Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

dwa telefony, dwa komputery i ipad - jedno apple ID a synchro w iCloud

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
12 odpowiedzi w tym temacie

#1 axiomax

axiomax
  • 173 postów

Napisano 16 października 2011 - 17:47

Dwa telefony, dwa komputery i ipad - jedno apple ID a synchro w iCloud - Jak przebiega archiwizacja i synchronizacja. Czy kontakty, zdjecia, kalendrze wymieszają się? Koś sprawdził jak to jest? Podobny temat już był i został zamknięty bez wyjaśnienia jak faktycznie jest- tylko domysły. Pozdrawiam

#2 axiomax

axiomax
  • 173 postów

Napisano 30 października 2011 - 10:54

nikt nie ma dwóch telefónow (z różnymi kontaktami) na jednym koncie Apple ID?

#3 andwal

andwal
  • 115 postów
  • Skąd3city/UK

Napisano 30 października 2011 - 10:57

Dwa telefony, dwa komputery i ipad - jedno apple ID a synchro w iCloud -
Jak przebiega archiwizacja i synchronizacja.
Czy kontakty, zdjecia, kalendrze wymieszają się? Koś sprawdził jak to jest?
Podobny temat już był i został zamknięty bez wyjaśnienia jak faktycznie jest- tylko domysły.
Pozdrawiam

o czym tak naprawdę piszesz?

#4 mareksle

mareksle
  • 295 postów
  • SkądOlkusz

Napisano 30 października 2011 - 11:08

Co prawda nie mam takiej sytuacji jak Ty, ale z założenia wszystkie urządzenia na jednym Apple ID synchronizują się do jednego konta w iCloud, więc powinny się 'wymieszać', jak to określiłeś;) Archiwizują się zawartości poszczególnych urządzeń z iOS

#5 axiomax

axiomax
  • 173 postów

Napisano 30 października 2011 - 11:52

do andwal: przed wejściem icloud sytuacja wyglądała tak: 2 telefony (mój i żony) na jednym Apple ID. Kupione aplikacje mogłem instalować na obu telefonach - niektóre applikacje zainstalowane na obu telefonach a niektóre nie. Kalendarze i książki adresowe różne dla obu telefonów. Każdy z telefonów synchronizowany (po kablu) z innym Makiem (tel żony z makiem żony, mój z moim makiem). Czy ktoś SPRAWDZIŁ? PRÓBOWAŁ? odpalić icloud (synchronizacją) w obu telefonach? czy kontakty, kalendarze mieszają się?? PS maki na snowleo - z pewnych wzgledow musiałem odinstalować Liona

#6 dyndas

dyndas
  • 4 424 postów

Napisano 30 października 2011 - 12:00

Kontakty zostaną scalone. Pojawia się pytanie czy robić to czy nie. Wybierając 'nie' stracisz prawdopodobnie swoje kontakty i zostanąone zastąpione tymi które już są w chmurze. Jeśli zależy Ci na różnych zestawach na każdym telefonie nie włączaj synchronizacji kontaktów z iCloud. Z kalendarzem nie mam doświadczeń ale raczej będzie tak samo... Według Apple'a jedno konto - jedna osoba czyli jeden zestaw kontaktów i jeden kalendarz.

#7 axiomax

axiomax
  • 173 postów

Napisano 30 października 2011 - 12:07

czyli kicha:( Aktualnie w iCloud mam swojego IPhona i iPada (z moimi kontaktami, kalendarzami, mailami itp) w ustawieniach icloud (zarządzaj dyskiem) mm 2 archiwa - osobno dla ipada i telefonu. Myślełem że pojawi się trzecie archiwum - tel. żony - i zachowa ona swoje kontakty, zdjęcia itp. APPLE NIE PRZEWIDZIAŁO KONTA ICLOUD RODZINNEGO? Z KILKOMA TELEFONAMI?

#8 mareksle

mareksle
  • 295 postów
  • SkądOlkusz

Napisano 30 października 2011 - 12:16

Archiwum to co innego niż synchronizacja. Archiwizować się będzie każde urządzenie z iOS5 oddzielnie. Ale jeśli masz masz włączoną synchronizację we wszystkich urządzeniach to np. zakładki, kalendarz, kontakty będą synchronizować się z jednym kontem iCloud, a potem będą przenoszone do wszystkich urządzeń. Czyli na początku możesz mieć zdublowane wpisy i trzeba je będzie w iCloud.com usunąć. Po prostu wyłącz synchronizację z iCloud i miej włączoną tylko archiwizację. Synchronizował będziesz z Macami. Albo np. w swoich urządzeniach ustaw synchronizację, a w urządzeniach żony wyłącz.

#9 dyndas

dyndas
  • 4 424 postów

Napisano 30 października 2011 - 12:32

APPLE NIE PRZEWIDZIAŁO KONTA ICLOUD RODZINNEGO? Z KILKOMA TELEFONAMI?

No jak nie? Przewidziało... Z założeniem, że jeśli jest to rodzina, to używa tych samych kontaktów i kalendarza. Taki model rodziny według PIS'u :-)

#10 barteks

barteks
  • 2 postów

Napisano 08 listopada 2011 - 04:00

Czy to znaczy, że z żoną korzystacie z jednego e-maila - takiego tzw. rodzinnego? A dlaczego zona nie ma oddzielnego konta iCloud ze swoim adresem i synchronizowany ze swoimi urządzeniami? Kontakty wspólne można wpisać sobie razem a później każdy sobie dodaje osobiste. Pozostaje kwestia zakupu i instalowania programów? Po prostu Itunes-y (jak również App Store-y) w komputerach z którymi synchronizują się urządzenia przenośne zarejestrowane są na jedno konto - z których dokonywane były zakupy - czyli Twoje. (czyli Zona ma skonfigurowany iCloud na swoje konto a iTunes i AppStore na Twoje :) ) Mam nadzieję, że zrozumiale ...

#11 lia

lia
  • 304 postów
  • SkądLublin, PL

Napisano 08 listopada 2011 - 08:41

No jak nie? Przewidziało... Z założeniem, że jeśli jest to rodzina, to używa tych samych kontaktów i kalendarza. Taki model rodziny według PIS'u :-)

Dobre :P
Nawiązując jednak do rozmowy, oczywistym niby jest fakt, że każdy posiadający iPhona powinien posiadać swój AppleID i swoje rzeczy na nim. No ale chyba Apple nie przewidziało sytuacji, jaka może mieć miejsce w Polsce - kraju rodzinnych maili ;)
A powiedz mi jak to jest w przypadku programów - płatne instalujesz na obydwu urządzeniach?

#12 TATT00s

TATT00s
  • 106 postów

Napisano 08 listopada 2011 - 08:56

Ja mam podobny problem,dwa telefony,ipad i pc. Potrzebuję mieć kalendarz swój na każdym z tych urządzeń i nie za bardzo wiem jak to zrobić... Przy próbie zsynchronizowania Przypomnień straciłem wszystkie( na szczęście tylko testowe byly) i boję się spróbować ponownie do tego podejść. W kalendarzu mam wpisanych klientów na 3 miesiące do przodu i nie mogę tego stracić. Czy moglibyście mi wyjaśnić jak bezpiecznie tego dokonać bez straty zawartości kalendarza? Chcę udostępnić swój kalendarza na reszcie urządzeń,w innych urządzeniach tez musze zaznaczyć że mają się synchronizować,czy wtedy nie zapełni mi w chmurze kalendarza z pustymi wpisami z urządzeń w których tego nie ma?

#13 dyndas

dyndas
  • 4 424 postów

Napisano 08 listopada 2011 - 10:45

A powiedz mi jak to jest w przypadku programów - płatne instalujesz na obydwu urządzeniach?

Każdy zakupiony program możesz instalować na wszystkich swoich urządzeniach. Nie ma ograniczenia co do ich ilości i jest to w pełni legalne.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych