Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

"zamykanie" macbooka air

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
13 odpowiedzi w tym temacie

#1 b20308a490

b20308a490
  • 239 postów

Napisano 20 października 2011 - 06:18

Cześć, mam pytanie odnośnie zamykania komputera. Czy można bez zamykania systemu operacyjnego zamknąć MacBooka Air, wrzucić do etui i przenieść do pracy (bez strachu, że coś się w nim zagotuje), czy coś się może stać? Wiem, że w MacBookach chyba nie było to zalecane, ale może coś się w tej kwestii zmieniło i ja nie jestem na bieżąco.

#2 gasky

gasky
  • 78 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 20 października 2011 - 07:49

Hmm.... mój MBP od stycznia wyłączony był może łącznie przez godzinę, jak mi bateria padła na mieście. Po zamknięciu klapy komputer wchodzi w stan hibernacji/uśpienia (poprawcie mnie) i pobiera tylko minimalną ilość prądu dla podtrzymania pamięci w kościach RAM. Niczym się nie stresuj tylko zamykaj i noś gdzie chcesz i ciesz się tym, że w każdej chwili w 5 sekund możesz znowu zacząć pracę.

#3 maciejtca

maciejtca
  • 596 postów
  • SkądTrzebnica, Poland

Napisano 20 października 2011 - 08:22

Kolega chyba tutaj pyta o przenoszenie MBA w stanie włączonym (a nie uśpienia), chyba że się mylę więc j/w. Co do przenoszenia z włączonym systemem to nie radzę, MBA i tak ma słabe odprowadzanie ciepła, a w "ubranku" ugotuje się.

#4 jawe83

jawe83
  • 630 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 20 października 2011 - 08:33

Jeśli nie modyfikowałeś ustawień, po zamknięciu pokrywy MacBook (nie tylko MBA) przechodzi w stan uśpienia, z zachowaniem wszystkiego w takim stanie, jak tuż przed zamknięciem. Otwierasz pokrywę i wsio wraca. A jeśli faktycznie chodzi Ci utrzymanie go w stanie działania pomimo zamknięcia pokrywy, to, jak pisał @Maciejtca, ryzykujesz w najlepszym przypadku reset MBA z powodu przegrzania, a w najgorszym uszkodzenie go!!! Tak, czy siak, takie podejście jest wielce niepolecane!

#5 macieks72

macieks72

• 9 873 postów

Napisano 20 października 2011 - 09:47

O sami praktycy mający MBP i Mini się wypowiadają. On to wie jak jest w teorii, inaczej by o to w ogóle nie pytał.

#6 parmenides

parmenides
  • 960 postów

Napisano 20 października 2011 - 09:59

Zawsze jak kończę używać air-a, to zamykam klape i wkładam komputer do torby. Noszę go w tobie, odbija się o aparat i inne graty. Wszystko działa bardzo dobrze, komputer się hibernuje, po otwarciu klapy jest niemal natychmiast gotowy do pracy (ok 1-2 sek.). komputer ładuje raz na 3 dni. Spokojnie, możesz tak robić. Problemy mogą być z komputerami, które mają zwykły hdd. Air-y mają ssd, więc nie będziesz mieć problemu. Pozdr

#7 maciejtca

maciejtca
  • 596 postów
  • SkądTrzebnica, Poland

Napisano 20 października 2011 - 10:09

O sami praktycy mający MBP i Mini się wypowiadają. On to wie jak jest w teorii, inaczej by o to w ogóle nie pytał.

Wiesz, zasada jest jednakowa jak z MBP, jak chce zostawić włączony system (podkreślam włączony) to się ugotuje, nie ma innej opcji.
Jak uśpiony to inna bajka. Niech wypowie się @mrower co chce robić z MBP.

Co do praktyki to MBA miałem, więc wiem jak się zachowuje i grzeje.

#8 b20308a490

b20308a490
  • 239 postów

Napisano 20 października 2011 - 10:46

Chodzi mi o sytuację, by nie działał jak go zamykam, tylko by szybko można było po przeniesieniu go z miejsca w miejsce uruchomić bez konieczności czekania aż załaduje się system :)

#9 Vibez

Vibez
  • 120 postów

Napisano 20 października 2011 - 10:50

Poprostu zamykasz a on sie usypia. ;) To największa zaleta mac booków więc śmiało z niej korzystaj.

#10 b20308a490

b20308a490
  • 239 postów

Napisano 20 października 2011 - 10:51

:) Dzięki. Aha, jeszcze jedno zamykam i nie muszę klikać Jabłko/Uśpij? ;)

#11 Vibez

Vibez
  • 120 postów

Napisano 20 października 2011 - 10:54

Możesz, ale nie ma takiej potrzeby. Jak zamykasz klapę system dobrze wie o co ci chodzi ;)

#12 maciejtca

maciejtca
  • 596 postów
  • SkądTrzebnica, Poland

Napisano 20 października 2011 - 11:00

:) Dzięki. Aha, jeszcze jedno zamykam i nie muszę klikać Jabłko/Uśpij? ;)

Czyli normalne uśpienie, zamykasz klapę i OS X się usypia, po otwarciu masz od razu system uruchomiony.
Nie musisz się martwić o przegrzanie itp. Nic mu nie będzie.
Nie musisz wyłączać systemu, chyba że nie będziesz użytkował MBA przez długi okres (dajmy na to kilka tygodni)

#13 b20308a490

b20308a490
  • 239 postów

Napisano 20 października 2011 - 11:02

Elegancko. Bardzo Wam dziękuję. Ułatwi mi to nieco pracę :)

#14 Tojot

Tojot
  • 1 187 postów

Napisano 20 października 2011 - 12:36

Ja zawsze po prostu zamykam klapę ... maci są do tego zaprojektowane żeby nie trzeba było ich bez przerwy wyłączać.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych