Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Ot troche... zakup Adobe na firme

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
9 odpowiedzi w tym temacie

#1 dead

dead
  • 425 postów

Napisano 26 października 2011 - 17:10

Witam Mam mały problem, chcę zakupić oprogamowanie (licencja) w sklepie Adobe. Z tego co wiem, dostanę irlandzka fakturę, jestem płatnikiem Vat ale nie mam nipu-eu. Czy kupując w ten sposób i płacąc vat w irlandii muszę jeszcze płacić podatek w Polsce?? Ktoś przećwiczył może zakupy na firmę w sklepie online Adobe?

#2 dead

dead
  • 425 postów

Napisano 27 października 2011 - 09:32

hmm.. czyżby nikt nie kupował nigdy w Adobe Store????

#3 macieks72

macieks72

• 9 873 postów

Napisano 27 października 2011 - 10:35

Pewnie nie, kupują normalnie bez kombinacji w PL.

#4 wieslawo

wieslawo
  • 3 698 postów
  • SkądL-no/P-ń

Napisano 27 października 2011 - 11:53

zadzwoń do US. Tak się dowiesz pewniej. Chociaż i tak co urząd to inna interpretacja to jednak będzie miał jakąś merytoryczną podkładkę niż a bo chłopaki z myapple powiedzieli. Będziesz miał rozmowę z urzędnikiem o imieniu i nazwisku. Poza tym nie wiem jak gdzie indziej ale mnie US nie gryzie.

#5 gieza

gieza
  • 709 postów

Napisano 27 października 2011 - 13:05

jeśli już ma mieć podkładkę to należałoby poprosić Urząd Skarbowy o pisemną interpretację przepisów w tej kwestii, bo zgodnie z art. 14a § 1 Ordynacji podatkowej mają taki obowiązek. rozmowa telefoniczna daje tylko pogląd na sytuację, a w przypadku kontroli jak się powołasz na nią to zaśmieją się prosto w twarz

#6 reader

reader
  • 1 119 postów
  • Skąddokąd?

Napisano 27 października 2011 - 13:20

Czy zakup licencji programu komputerowego powinien być traktowany jako import usług zgodnie z art. 27 ust. 4 ustawy o VAT, czy też jako wewnątrzwspólnotowe nabycie towarów? - Interpretacje podatkowe - może coś takiego?

Warto szukać w istniejących już interpretacjach w ramach informacji ale zdecydowanie popieram sugestię gieza (giezy?) o wystąpienie
o interpretację do Urzędu Skarbowego.

#7 gieza

gieza
  • 709 postów

Napisano 27 października 2011 - 17:25

Lepiej wystąpić o opinie do "swojego" Urzędu Skarbowego bo naczelnicy często lubią podważać interpretacji innych Urzędów. Przykład? Niektóre US akceptują faktury przesyłane drogą elektroniczną, inne nie chcą (co jest paradoksem, bo przecież faktury nie wymagają podpisów). Stąd też mój znajomy jak dostaje FV mailem to ją drukuje i zagina na pół, że niby przesłane pocztą.

#8 cooper69

cooper69
  • 1 035 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 27 października 2011 - 18:17

mój znajomy jak dostaje FV mailem to ją drukuje i zagina na pół, że niby przesłane pocztą.

A po huk zgina?
Kto mi broni wysyłać do klienta faktury w kopercie A4?

Bez NIP EU nie uznają ci możliwości odliczenia VAT. Załatwia się go szybko i prosto.
Z punktu widzenia formalnego przed Twój nip wstawia się literki PL.

#9 razr

razr
  • 1 664 postów
  • SkądKatowice, SI

Napisano 27 października 2011 - 18:24

Czy zakup licencji programu komputerowego powinien być traktowany jako import usług zgodnie z art. 27 ust. 4 ustawy o VAT, czy też jako wewnątrzwspólnotowe nabycie towarów? - Interpretacje podatkowe - może coś takiego?

Warto szukać w istniejących już interpretacjach w ramach informacji ale zdecydowanie popieram sugestię gieza (giezy?) o wystąpienie
o interpretację do Urzędu Skarbowego.

HAHAHA. Pomysł z własną interpretacją to zmaronowane 150 zł czy ile tam teraz jest.

#10 dead

dead
  • 425 postów

Napisano 28 października 2011 - 11:36

ok. Dzieki. Ogarnalem. Wystarczy nip-eu i kupujesz bez vatu, a potem faktura wewnetrzna plus vat od importu uslugi, deklaracja i wszystko.

---------- Wpis dodano o 10:36 ---------- Poprzedni wpis dodano o 10:31 ----------

a tak wogole, jesli jestesci posiadaczami finalcut lub avid to mozna zakupic pakiet Productin Premium za 950ero netto :)
Promocja do konca pazdziernika.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych