Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

IPHONE NIE CHCE SIĘ URUCHOMIĆ I STRASZNIE SIĘ NAGRZEWA. POMOCY!!!

• Please log in to reply
36 replies to this topic

#1 blind_dmx

blind_dmx
  • 25 posts

Posted 15 October 2011 - 14:01

iPhone 3GS [4.3.5] Baseband [6.15.00] Tak więc zacznę od tego, że telefon posiada baseband 6.15.00. Dwa dni temu próbowałem uaktualnić swojego 3gs-a z 4.1 na 5.0, niestety nie wiem co mnie podkusiło by dokonać tego z firmware ściągniętego z internetu (chociaż wątpię by to był powód problemów). Po zakończeniu aktualizacji zaczęły się kłopoty, a mianowicie telefon zaczął się błyskawicznie i samoistnie nagrzewać, BARDZO nagrzewać, a każda próba włączenia go kończyła się tak, że na chwile pojawiał się ekran (z wiadomością, że można dokonać tylko połączenie alarmowe), i po kilku sekundach telefon się wyłączał. Szybko cofnąłem go do 4.3.5 (do 4.1 ani 4.3.0 nie dało rady), ale problem nie zniknął, z tym wyjątkiem, że teraz przy tych sekundach włączenia pokazywał informacje, że telefon jest za gorący by pracować i musi się schłodzić. Zastosowałem się do jego próśb i dałem mu odpocząć, jednak po kolejnym włączeniu iPhone znów się nagrzał jak cholera! I tak za każdym razem. Na niedobór złego - bateria się rozładowała, więc telefon się nie chce teraz uruchomić nawet na sekundę, pokazuje tylko prośbę by go podłączyć do ładowania. Oczywiście podłączałem go, telefon wykrywa to, że jest podłączony - pokazuje, że NIBY trwa ładowanie, lecz poziom baterii się ani trochę nie zwiększa, a sam telefon wciąż nie chce się uruchomić. Próbowałem tej czynności na różnych kablach, podłączając raz do sieci, raz do komputera. Komputer i iTunes wykrywają telefon jeżeli uruchomię go w trybie DFU - mogę wtedy otworzyć go na nowo z oprogramowaniem i próbowałem tego już kilka razy (z iOSem 5.0 i 4.3.5, aktualnie wróciłem do 4.3.5). Próbowałem nawet jailbreake zrobić, ale to nic nie daje. Szukałem w internecie, szukałem na forum i nie mogę znaleźć rozwiązania, znalazłem jeden temat z takim problemem, ale został on od razu zamknięty za błędy ort. i brak polskich znaków :-/ Z dalszego postowania tego użytkownika wynikało, że dokonał jakiegoś postępu. Niestety moja próba skontaktowania się z tym użytkownikiem jak na razie nie powiodła się, tak więc pokładam całą nadzieję w was. Jeżeli jakiejś ważnej informacji nie podałem, to proszę mi zwrócić uwagę, a na pewno to poprawię, no pozostało mi tylko błagać o pomoc: BŁAGAM!!! Warto jeszcze dodać, że jak zostawię telefon podpięty do ładowania na jakieś 5-10 minut to pokazuje się informacja bym połączył go z iTunesem (w tym momencie telefon też zaczyna się nagrzewać, dlatego boje się go zostawić podpiętego na dłużej), no a po połączeniu go z iTunesem - informacja, że trzeba go otworzyć na nowo, czyli kolejny raz instalować soft.

#2 pireusmax

pireusmax
  • 50 posts
  • SkądNoeporęt

Posted 15 October 2011 - 14:21

Nie myślałeś o tym ze może akumulator kończy swój żywot?

#3 blind_dmx

blind_dmx
  • 25 posts

Posted 15 October 2011 - 14:29

może bateria rzeczywiście wymagałaby wymiany, ale tak jak wspomniałem, ktoś na forum, a konkretnie to ten użytkownik Odwiedź profil: konradFTS - MyApple.pl poradził sobie na tyle, by ten telefon włączyć (włączyć i działał). A poza tym bateria działała normalnie,dopóki nie zaktualizowałem telefonu.

#4 pireusmax

pireusmax
  • 50 posts
  • SkądNoeporęt

Posted 15 October 2011 - 14:34

Nadmierne grzanie się urządzeń elektronicznych jest często wynikiem zwarcia.

#5 blind_dmx

blind_dmx
  • 25 posts

Posted 15 October 2011 - 14:36

Czyli sugerujesz po prostu wymianę baterii? Wezmę to pod uwagę.

#6 jawe83

jawe83
  • 630 posts
  • SkądWarszawa

Posted 15 October 2011 - 14:38

I liczysz, że też jakimś cudem naprawisz swój? Co tu można powiedzieć, wygląda mi to na ewidentny problem sprzętowy, wymień na początku baterię i niech sprawdzą w serwisie, czy pomogło.

#7 pireusmax

pireusmax
  • 50 posts
  • SkądNoeporęt

Posted 15 October 2011 - 14:38

Od czegoś powinieneś zacząć. Nie zakładam czarnego scenariusza iż poleciało coś na płycie głównej.

#8 blind_dmx

blind_dmx
  • 25 posts

Posted 15 October 2011 - 14:42

Wole najpierw zaczerpnąć waszych rad zanim będę go serwisował, a to dlatego, że w moim mieście raczej nie znajdę serwisów specjalizujących się w sprzęcie marki Apple.

#9 servvis

servvis
  • 632 posts
  • SkądMokotów

Posted 15 October 2011 - 14:52

Jeśli już ktoś go będzie rozkręcał to sprawdzi od razu który element się nagrzewa. Racja, nagrzewanie jest spowodowane zwarciem. Myślę, że aktualizacja była jedynie zbiegiem okoliczności i nie ma nic wspólnego z usterką. Akumulatory które są uszkodzone i nagrzewają się zwykle nie dają się naładować i padają momentalnie do 0V. Na odległość nic się stwierdzić nie da. Jedynie serwis, ale z tym uważaj bo lubią sobie liczyć za takie usterki.

#10 blind_dmx

blind_dmx
  • 25 posts

Posted 15 October 2011 - 15:22

Hmm jeżeli coś się rzeczywiście schrzaniło to mam nadzieje, że to tylko bateria.

#11 servvis

servvis
  • 632 posts
  • SkądMokotów

Posted 15 October 2011 - 15:26

Z doświadczenia wiem, że jeśli pada bateria to telefon się inaczej zachowuje, w ogóle by nie dawał znaku życia. Mogę Ci pomóc, ale to już na PW jeśli jesteś zainteresowana.

#12 pireusmax

pireusmax
  • 50 posts
  • SkądNoeporęt

Posted 15 October 2011 - 15:27

Jakie priv? Jak wiesz co i jak to podziel się ze wszystkimi :)

#13 RAK

RAK
  • 1507 posts
  • SkądNYC

Posted 15 October 2011 - 15:35

Wgrywajac oryginalny iOS uszkodziles iPad BB. To może być przyczyną nadmiernego nagrzewania się iP. Musisz przeinstalowac Baseband.

#14 pireusmax

pireusmax
  • 50 posts
  • SkądNoeporęt

Posted 15 October 2011 - 15:38

I koniec domysłów. Ja również serdecznie dziękuję za info :)

#15 servvis

servvis
  • 632 posts
  • SkądMokotów

Posted 15 October 2011 - 15:38

Bardzo chętnie, ale nie sądzę , że każdy z nas rozbiera iPhone w kilka minut, ma oscyloskop, po kilka baterii do 3G i 3GS, miernik, stacje lutowniczą i 8-letnią wiedzę na temat elektroniki, zarówno teoretyczną jak i praktyczną;) Ale proszę bardzo, na sam początek rozbierz iPhone, sprawdź napięcie na baterii. Ma wynosić 3.7V +/-10%. RAK-u do swojego 3GS z bb od ipada także wgrywałem oryginalny,czysty iOS5 , odpalił się ale miał problem z kartą SIM. Tutaj ewidentnie uszkodzenie sprzętowe.

#16 blind_dmx

blind_dmx
  • 25 posts

Posted 15 October 2011 - 16:32

Zainteresuje się przeinstalowaniem basebandu, jakby komuś się chciało wrzucić materiały dotyczące tego manewru, to byłbym wdzięczny, ale samemu też się doszukam w internecie. No i na dniach rozbiorę iphona i postaram się sprawdzić tą baterię, wtedy napiszę rezultat. Otwierałem już iphony poprzednich generacji, więc myślę, że i w tym przypadku uda mi się to.

#17 servvis

servvis
  • 632 posts
  • SkądMokotów

Posted 15 October 2011 - 16:41

To nie jest trudne. Kup lub zamów przez internet zamrażacz i gdy już będziesz miał rozłożonego iP i okaże się że to nie bateria to będziesz mógł zlokalizować który element się grzeje. Zamrażacz musi być dla elektroników, nie może przewodzić prądu!! A i uważaj na ręce, odmrożenie nie są fajne ;p

#18 Paf

Paf
  • 8094 posts

Posted 15 October 2011 - 16:57

Zainteresuje się przeinstalowaniem basebandu, jakby komuś się chciało wrzucić materiały dotyczące tego manewru, to byłbym wdzięczny, ale samemu też się doszukam w internecie. No i na dniach rozbiorę iphona i postaram się sprawdzić tą baterię, wtedy napiszę rezultat. Otwierałem już iphony poprzednich generacji, więc myślę, że i w tym przypadku uda mi się to.

Wgraj od nowa bb od ipada...

#19 RAK

RAK
  • 1507 posts
  • SkądNYC

Posted 15 October 2011 - 16:58

[url=http://www.redmondpie.com/how-to-update-iphone-3gs-3g-baseband-to-06.15.00-with-redsn0w-0.9.6b5-for-ios-4.2.1-unlock/]How to Update & Jailbreak iPhone 3GS / 3G Baseband to 06.15.00 with Redsn0w 0.9.6b5 for iOS 4.2.1 Unlock | Redmond Pie[/url]

#20 blind_dmx

blind_dmx
  • 25 posts

Posted 15 October 2011 - 17:27

Muszę koniecznie użyć iOS 4.2.1 i redsnowa 0.9.6, czy mogę użyć 0.9.8b7 ze względu, że wgranego mam teraz 4.3.5, i jak wspomniałem nie mogę cofnąć do wcześniejszych już? Sprawdziłem, że na redsn0w 0.9.8 nie ma w ogóle takiej możliwości, no ale wrócić do 4.2.1 wciąż nie mogę...

#21 servvis

servvis
  • 632 posts
  • SkądMokotów

Posted 15 October 2011 - 17:36

Tutorial jest dla 4.2.1. Jeśli masz wgrać 4.3.5 to użyj redsn0ła przeznaczonego pod ten soft.

#22 RAK

RAK
  • 1507 posts
  • SkądNYC

Posted 15 October 2011 - 17:37

To jest tylko przykładowo podane. A zrobisz tak jak to tylko jest możliwe.

#23 blind_dmx

blind_dmx
  • 25 posts

Posted 15 October 2011 - 18:49

Untethered Jailbreak/Unlock iPhone 3GS iOS 4.3.5 on Baseband 5.16.02 | iPhoneJailbreak.me Tutaj dowiedziałem się, że takowa zmiana basebandu odbierze mi GPSa, czy da się to ominąć

#24 servvis

servvis
  • 632 posts
  • SkądMokotów

Posted 15 October 2011 - 18:55

O ludzie... przecież już masz bb ipada... już nie masz GPS-u....

#25 RAK

RAK
  • 1507 posts
  • SkądNYC

Posted 15 October 2011 - 18:57

Zmiana? Przecież napisałeś ze masz wgrany iPad BB.

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users