Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Czy warto kupić tego iMaca?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
21 odpowiedzi w tym temacie

#1 Deeyw

Deeyw
  • 27 postów

Napisano 24 października 2011 - 00:14

Witam,

Mam w planach zakupić komputer Apple, nie zdecydowałem jeszcze czy będzie to mac mini + aktualny monitor i reszta osprzętu który posiadam, czy też iMac. Jednak dziś przeglądając allegro trafiłem na interesującą ofertę

IMAC 21.5 CORE 2 DUO 3.0GHz4gb 9400M UŻYWANY IDEAL (1894101083) - Aukcje internetowe Allegro

Cena wydaje się dosyć niska, czy kryje się pod tym jakiś haczyk, czy może to ja przesadzam i cena jest adekwatna?

#2 lewandowsky

lewandowsky
  • 492 postów

Napisano 24 października 2011 - 00:41

zapytaj czy mu czasem matryca nie zżółkła, czy nie ma przebarwień. Jeśli się jakieś pojawiły to masz gwarancje, że będą coraz większe.

#3 Deeyw

Deeyw
  • 27 postów

Napisano 24 października 2011 - 00:51

Też o tym pomyślałem. Odbiór jest tylko osobisty, więc za pewne mógłbym się umówić na samo oglądanie + ewentualne kupno. W jaki sposób sprawdzić sprawność tej matrycy pod każdym kątem? (przebarwień, żółknięć i wielu innych, jakie występują) Swoją drogą - wymiana takiej matrycy po gwarancji to duży koszt?

#4 lewandowsky

lewandowsky
  • 492 postów

Napisano 24 października 2011 - 02:02

ten model z core2 duo już raczej nie ma gwarancji. Natomiast wymiana samemu na własny koszt jest nieopłacalna. To że żółknie podobno widać gołym okiem podczas włączania jeszcze na szarym tle. Poczytaj wątki o tym na forum, może się czegoś dowiesz więcej.

#5 macfrom96

macfrom96
  • 66 postów
  • SkądPL

Napisano 24 października 2011 - 12:40

cena wcale nie jest niska bo widzialem miesiac temu i3 na allegro za 2250zl - 2szt.
kupno uzywanego maca to jest loteria wiec osobiscie nie polecam tego typu zakupow aczkolwiek ryzyko awarii zwieksza sie z wiekiem sprzetu wiec minimalizujemy je przez zakup jak najnowszego egzemplarza.
w cortlandzie sa nowki po

Komputery :: iMac :: Apple iMac 20″ 2.26GHz 2GB/160GB/GeForce 9400M/SD - Cortland - systemy graficzne

nie jest to najnowszy model ale wciaz brand new...

#6 Deeyw

Deeyw
  • 27 postów

Napisano 24 października 2011 - 12:58

To prawda, tylko że nie każdemu pojawiały się plamy i inne, z tego co czytałem ;)
Czyli cena nie jest bardzo okazyjna, dobrze wiedzieć, bo wydawało mi się, że jednak tak.

To co podałeś jest niestety 20cali, co dla mnie troszkę mało, jednak te 21,5 to minimum (teraz pracuję na 22), do tego malutki dysk i 2gb , cena za nowego 2999zł atrakcyjna, ale nie przy tym osprzęcie... :)

Zastanawiam się czy nie wziąć po prostu mac mini za około 2000zł

Mac Mini 2.4Ghz, 4 GB RAM, 500GB HDD, nVidia 320M (1893225156) - Aukcje internetowe Allegro

osprzęt podobny, natomiast ryzyko awarii chyba wielokrotnie mniejsze ;)

#7 macfrom96

macfrom96
  • 66 postów
  • SkądPL

Napisano 24 października 2011 - 13:41

Kazdy mac pada po jakims czasie a nie tylko imac z jego plamami...do tej pory na klika szt apple ktore mialem to tylko 2 doczekalo do wymiany a reszta wymusila wymiane awaria :) Chyba lepiej miec sprawnego maca 20 cali na gwarancji niz zepsutego 21.5 inch ....... Mac mini nie mialem wiec nie mam zdania.

#8 Deeyw

Deeyw
  • 27 postów

Napisano 24 października 2011 - 13:44

Tak, tylko nikt nie powiedział, że ten iMac jest zepsuty ;) albo że będzie (choć prawdopodobieństwo jest duże).

#9 macfrom96

macfrom96
  • 66 postów
  • SkądPL

Napisano 24 października 2011 - 13:51

To nie tak jak myslisz..Kazdy mac ulega awarii lecz kwestia czasu jest kiedy to nastapi.. Czasem wydaje mi sie ze producent to sam zaprogramowal. (jedyne egz .co nie ulegaja tym chorobom to wysokie modele (najdrozsze) macbook pro i mac pro)

#10 Deeyw

Deeyw
  • 27 postów

Napisano 24 października 2011 - 14:25

Hmm... Jestem użytkownikiem Windowsa od zawsze, komputer kupowałem 'na części' i tak na dobrą sprawę raz złożony działał 5-7 lat i nie było problemów, sporadycznie padła karta graficzna. Dziwi mnie, że tu ma się coś psuć bo jestem przyzwyczajony do bezawaryjności (mam też laptopa sony, który rok działa bez zarzutu). Decydując się na Apple mam gdzieś zakodowane, że to będzie sprzęt niezawodny i na lata. I tak właśnie myślę o macu mini, jako bezpieczny i niezawodny (choć z 2 strony dużo otworów na wentylację to tam nie ma)

#11 macfrom96

macfrom96
  • 66 postów
  • SkądPL

Napisano 24 października 2011 - 14:36

Napisalem ci ktore modele sa bezawaryjne i na 99% beda pracowac po 5 latach.Reszta to tanie linie przeznaczone do uzytku na biezaco wiec napewno nie sa dlugowieczne.

#12 ar3kb

ar3kb
  • 4 635 postów
  • SkądSchlesierland - Königshütte/Laurahütte

Napisano 24 października 2011 - 14:59

macfrom96 Ty tez nie jestes długowieczny, ani wieczny...skad pisac takie brednie "tanie linie..." Faktycznie, drogie są juz przeznaczone do uzytku sporadycznego, tym samym przedłuzamy ich trwałosc / litosci! /. Znam mac mini z G4, ktore do dzis pracuja i to bez oszczędzania ich. A mają co robić, bo służą do pracy dla fotografa / ma ich 2 sztuki / . Zakup komputera tak nowego, jak i uzywanego zawsze okupiony jest mozliwoscią awarii. Róznica polega na tym, że w przypadku egzemplarza nowego posiadasz gawrancje, uzywanego zazwyczaj juz po okresie gwarancyjnym, co powoduje, ze musisz liczyc sie w przypadku awarii z dodatkowymi kosztami. Co do samego egzemplarza uzywanego i nowego, róznica jest w matrycy, jej formacie, kolejna rzeczą jest fakt dysku, który w przypadku nowego iMaca praktycznie na wstepie do wymiany, co powoduje wzrost kosztów. Cena nie jest wcale atrakcyjna, jednak jesli zejdziesz z ceny o 200-300 i dokonasz weryfikacji matrycy zakup bedzie opłacalny. Wazne jest to, ze sprzedawca poleca odbior osobisty, co jest na duzy plus.

#13 Deeyw

Deeyw
  • 27 postów

Napisano 24 października 2011 - 15:10

Sprzedawca poinformował mnie, że matryca została wymieniona w kwietniu tego roku, zapewnił też że nic z nią nie jest, więc po mojej weryfikacji ten problem znika. Ale obawa, że powróci skłania mnie ku macowi mini. Czy uda mi się zejść 200zł zobaczymy, dziękuję za jasną odpowiedź :)

#14 macfrom96

macfrom96
  • 66 postów
  • SkądPL

Napisano 24 października 2011 - 15:16

Pisze prawde i tylko prawde.To ze ktos tam ma jakiegos starego maca i mu jeszcze chodzi nie dotyczy wiekszosci uzytkownikow. Ja uzywam ich na biezaco a nie sporadycznie wiec moge ferowac realna opinie bez zadnej sciemy.

#15 Suyia

Suyia
  • 11 postów
  • SkądWrocław, PL

Napisano 25 października 2011 - 21:49

[url=http://allegro.pl/nowy-komputer-apple-imac-20-2-0ghz-160gb-bonus-fv-i1849810332.html]NOWY Komputer Apple iMac 20 2.0GHz 160GB +BONUS FV (1849810332) - Aukcje internetowe Allegro[/url]
Czy cena jest adekwatna do jakości? I czy 2 GB są ok, w sensie, czy wszystko będzie śmigać należycie? : )

#16 sowalski

sowalski
  • 299 postów
  • SkądLegnica, PL

Napisano 26 października 2011 - 19:13

NOWY Komputer Apple iMac 20 2.0GHz 160GB +BONUS FV (1849810332) - Aukcje internetowe Allegro
Czy cena jest adekwatna do jakości? I czy 2 GB są ok, w sensie, czy wszystko będzie śmigać należycie? : )

Ten iMac to przeżytek. Za niewiele więcej kupisz nowego mini + jakiś monitor.

#17 macfrom96

macfrom96
  • 66 postów
  • SkądPL

Napisano 27 października 2011 - 18:35

Jesli rozpoczynasz przygode z macintosh to napewno ci wystarczy do internetu,pakietu office czy skype'a.
Lepszy nowy przezytek z salonu niz uzywany 21.5 inch od fotografika :)

---------- Wpis dodano o 19:35 ---------- Poprzedni wpis dodano o 19:30 ----------

Sprzedawca poinformował mnie, że matryca została wymieniona w kwietniu tego roku, zapewnił też że nic z nią nie jest, więc po mojej weryfikacji ten problem znika. Ale obawa, że powróci skłania mnie ku macowi mini.
Czy uda mi się zejść 200zł zobaczymy, dziękuję za jasną odpowiedź :)

To ze matryca zostala wymieniona na inna nie oznacza ze dana czesc jest wolna od wad i po okresie gwarancji nie padnie...

#18 Suyia

Suyia
  • 11 postów
  • SkądWrocław, PL

Napisano 27 października 2011 - 19:28

Czy muszę szukać dalej, czy zatrzymać się na tym? ; ) [url=http://www.cortland.pl/apple-imac-21.5-and-8243-edu-2.5ghz-i5-4gb-500gb-amd-radeon-hd-6750m-nowy-model.html]Komputery :: iMac :: Apple iMac 21.5″ EDU 2.5GHz(i5) 4GB/500GB/Radeon HD 6750M - Cortland - systemy graficzne[/url]

---------- Wpis dodano o 20:28 ---------- Poprzedni wpis dodano o 20:27 ----------

Czy Mac OS X 10.6 Snow Leopard jest ok? Czy raczej powinnam fiksować się na Liona? I właściwie czym one się różnią?

#19 macfrom96

macfrom96
  • 66 postów
  • SkądPL

Napisano 27 października 2011 - 20:26

W notebooki.pl jest i3 za 4139zl.
i5 troche drozszy ale czy warto??? dla mnie nie bylo wiec kupilem i3.

---------- Wpis dodano o 21:26 ---------- Poprzedni wpis dodano o 21:19 ----------

[/COLOR]Czy Mac OS X 10.6 Snow Leopard jest ok? Czy raczej powinnam fiksować się na Liona? I właściwie czym one się różnią?[/QUOTE]

Snow Leopard vs. Lion: Performance head-to-head | Crave - CNET

#20 macieks72

macieks72

• 9 873 postów

Napisano 28 października 2011 - 21:23

Fajne testy, zawsze kochałem benchmarki, zawsze g. z nich było wiadomo. Prawda jest taka, że ja widzę wyraźnie lepszą responsywność Liona, a to się dla mnie przekłada na komfort i brak wyzwisk pod adresem Snow Leo. Do tego w końcu coś poprawili w zarządzaniu pamięcią bo działa to teraz tak jak powinno od dawna. Generalnie Lion działa dużo sprawniej, nawet ze starszym softem, czyli niepisanym pod ten system, niż Snow Leo. Ok, napiszę to "u mnie", bo zaraz zleci się więcej benchmarkowych mądrali.

#21 ar3kb

ar3kb
  • 4 635 postów
  • SkądSchlesierland - Königshütte/Laurahütte

Napisano 29 października 2011 - 04:46

macieks72 gdyby patrzec na te "cudowne" benchmarki, to MBP z 2011 jest wydajniejszy od Mac Pro z 2009, co jest oczywistą nieprawdą. Ostatnio widziałem nawet test "gołego" Mac Pro z 3GB RAM+standardowy dysk vs...MBP z 8GB i SSD! Takie testy dowodzą jedynie, że osoby wykonujące ten test nie mają pojęcia o czym piszą. Tak jakby trudno było uruchomic kilka aplikacji i sprawdzic realną wydajność porównując np. czas eksportu z prostego iMovie do pliku HD H.264 lub uruchamiając iPhoto z biblioteką np. 30-40GB zdjęć. Wtedy okazuje się, że wcale nie jest tak, jak wynika to z benchmarków!

#22 weezly

weezly
  • 84 postów

Napisano 29 października 2011 - 05:10

No, z tymi benchmarkami to duża przesada. Ja się przesiadłem właśnie z mac pro early 2009 na składaka z win7 i na jednym procku nawet rendery robi mi szybciej, o całym adobe cs nie wspominając... w moim przekonaniu lepiej wydać te same pieniądze na pc niż na maka, bo dostaje się ostatnie (czyt. dużo szybsze) komponenty i spokój jeśli chodzi o servis. Na pieca mam 3-5 lat gwarancji w cenie i możliwość swobodnej wymiany komponentów. PC jest zawsze lepszym rozwiązaniem. No chyba że na wydajności i wygodzie ci nie zależy... Daj sobie spokój z iMac.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych