Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

iCloud a save'y z gier

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
17 odpowiedzi w tym temacie

#1 Larry_Nash

Larry_Nash
  • 150 postów

Napisano 14 października 2011 - 20:26

Witam! Tak się cieszyłem, że wraz z premierą iOS5 będę mógł przechowywać save'y z gier i ustawienia aplikacji w chmurze, ale to chyba tak nie działa albo ja coś źle robię. Robiłem dziś eksperyment z dwiema grami - Real Racing 2 i Angry Birds Seasons, nie wiem czy to ma znaczenie, ale obie wspierają Game Center. W każdej z nich trochę już przeszedłem, w menu iPhone'a wszedłem więc w ustawienia iCloud i dla pewności, że moje dane będą bezpiecznie, ręcznie zrobiłem archiwizację do iCloud. Następnie usunąłem obydwie gry i zgrałem je ponownie przez iTunes. I dupa, nic się nie przywróciło, trzeba zaczynać wszystko od początku. Dobrze, że chociaż RR2 pozwala przechowywać save'y na ich serwerach, bo bym się bardzo wkurzył, gdybym stracił save 100%. Angry Birds niestety muszę przechodzić od nowa, dobrze że daleko nie zaszedłem. Powtórzyłem ten eksperyment ponownie i znowu to samo, nic się nie przywróciło z iCloud, chociaż w menu stoi jak byk, że na serwerze są pliki tych aplikacji. Też tak macie? Trzeba jakoś ręcznie przywracać te save'y czy jak? :???:

#2 Cintulek

Cintulek
  • 2 128 postów
  • SkądWrocław, Poland

Napisano 14 października 2011 - 20:33

Ej, ale synchronizacja z iCloud nie oznacza, że będą Ci się savey do gier przechowywać -w iCloud ma być muzyka, skróty do aplikacji (by po ponownej synchronizacji, np. po restore móc je przywrócić ściągając z AppStore), a nie do saveów gier, lecz możesz napisać do Apple w tej sprawie. :)

#3 Larry_Nash

Larry_Nash
  • 150 postów

Napisano 14 października 2011 - 20:36

Ale już kilka razy była o tym mowa, że save'y aplikacji też będzie przechowywało... o.O

#4 Animatter

Animatter
  • 421 postów

Napisano 14 października 2011 - 20:36

No właśnie ja też na to liczyłem. Na to, że będę mógł pograć w jakąś grę, zsynchronizować do chmury, usunąć (chociażby z powodu miejsca) i kiedyś, gdy najdzie mnie ochota wrócić do niej bez zaczynania od początku...Jakiś czas temu ktoś z developerów na forum wspominał, że Apple udostępnia coś takiego jak iCloud Storage (?) właśnie na potrzeby stanów gry i ustawień aplikacji. Pytanie teraz czy każda gra musi zostać zaktualizowana żeby móc to wspierać czy może iCloud sam z siebie coś takiego potrafi...Jeśli jakiś developer to przeczyta to prosiłbym o komentarz...

#5 macieks72

macieks72

• 9 873 postów

Napisano 14 października 2011 - 20:37

Cintulek - To z takim razie co się zapisuje, co to jest i po co, że mogę sobie wybrać z jakich aplikacji dane mają być archiwizowane w iCloud?

Co dokładnie archiwizuje ta opcja, jakie katalogi z aplikacji bo może nie wszystkie, przykładowo archiwizuje Library, a Documents już nie. Podobnie jak przy aktualizacji, jeśli robimy aktualizacje aplikacji z App Store to wtedy są kopiowane Documents tylko (o ile pamiętam) ze starej wersji do nowej. Tu może być podobnie. I jeśli save'y gry są zapisywane w którymś katalogu który nie jest brany do archiwizacji to nie ma tego przy ponownym wgraniu gry.

Muszę to potestować w takim razie.

#6 Larry_Nash

Larry_Nash
  • 150 postów

Napisano 14 października 2011 - 20:42

http://dl.dropbox.co.... 21.40.31).png

#7 Animatter

Animatter
  • 421 postów

Napisano 14 października 2011 - 20:44

macieks72 na chwilę obecną synchronizacja do iCloud wysyła całą zawartość aplikacji. Przykładowo zakupiłem 1 numer Newsweeka (ma koło 150 mega) to te 150 mega wysyłane są do chmury i w razie "w" wracają z powrotem do urządzenia. Problem pojawia się gdy usuniemy aplikację/grę i dokonamy ponownie synchronizacji. Nowsze synchro zastępuje poprzednie i brak appki/gry na urządzeniu kasuje jej poprzedni obraz w chmurze. A podobno tak nie miało być, save'y i inne takie miały zostać na serwerach. Jeśli tak będzie dalej to szkoda, liczyłem, że iCloud będzie czymś więcej...Z 2giej jednak strony coś podobnego mogło zostać już dawno wprowadzone w iTunes (praktyczniejsze choćby z powodu większej ilości miejsca na HDD niż w iCloud). Sam już nie wiem czy to miało być, pamietam, że ktoś z developerów pisał niedawno...

#8 Larry_Nash

Larry_Nash
  • 150 postów

Napisano 14 października 2011 - 20:46

Ja zauważyłem, że nawet jeśli usunie się aplikację z iPhone'a to w menu iCloud jej pliki ciągle tam są i dopiero ręcznie można ją usunąć. Więc teoretycznie powinno dać się ją jakoś przywrócić...

#9 macieks72

macieks72

• 9 873 postów

Napisano 14 października 2011 - 20:47

To ma jakiś sens z tym nadpisaniem, ale trochę dziwne, bo po wgraniu aplikacji od nowa ustawienia jej powinny od razu się przywrócić, wcześniej niż ja zdążę ją na dobre uruchomić, inaczej to się nadpiszą i to jest nawet logiczne. Dobra, sam muszę potestować na jakiejś własnej aplikacji i poobserwować, bo to ciekawy problem ;)

#10 Animatter

Animatter
  • 421 postów

Napisano 23 października 2011 - 22:33

macieks72, i jak? Doszedłeś do czegoś może? Na gsmarena.com podają przykład: "You have Angry Birds installed on your iPhone. It has a save data of 1.5MB. Apple will only sync the save data in question. If you delete the game and install it again later (for free, from the Purchased list), your iPhone will download the original IPA off the App Store, complete with the save data - a lot more natural way to sync an app rather than keeping the whole image." Jest jeden problem, w żaden sposób to nie działa. Z żadną aplikacją...

#11 macieks72

macieks72

• 9 873 postów

Napisano 23 października 2011 - 22:41

No właśnie, próbowałem ze swoją aplikacją tylko (z innymi nie bo nie chce stracić ustawień) i też mi nie przywróciło automatycznie, nie wiem może sama aplikacja musi mieć to zaimplementowane czy co, nie wiem w tej chwili o co chodzi z tym.

#12 Larry_Nash

Larry_Nash
  • 150 postów

Napisano 24 października 2011 - 16:27

Myślę, że developerzy sami muszą zaimplementować obsługę iCloud w swoich aplikacjach. Na przykład najnowsza aktualizacja Doodle Jump wnosi coś takiego:

Doodle Jump is now iOS5 ready with iCloud backup so that if you change your device your scores and stats can be downloaded to your new device!

#13 Animatter

Animatter
  • 421 postów

Napisano 24 października 2011 - 20:15

Zastanawia mnie jedna rzecz. Gdy wejdę w ustawienia/iCloud/Dysk i archiwum/Zarządzaj dyskiem/iPhone są dostępne "opcje synchronizacji". Jest przełącznik włącz/wyłącz. Przykładowo mam Angry Birds i jego "backup" zajmuje w iCloud pół mega (obok przełącznika podaje wielkość). Usuwam grę i pomimo usunięcia/restartów ikona z grą i przełącznikiem dalej jest w ustawieniach...Może właśnie o to chodzi? Żeby dane aplikacji zostały w chmurze pomimo jej wyrzucenia z telefonu wystarczy nie odznaczać danych aplikacji w ustawieniach? Ciekawe czy aplikacje będą aktualizowane w jakiś sposób do tej całej chmury aby trzymać te dane...

No i już wiadomo, ściągnąłem sobie za słowami Larry_Nash Doodle Jump i jest nowa opcja archiwizacji danych aplikacji.
Dołączona grafika
Dołączona grafika
Dołączona grafika
Dołączona grafika

Także teraz pozostaje czekać na aktualizacje pozostałych programów i w końcu po latach będę mógł usuwać do woli gry i wracać do nich :)

#14 Larry_Nash

Larry_Nash
  • 150 postów

Napisano 25 października 2011 - 18:58

Jak Ty to zrobiłeś? Ja tak nie mam... o.O Edit: Już mam, musiałem włączyć 'Dokumenty i dane' w iCloud.

#15 Mirko791

Mirko791
  • 4 558 postów
  • SkądJaworzno

Napisano 25 października 2011 - 19:06

No dobra, ale wgrałeś od nowa Doodle i udało Ci się przywrócić stare ustawienia gry?

#16 Animatter

Animatter
  • 421 postów

Napisano 25 października 2011 - 20:44

Mirko791 Tak. Wszystko wraca.

#17 Larry_Nash

Larry_Nash
  • 150 postów

Napisano 27 października 2011 - 12:54

Trochę lipa, że inni developerzy nie palą się jakoś do zaktualizowania swoich aplikacji...

#18 narkoman

narkoman
  • 4 360 postów
  • SkądBydgoszcz

Napisano 27 października 2011 - 18:12

Powinno to działać samo z siebie, a nie tak, że trzeba dopisywać coś w app.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych