 2011 - 02:53

Apple nic nie naprawia na zasadzie wymiany części i oddania Ci go. Dostaniesz albo nówkę albo refuba, który w zasadzie jest jak nówka :) Rys nie będziesz miał na pewno.

#15 brokenmusic

brokenmusic
  • 228 postów

Napisano 17 września 2012 - 20:20

Ja mam pytanie. Też mam ten light lekage, jeston jednak na tyle mały, że w codziennym użytkowaniu nie przeszkadza. Powiedzcię czy problem z czasem narasta,czy, tak jak jest to już gorzej nie będzie ? Jak wygląda sprawa z gwarancją jak dostanę nowe urządzenie, dostaję też kolejne 12 miesięcy ?

#16 OleYek

OleYek

• 17 478 postów

Napisano 17 września 2012 - 20:46

Problem raczej nie powinien narastać, a po wymianie gwarancja jest przepisywana z poprzedniego urządzenia.

#17 Zbig.AppleUser

Zbig.AppleUser
  • 1 327 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 15 stycznia 2015 - 13:33

Ja dostałem z wymiany gwarancyjnej iP6. Zauważyłem w prawym górnym i lewym dolnym rogu lekkie przebarwienia. Tak jakby troszkę ciemniejszy odcień białego, może lekko kremowy. Wygląda troszkę jak nierówne podświetlenie matrycy, mniej intensywne w tych właśnie miejscach. Być może to kwestia odwiecznego problemu z niewyschniętym klejem. Telefon mam już ponad tydzień. Póki co cienie nie znikają.

Nie wiem, czy to reklamować, bo jest to tak niewielkie, że mogą mnie tam wyśmiać ale mnie to trochę drażni. Lubię mieć idealny ekran.

#18 jaykay

jaykay
  • 3 postów

Napisano 16 stycznia 2015 - 17:51

Witam,

W moim ipadzie mini retina również zauważyłem tzw. light leakage. Urządzenie zostało zakupione w lipcu 2014 roku. Co o tym myślicie? 

Lewy górny róg.

IMG_20150116_164359.jpg

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych