Witam,
wiem, że na tym forum już wielokrotnie był podnoszony temat jakości filmów w iMovie itp. Jednakże, po przeszukaniu archiwalnych postów dalej nie mogę znaleźć odpowiedzi na nurtujący mnie problem...
Jestem amatorem jeżeli chodzi o filmy, ale mimo to zależy mi na przyzwoitej jakości, której niestety nie mogę uzyskać na sprzęcie i programie, który posiadam. Byłbym więc wdzięczny za pomoc – czy to jest wina sprzętu, programu, jedno i drugie, a może ja coś po prostu robię źle...
Hardware :
kamera Sony HDR - TG3
iMac 2.4 Ghz Intel Core 2 Duo
4GB 667 MHz DDR2 SDRAM
Software :
IOS Leopard v. 10.6.8
iMovie 11 v. 9.0.4
Toast 10 Titanium
Sytuacja jest następująca – zaraz po zaimportowaniu filmów do kamery z iMovie pogarsza się jakość, która się objawia w dosyć mocno zauważalnym ziarnie - nawet w ujęciach na dworze w b. dobrym oświetleniu ziarno b. łatwo zauważyć – w takim stopniu, że przeszkadza w przyjemności oglądania...
Natomiast po podłączeniu kamery poprzez HDMI bezpośrednio do amplitunera, jakość obrazu jest o wiele lepsza, bez zauważalnego ziarna jak w przyp iMovie.
Co natomiast mnie najbardziej dziwi, to fakt, iż po przekopiowaniu plików .mts – czyli tzw. stream – i odtworzeniu ich w Toast – jakość wcale nie jest dużo lepsza od tych oglądanych w iTunes... A przecież tam nie powinno być żadnej obróbki obrazu... (?) iMac-a mam podłączonego do amplitunera (tego samego co podłączam bezpośrednio kamerę) poprzez DVI (przejściówka) – HDMI – tak więc przesył obrazu nie powinien być stratny. Zresztą różnice widać już na monitorze. Niestety nie mogę podłączyć kamery pod monitor iMaca, bo nie ma wejścia video.
Będę wdzięczny za poradę.
zizela

iMovie i jakość filmów
Rozpoczęty przez
zizela
, 30 paź 2011 08:50
6 odpowiedzi w tym temacie
Napisano 30 października 2011 - 08:50
Napisano 30 października 2011 - 10:21
Czyli montujesz w iMovie coś a potem to wrzucasz na kamerę? Po co?zaraz po zaimportowaniu filmów do kamery z iMovie
Jeżeli importujesz mts z kamery do iMovie 9, to wiedz, że żle się dzieje. Niby iMovie 9 ma opcję "Import Hd video as: Original Size" (powinieneś upewnić sie, że import odbywa się do tej rozdzielczości, nie 960X540), ale i tak import zmienia kodek materiału na Apple Intermediate Codec. Ponaddto musisz upewnić się, że przy imporcie nie jest włączona analiza materiału do stabilizacji obrazu.
iMovie obsługuje inne kodeki, ale import jest zawsze do AIC.
Natomiast odtwarzacz Toast powinien odtworzyć mtsy w pełnej rozdzielczości i jakości. Jeżeli tak sie nie dzieje, to może ustawienia rozdzielczości w Twojej kamerze wymagają sprawdzenia.
Napisano 30 października 2011 - 10:31
kokos masz racje, tyle tylko...ze z zasady AIC nie powinien pogarszać jakości obrazu przy imporcie.
Napisano 30 października 2011 - 11:15
Nie powinien bez skalowania.
Napisano 30 października 2011 - 11:21
zakładam, ze nie skaluje.
Napisano 30 października 2011 - 12:52
"zaraz po zaimportowaniu filmów do kamery z iMovie" - sorry za błąd. Oczywiście jest odwrotnie - robię import z kamery do iMovie i z iMovie robie docelowo film w wybranym formacie. Natomiast zauważyłem - na podglądzie Projektu filmu iMovie, że jakość pogarsza się już po zrobieniu importu, czyli bez względu na to co później robię z Projektem.
Dlatego dodatkowo użyłem Toast aby sprawdzić jak wygląda film nie "przetworzony". No i - tak jak pisalem - nie wyglada tak jak obraz z kamery po HDMI. Chciałem, tak jak pisze kokos, zaimportować .mts do iMovie, ale niestety nie udaje mi sie to - pliki .mts są wyszarzone i nie mogę je wybrać przy imporcie...
---------- Wpis dodano o 14:52 ---------- Poprzedni wpis dodano o 14:16 ----------
Jeszcze zrobiłem w Toast export do .mov przy użyciu AIC, 720p (tak jak oryginalne nagranie), a następnie import do iMovie (pełna rozdzielczość), bo to się udaje zrobić. Efekt jeszcze gorszy niż bezpośredni import do iMove z kamery, bo dodatkowo pojawia się pikseloza...
Dlatego dodatkowo użyłem Toast aby sprawdzić jak wygląda film nie "przetworzony". No i - tak jak pisalem - nie wyglada tak jak obraz z kamery po HDMI. Chciałem, tak jak pisze kokos, zaimportować .mts do iMovie, ale niestety nie udaje mi sie to - pliki .mts są wyszarzone i nie mogę je wybrać przy imporcie...
---------- Wpis dodano o 14:52 ---------- Poprzedni wpis dodano o 14:16 ----------
Jeszcze zrobiłem w Toast export do .mov przy użyciu AIC, 720p (tak jak oryginalne nagranie), a następnie import do iMovie (pełna rozdzielczość), bo to się udaje zrobić. Efekt jeszcze gorszy niż bezpośredni import do iMove z kamery, bo dodatkowo pojawia się pikseloza...
Napisano 31 października 2011 - 23:10
Spróbuj zaimportować pliki mts za pomocą MPEG Streamclip a następnie wyeksportuj do np. Apple ProRes422HQ i zaimportuj do iMovie.
Niestety po późniejszym eskporcie za pomocą Quick Time widać pogorszenie jakości.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych