Dysk SSD w iMac'u zamiast napędu DVD - czy to możliwe?
Posted 30 October 2011 - 10:29
Posted 30 October 2011 - 11:54
Posted 31 October 2011 - 18:26
Posted 31 October 2011 - 18:28
Posted 03 November 2011 - 13:35
Posted 03 November 2011 - 15:30
Posted 03 November 2011 - 15:41
bedziesz potrzebowal jeszcze taki kabelek
eBay - The UK's Online Marketplace
Posted 03 November 2011 - 21:17

Posted 04 November 2011 - 09:15

Posted 13 November 2011 - 18:50
Posted 13 November 2011 - 23:46
Posted 10 December 2011 - 21:12
Posted 11 December 2011 - 13:05
Odgrzeję troszkę:
W serwisie nieautoryzowanym Apple w Katowicach usłyszałem, że przepustowość na SATA z napędu CD jest mniejsza niż główna i żeby zrobić myk następujący: Wymontować główny dysk, włożyć w jego miejsce SSD - pełna przepustowość - a w miejsce CD wsadzić dane - ograniczona przepustowość. Czy ten Pan mnie oszukał i próbował naciągnąć? Czy oba porty SATA są takiej samej przepustowości? Chciałem włożyć w miejsce CD 64GB SSD. Mowa o iMac 2010 21.5"
Z moich doświedczeń wynika, że przepustowość jest podobna w nowych modelach, bo one mają już SATA na obu kanałach. A jeśli mniejsza, to nieznacznie.
W starych iMakach i MAcBookach było ATA, wię na pewno przepustowość mniejsza.
W przypadku iMaków 21.5 i 27" gdzie występują już dyski ze zintegrowanym czyjnikiem, lepiej ich nie ruszać i w starszych modelach założyć kieszeń zamiast SD, a niektóre nowsze mają jeszcze jedno wyprowadzenie, ale wymaga ono specjalnego wyposarzenia:

Najprościej jest wstawić go w miejsce SD. Pamiętaj, że do iMaków przychodzi inna kieszeń niż do MBP.
Jak byś potrzebowa, to mam na stanie kieszenie do wszystkich maków.
Posted 14 February 2012 - 15:15
[CIACH]
Twój wpis został usunięty ze względu na błędną pisownię. Napisz jeszcze raz, poprawnie. Pozwoli to na łatwiejsze zrozumienie tego, co chcesz przekazać.
Przeczytaj koniecznie [URL="http://myapple.pl/iphone-150/announcement-b-font-color-red-na-tym-forum-piszemy-zgodnie-z-zasadami-jez_-polskiego-font-b.html"]TO[/URL].
Posted 14 February 2012 - 18:07
Szanowny panie Super Moderatorze
Co do Duzych liter moze zeczywiscie ma pan racje, ale nie wydaje mi sie by to byl powod do usuwania postow.
Byc moze moj jezyk polski jest troszke nieskladny poniewaz opuscilem ten kraj ponad 40 lat temu jako dziecko, a jezyk polski nie jest natywnym jezykiem ktorym sie posluguje, jezyka polskiego uczyli mnie troche rodzice wiec pisze jak najlepiej potrafie, a polska gramatyka jestdla mnie bardzo tyrudna. Na dodawanie polskich znaczkow nie mam nawet szansy poniewaz pisze z pracy z firmowego komputera na ktorym nie mam zainstalowanej polskiej klawiatory, pod nickiem wyraznie jest zaznaczone skad pisze.
Rozumiem ze z moim poziomem jezyka nie mam prawa sie na tym forum wypowiadac , jesli tak to mi bardzo przykro wzwlaszcza ze odwiedzam ten portal regularnie od kilku lat.
Domagam sie przynajmniej przeprosin Panie Super Moderastorze
Ciekaw jestem w ilu jezykach pan sie plynnie posluguje
P.S.
Pomimo wszystko pozdrawiam
---------- Wpis dodano o 17:07 ---------- Poprzedni wpis dodano o 17:00 ----------
I jeszcze jedno bylo by milo gdyby jednak przywrocil moj wpis wzwlaszcza druga czesc w ktorej zawarte jest pytanie do Iro, pierwszy zeczywiscie nic nie wnosi i moze byc usuniety.
Dziekuje
Posted 14 February 2012 - 19:32
przy okazji mam pytanie do guru servisowego Iro ja wymienilem w swoim iMacu dysk z orginalnego 320 Gb na 1.5 TB jakas seria Green super cichy i wydajny polecany na jakims forum na jakim nie pemietam dawno bylo wymienilem z powodu bo stary poprostu umarl smiercia naturalna.
ok ale do zeczy po zainstalowanie nowego dysku pojawil sie efekt powolmego zaskoku tego dysku do zycia, a mianowicie jak Mac wychodzi z uspienia musze czekac az sie dysk rozpedzi co czasem bywa denerwujace czy to kwestia jakichs ustawiem o ktorych niewiem czy ten typ tak ma i nic sie nie da zrobic
dziekuje z gory za odpowiedz a s ssd jako primary dysk sie jeszcze pobawie i dam znac na forum
Posted 14 February 2012 - 23:05

---------- Wpis dodano o 22:05 ---------- Poprzedni wpis dodano o 22:03 ----------
najwyrazniej to nie forum dla mnie miarka sie przebrala
zegnam
Posted 14 February 2012 - 23:13
Posted 14 February 2012 - 23:34
Dokładnie, ten typ tak ma.1.5 TB jakas seria Green super cichy i wydajny ... ale do rzeczy po zainstalowanie nowego dysku pojawil sie efekt powolmego zaskoku tego dysku do zycia, a mianowicie jak Mac wychodzi z uspienia musze czekac az sie dysk rozpedzi co czasem bywa denerwujace czy to kwestia jakichs ustawiem o ktorych niewiem czy ten typ tak ma i nic sie nie da zrobic
WD Green jest wolnym dyskiem przeznaczonym na kopie zapasowe, ale na system kompletnie się nie nadaje.
Posted 15 February 2012 - 00:24
Sprawdzilem dysk to (w koncu nie jestem pewien czy green czy nie, niewazne w tej chwili)
1.5TB Seagate Barracuda ST31500341AS 3.5" SATA II
SATA 3GB/s Interface, 7200RPM Spin Speed, 8.5ms Average Seek Time, 32MB Cache
Wybralem ten dysk ze wzgledu rowniez na cicha prace.
Info na temat tej zmiany znalazlem na :
[url=http://www.amfiteatar.org/content/view/155/57/lang,en/]AMFITEATAR - Naucni portal - Upgrade your iMac 20", 24", 21.5", 27" aluminum 2007-2011 to 1.5, 2.0, 3TB Hard Drive - DIY Guide[/url]
Super stronka polecam jest tam info rowniez info na temat memory upgrade, do rozmiarow ponad to co przewiduje max pojemnosc dla danego modelu, fajnie wyjasnione i opisane w tabelkach polecam.
Rozumiem ze zajmujesz sie servisem wiec moze okazac sie uzyteczna jesli oczywiscie do tej pory jej nie znales, lub moze inni forumowicze skozystaja choc bylbym ostrozny po mojej wpadce z wyborem dysku.
Mam nadzieje ze moderator nie wywali tego ze wzgledu na tego linka, lub brak przecinkow choc sie staram jak moge przepraszam za slaby polski.
Pozdrawiam i dzieki za szybka odpowiedz.
---------- Wpis dodano o 23:24 ---------- Poprzedni wpis dodano o 23:18 ----------
Dziwnie sie ten link wkleil , mam nadzieje ze dziala jak nie to daj znac wpisze to inaczej jeszcze raz , a moze tak ma byc niwiem nieznam sie.
1 user(s) are reading this topic
0 members, 1 guests, 0 anonymous users