Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Licznik wykorzystania pamięci RAM

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
7 odpowiedzi w tym temacie

#1 123

123
  • 16 postów

Napisano 26 października 2011 - 21:20

Witam! Czy jeśli w MacBook Pro 13" z i5 i RAM 4GB, na liczniku użycia pamięci RAM pokazuje się parametr, że wolnej pamięci zostało 480MB[z 4GB], to jest to odzwierciedlenie faktycznego użycia pamięci do określonych procesów wykonywanych na komputerze- czy też jest tak, że gdybym miał 8GB RAM i wykonywał IDENTYCZNE procesy to laptop wykorzystałby więcej RAM aby procesy przeprowadzić szybciej?? np podczas obróbki zdjęć: z 4GB RAM wykorzystuje 3,5GB i proces trwa 30 sek, a z 8GB RAM wykorzystałby 7GB a proces trwałby 5 sek ? wybaczcie, ale nie znam się od tej strony na kompach a zastanawiam się, czy rozbudowanie do 8GB w moim przypadku ma sens- tzn czy to faktczynie przyspieszy komputer- czy tez tego nie wykorzystam- a jak coś trwało 30 sek tak będzie trwać 30 sek, choćbym włożył 500-900 GB ram... pozdrawiam i z góry dziękuję za odpowiedź

#2 123

123
  • 16 postów

Napisano 27 października 2011 - 09:53

nikt nie wie ??

#3 reader

reader
  • 1 119 postów
  • Skąddokąd?

Napisano 27 października 2011 - 10:12

Zależy od aplikacji, rodzaju wykonywanej pracy oraz obrabianych danych. Jednakże z całą pewnością nie można oczekiwać, iż zwiększenie pamięci dwukrotnie skróci czas obrabiania danych o połowę. Najlepszym wyjściem jest analiza benchmarków programów, których używasz do pracy (o ile takowe są dostępne w necie).

#4 ar3kb

ar3kb
  • 4 635 postów
  • SkądSchlesierland - Königshütte/Laurahütte

Napisano 27 października 2011 - 10:13

Jesli włożysz 8GB RAM nie zwiekszysz przyrostu szybkosci całego wykonywanego zadania o tyle ile o tym piszesz. Wzrost wydajnosci bedzie kilku-kilkunasto %. Czyli z 30s skrócisz czas zaledwie o 3-4 moze 7 sekund / liczby czysto teoretyczne, trzeba by sprawdzić/. Zawsze ma sens rozbudowa pamięci w komputerze do wartości rzeczywiscie potrzebnych i wartości, które mogą zostać wykorzystane. 8GB przy codziennych zastosowaniach, takich jak poczta, muzyka /iTunes/, przeglądanie interenetu itp. jest ilościa zbyt dużą, wystarczy 4GB. Przy obróbce zdjęć, zabawie w iMovie, iPhoto 4GB jest ilością, która rozpoczyna sensowną pracę z tymi aplikacjami+zaspokojenie wymagań dla innych procesów w tle. Zalecane przy wiekszych projektach i wiekszych zadaniach 8GB. Automatycznie skrócimy czas dostepu do danych / brak częstych odwołan do dysku /. Nie jestes w stanie wkładając nawet 192GB przyspieszyc prac związanych z tym, o czym piszesz. Takie ilosci wolnych zasobów podsystemu pamięci maja sens w wielu zadaniach i ogromnej ilości procesów wykonywanych nie przez jeden, a kilka CPU / np. 2 układy 6 rdzeniowe w połączeniu z wielowątkowością /. Na dzis 4GB jest optymalnym rozwiązaniem, 8GB jest ilością, która daje nam poczucie komfortu, że zwolnimi z ciągłej pracy dysk, który moze częściej "odpoczywać". Pozdr.

#5 123

123
  • 16 postów

Napisano 27 października 2011 - 11:14

Rozumiem :) Dzięki wielkie za wyczerpującą odpowiedź!!! pozdrawiam

#6 macieks72

macieks72

• 9 873 postów

Napisano 27 października 2011 - 11:17

Dlaczego po ilości wolnej pamięci (tego co tam pokazuje) sądzisz ze masz jej mało. To jest kompletnie bez sensu. Zwalnia Ci komputer, czujesz to zwalnianie fizycznie? Jeśli nie to masz pamięci wystarczająco dużo. Koniec kropka.

#7 123

123
  • 16 postów

Napisano 27 października 2011 - 21:27

Dlaczego po ilości wolnej pamięci (tego co tam pokazuje) sądzisz ze masz jej mało. To jest kompletnie bez sensu. Zwalnia Ci komputer, czujesz to zwalnianie fizycznie? Jeśli nie to masz pamięci wystarczająco dużo. Koniec kropka.

dane liczbowe podałem dla unaocznienia jaki jest faktyczny stan uzywanej pamieci RAM- co do moich osobistych odczuć to jestem zawiedziony po kupnie MacBooka Pro z i5, poniewaz sadzilem ze bedzie duzo wieksza roznica w szybkosci dzialania komputera, w porownaniu z moim poprzednim laptopem Sony Vaio z 2,3GHz prockiem sprzed 3 lat... myslałem ze byc moze komputer inaczej używa pamięci RAM i że jak dołoże 8GB to będzie te same procesy wykonywał 2x szybciej... no ale skoro tak nie jest i taka jego uroda to nie ma o czym mówić.
dzisiaj zaczałem sluchac iTunes'a, edytowac PO KOLEI ale7 000 zdjec w iPhoto i sciagac programy z AppStore=> na monitorze aktywnosci pamieci RAM, wolnej pamieci miałem "0 GB" i komp sie kompletnie zmulił.... czy to możliwe? czy może coś nie tak z tym lapkiem?
sciagnalem aplikacje "FreeMemory"- niby pamieci sie zwolnilo sporo, ale czy to cos faktycznie daje ten program?
pokusic sie o rozbudowe do 8GB ?

pozdrawiam

#8 macieks72

macieks72

• 9 873 postów

Napisano 27 października 2011 - 23:00

Acha czyli jakby mieć 256KB Ramu i potem dołożyć do 4GB, to komputer będzie chodził 16 razy szybciej. Spoko, to chyba sobie dołożę. Nie wiem co ty widzisz z tych liczbach bo ja nic, i czy jeśli wolnego jest 2GB albo 100KB to kompletnie mi to nie mówi czy pamięci brakuje czy nie. Od dawna już normalne systemy w końcu zarządzają pamięcią tak jak powinny dawno temu, czyli wykorzystują ją w całą na różne cache itd, tak aby wszystko działało sprawnie, a nie leżało odłogiem pół ramu.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych