MacBook Pro wymiana płyty głównej
Rozpoczęty przez
QUAD
, 19 paź 2011 14:50
7 odpowiedzi w tym temacie
Napisano 19 października 2011 - 14:50
Witam
Oddałem MacBooka Pro na serwis ponieważ siadła grafika (słynna 8600GT) właśnie dostałem info z serwisu że wymienią płytę główną, nie wie ktoś może czy płyta po wymianie będzie posiadać GPU z wadą czy wymieniają na te co wyszły po roku 2009 (poprawione), a druga sprawa jak wygląda potem gwarancja na taką płytę, chodzi mi o okres gwarancyjny na wymieniony element

Napisano 20 października 2011 - 03:35
Nikt - oprócz serwisu co wymienia płytę - nie odpowie Ci na pytanie. Bez ponownego rozebrania macbooka nie ma możliwości sprawdzenia daty produkcji układu. Z praktyki - to wątpię czy będziesz miał wymieniony układ na nowy, tym bardziej że będzie wymieniana cała płyta. Dostałem wczoraj 15-tkę po wymianie płyty na gwarancji (w lutym tego roku) - układ był z 2008 roku - problem powrócił po kilku miesiącach . Co do gwarancji - zapytaj się serwisu do którego oddałeś maca.
Napisano 20 października 2011 - 07:14
Jesli zalapales sie na program wymiany, to bedziesz mial 90 gwarancji. Mialem pod opieką kilkanaście sztuk i jak na razie tylko jeden MB jeszcze nie byl serwisie z tą wadą. Zawsze wkładali płyty ponaprawcze. W kilku przypadkach problem powracał. Sam szukałem chipsetów, ale na rynku są raczej nieosiągalne.
Po za tym, w MBP to nawala też z powodu niedostatecznego odprowadzania ciepła.
Napisano 20 października 2011 - 08:54
Bardzo możliwe, że dostaniesz płytę z układem G84-603-A2 z 10tego roku.
Kilka oddałem i wracały z takim układem.
Napisano 20 października 2011 - 09:10
No nic, pozostaje zaczekać aż przyjdzie do mnie maszyna, nie wiem czy będzie mi się chciało rozbierać żeby sprawdzić co i jak, 3 miechy gwarancji to niewiele, ostatnio rozglądałem się za tymi chipami ale w większości są z 2008 roku i jest wiele chińskich szlifowanych podróbek.
Dzięki wszystkim za odpowiedź, jak będę miał czas i ochotę to rozbebeszę maca i zobaczę

Napisano 20 października 2011 - 13:46
Mimo wszystko to loteria, potrafią wrócić te same płyty ze starymi układami które podziałają kilka miesięcy....
Napisano 23 października 2011 - 16:19
Potwierdzam wypowiedzi poprzedników, na "nową" płytę dostaniesz 90dni gwarancji, po czym raz wymieniona płyta często nie jest przyjmowana ponownie gdyż "nowe układy nie posiadają tej usterki". Wkładane w maczka płyty są zawsze płytami naprawianymi.
Napisano 23 października 2011 - 19:23
(...) Sam szukałem chipsetów, ale na rynku są raczej nieosiągalne.
Po za tym, w MBP to nawala też z powodu niedostatecznego odprowadzania ciepła.
GPU są osiągalne, ale niestety drogie. Poza tym nowe wersje dużo mniej się grzeją (ok 68
st C w stresie - poprzednie potrafiły dochodzić do 90 st C) Stosuję z D/C 10+.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych