Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

iMovie - rendering

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
4 odpowiedzi w tym temacie

#1 Jasiek68

Jasiek68
  • 178 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 03 czerwca 2007 - 08:34

Kupiłem Maca Pro 2.66 Xeon Intel Core Duo! Powiedzcie koledzy , czy iMOVI potrzebuje przeliczania każdego efektu i przejścia pomiędzy ujęciami? Byłem w szoku , kiedy zwykłe efekty nie idą w RT?Taka maszynka a takie słabe możliwości:sad: :sad: !Czy to jest norma dla iMOVI czy coś trzba włączyć?Kiedyś miałem PC na Celeronie 1.3 i w Adobe Premiere zwykłe przenikanie szło bez przeliczania.

#2 Adler

Adler
  • 572 postów
  • Skądznad Czeskiej hranicy

Napisano 03 czerwca 2007 - 09:33

iMovie to zabaweczka a nie program do robienia efektów RealTime ;)

#3 PavelM

PavelM
  • 1 535 postów
  • SkądKraków

Napisano 03 czerwca 2007 - 13:41

Kupiłem Maca Pro 2.66 Xeon Intel Core Duo! Powiedzcie koledzy , czy iMOVI potrzebuje przeliczania każdego efektu i przejścia pomiędzy ujęciami? Byłem w szoku , kiedy zwykłe efekty nie idą w RT?Taka maszynka a takie słabe możliwości:sad: :sad: !Czy to jest norma dla iMOVI czy coś trzba włączyć?Kiedyś miałem PC na Celeronie 1.3 i w Adobe Premiere zwykłe przenikanie szło bez przeliczania.

Odnoszę wrażenie, że pojawił się tu zbitek pomylonych pojęć.
Nie wiem jak to jest w Premiere, ale wiem że zarówno w iMovie jak i Final Cut program musi wykonać renderowanie każdego zastosowanego efektu. Różnica polega natym, że iMovie wykonuje go automatycznie natychmiast po zastosowaniu, natomiast w Final Cut po wybraniu odpowiedniego polecenia z Menu (można renderować całą ścieżkę lub tylko wprowadzone zmiany, tylko wideo, audio lub wszystko naraz itp, itd).
To, że w podglądzie pojawia się efekt bez przeliczania nie znaczy, że program i tak go nie musi wykonać.
A jak w Premiere szły inne efekty (nie tylko zwykłe przenikanie)?

#4 Jasiek68

Jasiek68
  • 178 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 03 czerwca 2007 - 14:21

PavelM jest dokładnie tak jak piszesz,chodzi mi o natychmiastowy podgląd efektu czy przejścia.Na marginesie to na Premiere nie pracuję już od 4 lat,ostatni mój montaż to Liquid Edition 6.1 PRO.Maca Pro mam od tygodnia , czekam teraz na zamówiony FCS 2.Jestem bardzo ciekawy tego systemu montażowego i już nie mogę się doczekać :smile: .Mam nadzieję,że podgląd filtrów będzie realizowany w RT.

#5 PavelM

PavelM
  • 1 535 postów
  • SkądKraków

Napisano 03 czerwca 2007 - 14:43

PavelM jest dokładnie tak jak piszesz,chodzi mi o natychmiastowy podgląd efektu czy przejścia.Na marginesie to na Premiere nie pracuję już od 4 lat,ostatni mój montaż to Liquid Edition 6.1 PRO.Maca Pro mam od tygodnia , czekam teraz na zamówiony FCS 2.Jestem bardzo ciekawy tego systemu montażowego i już nie mogę się doczekać :smile: .Mam nadzieję,że podgląd filtrów będzie realizowany w RT.

W iMovie natychmiastowy podgląd efektu/napisu/przejścia jest dostępny natychmiast i bez renderowania:
1. Zaznaczasz na ścieżce klip
2. Wybierasz z listy po prawej efekt/przejście/napisy
3. W oknie podglądu natychmiast widzisz ten efekt na wybranym klipie

Dopiero po zatwierdzeniu efektu/napisu lub przeciągnięciu przejścia między klipy program natychmiast wykonuje efekt, czyli renderuje wybrany fragment filmu (ścieżki dźwiękowej) z zastosowaniem efektu.

---- Dodano 03-06-2007 o godzinie 15:45 ----

iMovie to zabaweczka a nie program do robienia efektów RealTime ;)

Ale podgląd efektów ma w RealTime :-)

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych