Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Mała sieć domowa

• Please log in to reply
8 replies to this topic

#1 domino264

domino264
  • 5 posts
  • SkądGrodzisk Mazowiecki PL

Posted 25 October 2011 - 19:52

Witam
Po pierwsze
W bliskiej przyszłości zamierzam zakupić MacBooka Pro a obecnie używam komputera PC. Podłączone do niego mam dwa dyski zewnętrzne które udostępnione są na sieci (laptop + odtwarzacz BD). Po zakupie MacBooka zamierzam pozbyć się komputera stacjonarnego a jako serwer multimediów i kopie zapasową (Win + Mac) zakupić [URL="http://www.wdc.com/pl/products/products.aspx?id=290"]KLIK[/URL]. Co sądzicie o tym urządzeniu i jakie macie z nim wrażenia i jak będzie sprawować się w roli kopi zapasowej i serwera plików?

Po drugie
Do ww. sieci zamierzam podłączyć również urządzenie wielofunkcyjne [URL="https://neon.epson-europe.com/pl/pl/corporatesite/products/product.php/id/3977"] KLIK[/URL] (posiadaczy tego urządzenia proszę o opinie). Mam pytanie, jak najlepiej ją podłączyć
- kablem do routera
- udostępnić na WIFI
- podłączyć do AirPort Expreess (wtedy mógłbym drukować z iPhone choć mi to zbędne)
Dokumenty oczywiście chce drukować z Macbooka jak i laptopa.

Po trzecie
Posiadam głośniki Creative A500 i chciałbym odtwarzać na nich muzykę z iPhone i Macbooka. Czy opłacalnym wyjściem z sytuacji będzie zakup AirPorta czy może macie inne pomysły?

Router który posiadam na sieci to TP-LINK TL WR-740N

Ogólnie prosze też o porady i opinie co do zastosowanego rozwiązania :)

#2 Sebol

Sebol
  • 501 posts

Posted 26 October 2011 - 09:39

Jako system pamięci sieciowej polecałbym jednak jakiś serwer NAS, są wydajniejsze, bo to tak naprawdę małe komputery (najnowsze modele Synology siedzą na Intelowym Atomie bodajże, maja własną pamięć RAM i pracują pod zmodyfikowanym Linuxem, całym dyskiem zarządzasz przez przeglądarkę). Sam korzystam z takiego rozwiązania i jedno urządzenie robi za serwer plików dla komputera, serwer DLNA dla TV Samsunga, klient Torrent, serwer drukarki. Można dograć wiele paczek, od producenta i zewnętrznych - np. serwer VPN, mailowy itp.. Sam używam serwera Synology DS-109 - jednodyskowy. Jest wiele modeli, do wyboru do koloru. Inni producenci to Qnap, Taurus bodajże.

#3 zdzich

zdzich
  • 178 posts
  • Skądjuż nie Poznań

Posted 26 October 2011 - 10:03

przeciez ten dysk WD to jest nas, wyposazony jest w port ethernet komibujesz bardzo dobrze, ale po pierwsze lepiej odpusc sobie raid, przynajmniej raid 0, jak ci jeden dysk padnie to z danymi z drugiego dysku tez sie pozegnasz, lepiej uruchomic mirroring, dane beda bezpieczniejsze, ale miejsca mniej router radzil bym wymienic na jakis z gigabitowym ethernetem, jezeli chcesz udostepniac dane po kablu, zreszta do wifi tez by sie przydalo cos wydajniejszego. daruj sobie rozniez udostepnianie pikow po sambie, transfer jest tragiczny, odrazu konfiguruj wszystko po afp

#4 seb235-8731863dbe

seb235-8731863dbe
  • 8114 posts

Posted 26 October 2011 - 10:08

1) To właściwie masz mały problem ponieważ po włożeniu dysku do NASu będziesz go musiał sformatować także dane musisz sobie gdzieś przenieść albo kupić nowy dysk. 2) Podłączenie drukarki to wg mnie kabel bo drukarki raczej się nie nosi po całym domu a kabel znacznie pewniejszy to raz a dwa taka sama drukarka bez wifi będzie sporo tańsza. 3) TP-LINK TL WR-740N -> To co oszczędzisz na drukarce bez wifi to dołóż do sensownego routera. Ja nie wiem co ostatnio za tendencja, kupuje się super sprzęt możliwie najlepszy itd ... a jeżeli trzeba kupić router, switch czy inne urządzenie to najlepiej aby je za darmo w biedronce rozdawali. I taki istotny szczegół na koniec ten router ma przełącznik fast ethernet 100Mbit/s na pewno chcesz przez to kopiować dane na dysk? Pomyśl o urządzeniu 1Gbit/s jakiejś sensownej firmy :)

#5 Sebol

Sebol
  • 501 posts

Posted 26 October 2011 - 10:20

Zdzich - naczytałem się wiele testów i wydajność NASów typu Synology, qNap itd. jest nieporównywalnie większa od gotowców od Wd itd.

#6 seb235-8731863dbe

seb235-8731863dbe
  • 8114 posts

Posted 26 October 2011 - 10:22

Zdzich - naczytałem się wiele testów i wydajność NASów typu Synology, qNap itd. jest nieporównywalnie większa od gotowców od Wd itd.

A no pewnie że jest i większe możliwości ma Synlogy, ale wymiana routera obowiązkowo :)

#7 zdzich

zdzich
  • 178 posts
  • Skądjuż nie Poznań

Posted 26 October 2011 - 11:28

wiem, ale WD to nadal NAS

#8 domino264

domino264
  • 5 posts
  • SkądGrodzisk Mazowiecki PL

Posted 26 October 2011 - 19:06

Wiedziałem, że bez wymiany routera się nie obejdzie :(. Może polecić ktoś jakiś konkretny model, bo dla mnie niektóre wyglądają tak samo prawie.... A co doradzacie w sprawie tych głośników/ MacBook wspiera AirPlay?

#9 Sebol

Sebol
  • 501 posts

Posted 26 October 2011 - 20:19

Wspiera, tzn iTunes wspiera i na pewno są dodatki pozwalające na przesyłanie dżwięku z innych źródeł

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users