Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

IMESSAGE-czy odbiorca (z iOS5) musi być w 3G/Wi-Fi ?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
25 odpowiedzi w tym temacie

#1 iUsername

iUsername
  • 113 postów
  • SkądPL

Napisano 14 października 2011 - 15:51

Witam. Mam pytanie odnośnie IMESSAGE,tak jak w tytule- czy jeśli JESTEM w Wi-Fi to inny użytkownik IPHONE Z iOS 5 też musi być połączony z Wi-Fi / 3G by odbierał DARMOWĄ wiadmość iMessage.? Czy jeśli tylko ja mam połączonie z Wi-Fi a użytkownik ma sieć ale nie ma dostępu do internetu (Wi-Fi lub 3G) to wysyłam STANDARDOWĄ WIADOMOŚĆ .? Prosiłbym o odpowiedzieć. Dzięki

#2 bar-trek

bar-trek
  • 6 159 postów

Napisano 14 października 2011 - 15:57

oba urządzenia muszą mieć dostęp do wifi. Jeżeli nie wtedy jest wysyłana normalna wiadomość.

#3 iUsername

iUsername
  • 113 postów
  • SkądPL

Napisano 14 października 2011 - 15:57

Dzięki

#4 aerO^

aerO^
  • 894 postów

Napisano 14 października 2011 - 15:58

bar-trek na pewno ? Jak iOS sprawdza czy urządzenie po drugiej stronie jest na wifi/3g?

#5 iUsername

iUsername
  • 113 postów
  • SkądPL

Napisano 14 października 2011 - 15:59

@aer0 też tak mi się wydaje ;) myślę że tak wiadomość poporstu "wisi" na twoim koncie i czeka na odbiór no ale cóż dzisiaj sprawdzę :D

#6 aerO^

aerO^
  • 894 postów

Napisano 14 października 2011 - 16:01

No ja też dziś potestuję i rozwiejemy wątpliwości :) bo wydaję mi, że powinna czekać.

#7 CeBeeR

CeBeeR
  • 1 362 postów
  • SkądUK

Napisano 14 października 2011 - 16:05

oba urządzenia muszą mieć dostęp do wifi. Jeżeli nie wtedy jest wysyłana normalna wiadomość.

Oczywiście, ze NIE! Drugi użytkownik musi mieć dostęp do iMessage - ale w jaki sposób, to nie ma znaczenia, czy przez WiFi czy przez siec komórkową.

Jedynym wyznacznikiem tego, czy wysyłamy SMSa czy iWiadomość jest kolor (samej wiadomości, jak tez przycisku OK) - jeżeli kolor jest zielony - będzie to SMS/MMS, jeżeli niebieski, oznacza to, ze jest to iMessage.

#8 Deleted-63c21db09a

Deleted-63c21db09a
  • 4 139 postów
Napisano 14 października 2011 - 16:35

Lub 3G!

#9 iUsername

iUsername
  • 113 postów
  • SkądPL

Napisano 14 października 2011 - 16:47

Okay, dzięki, dzisiaj ostatecznie rozwieję wątpliwośći testem. :D

#10 free66

free66
  • 501 postów
  • SkądAndrychów / Kraków

Napisano 14 października 2011 - 16:56

Jedynym wyznacznikiem tego, czy wysyłamy SMSa czy iWiadomość jest kolor (samej wiadomości, jak tez przycisku OK) - jeżeli kolor jest zielony - będzie to SMS/MMS, jeżeli niebieski, oznacza to, ze jest to iMessage.

Z tym się nie zgodzę. Wysłałem teraz wiadomość, kolor OK był niebieski i wysłało jako SMS (pobrało z konta i pod wiadomością pisało "Wysłana jako SMS/MMS"). W takim razie skąd mam wiedzieć, że dana osoba jest wtedy w obrębie wifi/3G i wyślę wiadomość jako iMessage??

#11 Quimeen

Quimeen
  • 1 004 postów
  • SkądTrzebinia

Napisano 14 października 2011 - 17:24

WiFi/3G/EDGE

#12 CeBeeR

CeBeeR
  • 1 362 postów
  • SkądUK

Napisano 14 października 2011 - 17:43

Zauwaz prosze wpis w ustawieniach:
Wyslij jako SMS
Wysylaj SMS, gdy nie mozna wyslac iMessage (moze podlegac oplatom operatora).

#13 kast6

kast6
  • 31 postów

Napisano 02 listopada 2011 - 08:50

Kurde. Szkoda. Mi przesyła wiadomości tylko kiedy jest wifi w obu urządzeniach. Troszkę lipa! :( Jeszcze zobaczę potem, bo na razie przesyłam IPad - IPhone, więc jak będę miał iPhone - iPhone zbadać dokładniej. Pozdrawia.

#14 czacha

czacha

fotografista ;)

• 2 209 postów
  • SkądBiałystok

Napisano 02 listopada 2011 - 12:30

Czy ktos sprawdzal jak wyglada automatyczne przelaczanie sie iMessage spowrotem na SMSy w przypadku braku netu? Bo z tego co obserwuje gdy ktos ma bardzo slaby dostep do netu przez telefon (gdzies poza miastem) to sa takie lagi z przekazywaniem wiadomosci ze szkoda gadac, a mimo to telefon nie wysyla ich SMS'em tylko iMessage ... Dodam jescze ze reczne wylaczenie 3G oraz WiFi sprawilo ze wyslalem 3 sms'y .. ale po chwili znowu wlaczyl sie iMessage. Łaj? ;)

#15 maciejtca

maciejtca
  • 596 postów
  • SkądTrzebnica, Poland

Napisano 02 listopada 2011 - 12:33

Czy ktos sprawdzal jak wyglada automatyczne przelaczanie sie iMessage spowrotem na SMSy w przypadku braku netu? Bo z tego co obserwuje gdy ktos ma bardzo slaby dostep do netu przez telefon (gdzies poza miastem) to sa takie lagi z przekazywaniem wiadomosci ze szkoda gadac, a mimo to telefon nie wysyla ich SMS'em tylko iMessage ...

Trwa to ok 10-15sec, sprawdzone właśnie w tej chwili.
Odbiorca jest w Egipcie i ma wyłączony roaming danych

#16 czacha

czacha

fotografista ;)

• 2 209 postów
  • SkądBiałystok

Napisano 02 listopada 2011 - 12:43

Gdy masz wylaczone przekazywanie danych itp - zgoda. Ale co w przypadku zanikajacego polaczenia netowego? Teraz czekalem 5 minut na dostarczenie wiadomosci pomimo ze osoba znajdowala sie w zasiegu sieci komorkowej ... iPhone za wszelka cene staral sie dostarczyc to jako iMessage gdy jako SMS doszlo by momentalnie.

#17 igiel

igiel
  • 1 141 postów
  • SkądLondon, UK

Napisano 02 listopada 2011 - 13:08

Generalnie iMessage działa na wifi/edge jak i 3g, natomiast ja miałem ciekawy przypadek. Byłem podłączony do hotspota wifi niestety na nim nie było dostępu do sieci, więc telefon wysłał normalnego smsa+imessage (wszystko praktycznie w ciągu 20 sekund, najpierw doszedł imessage a potem sms)

#18 czacha

czacha

fotografista ;)

• 2 209 postów
  • SkądBiałystok

Napisano 02 listopada 2011 - 13:27

Teraz natomiast mialem taka sytuacje - wylaczylem w telefonie WiFi oraz 3G, wysłałem 3 smsy i ponownie wlaczyl sie iMessage po edge, ale ... osoba do ktorej wyslalem wiadomosci otrzymala je juz nie od numeru telefonu tak jak wczesniej, tylko teraz od maila, czyli stworzyly sie dwa watki rozmowy w wiadomosciach z tym samym kontaktem. Co za głupota ...

#19 dyndas

dyndas
  • 4 424 postów

Napisano 02 listopada 2011 - 13:52

Teraz natomiast mialem taka sytuacje - wylaczylem w telefonie WiFi oraz 3G, wysłałem 3 smsy i ponownie wlaczyl sie iMessage po edge, ale ... osoba do ktorej wyslalem wiadomosci otrzymala je juz nie od numeru telefonu tak jak wczesniej, tylko teraz od maila, czyli stworzyly sie dwa watki rozmowy w wiadomosciach z tym samym kontaktem. Co za głupota ...

Dziwne bardzo bo u mnie to działa prawidłowo. tzn.

1. W miejscu o marnym zasięgu GSM ( brak netu nawet na poziomie EDGE ) wysyłam ( i dostaje ) jako SMS.
2. Wszystko jest w wiadomościach w jednym wątku. Tylko kolor wysyłanych dymków jest albo niebieski, albo zielony. Mam oczywiście w danym kontakcie i numer telefonu i e-mail.

#20 macieks72

macieks72

• 9 873 postów

Napisano 02 listopada 2011 - 13:53

czacha - To wysyłaj iMessage z numeru tel. a nie z apple id.

#21 czacha

czacha

fotografista ;)

• 2 209 postów
  • SkądBiałystok

Napisano 02 listopada 2011 - 17:36

Ale posiadajac iPad'a oraz iPhone chcial bym miec synchronizacje iMessage, a jako ze w tablecie siedzi karta SIM z innym numerem, wiec ............

#22 flaku

flaku
  • 18 postów

Napisano 02 listopada 2011 - 18:14

To ja się dopytam w tym temacie, czyli iMessage działa też bez problemu jeżeli druga osoba jest za granicą ale tak samo ma połączenie z internetem? Cała wiadomość idzie via internet i nie ma na to wpływu miejsce popytu jeśli dobrze rozumiem

#23 maciejtca

maciejtca
  • 596 postów
  • SkądTrzebnica, Poland

Napisano 02 listopada 2011 - 18:19

To ja się dopytam w tym temacie,
czyli iMessage działa też bez problemu jeżeli druga osoba jest za granicą ale tak samo ma połączenie z internetem?
Cała wiadomość idzie via internet i nie ma na to wpływu miejsce popytu jeśli dobrze rozumiem

Dobrze rozumiesz, działa bez problemu

#24 Adam Kaczor

Adam Kaczor
  • 689 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 12 listopada 2011 - 22:14

Witam, mam pytanie. Nie założyłem nowego tematu bo nie widzę sensu. Prosiłbym o szybką odpowiedź bo mam dośc skomplikowaną sytuację. Jako, że sam sprzedałem iPhone to "pomagam" siostrze z iOS5. Czy jeśli ma się przekroczony limit internetu ( jak schodzi dalej to nalicza straaasznie duuużo kasy) to można jakoś wyłączyć iMessage ?

#25 benedetti

benedetti
  • 459 postów

Napisano 13 listopada 2011 - 10:36

(...) można jakoś wyłączyć iMessage ?

Ustawienia -> Wiadomości -> iMessage
Pamiętaj, że przy każdorazowym wyłączeniu i włączeniu iMessage, system wyśle SMS aktywacyjny do UK, więc może lepszym rozwiązaniem jest tymczasowe wyłączenie internetu przez sieć komorkową.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych