Witam,
Muszę sprawdzić jeden plik, a ten działa tylko pod os 9.2.2.
Nie chciałbym się pozbywać starego (10.4.9) systemu z Maca tylko chwilowo zainstalować dinozaura.
Czytałem poprzednie wątki o podobnej tematyce
- sprawdziłem w system preferences - nie mam tej ikonki z os classic
- na dysku mam ok 5 gb wolnego - wystarczy ?
Czy jeżeli zainstaluje os 9.2.2 na jednej partycji to usunie on mi zawartość drugiej, na której mam dość ważne rzeczy ?
Pozdrawiam i proszę o pomoc.
Marcin

Instalacja os 9.2.2 na partycji z 10.4.9
Started by
fudz
, 30 May 2007 12:38
11 replies to this topic
Posted 30 May 2007 - 12:38
Posted 30 May 2007 - 12:53
Na intelomakach nie można natywnie zainstalować Mac oS classic, na makach z PowePC classic był emulowany (był dostarczany jako obraz dysku) który "montowało" się w System preferences - classic
Posted 30 May 2007 - 13:11
ja mam MDD bez fw 800 - wiem, ze zbotuje mi płytkę z os 9.2.2 - mam oryginał.
Jak pisałem w swoim poście nie mam w system preferences ikonki z classiciem.
---- Dodano 30-05-2007 o godzinie 16:59 ----
no bez przesady nikt nie wie :| ?!
Jak pisałem w swoim poście nie mam w system preferences ikonki z classiciem.
---- Dodano 30-05-2007 o godzinie 16:59 ----
no bez przesady nikt nie wie :| ?!
Posted 30 May 2007 - 19:19
Jak nie miałeś zaznaczonej przy frmatowaniu dysku opcji doinstalowania sterownika do 9 to będzie trudno... A nie możesz odpalić maczka z płyty 9 i odpalić instalatora ? Sam tak robiłem i nie było problemu, X nie znikał..... a instalowałem 9 na tej samej partycji co mam X...
Posted 30 May 2007 - 21:13
ok, a co z danymi z drugiej partycji ?
Posted 30 May 2007 - 23:25
a co miało by się z nimi stać ????? przecież nie będziesz formatować ani repartycjonowaćdysku..... druga partycja pozostaje nieruszona...
Posted 31 May 2007 - 15:53
pojawił się pierwszy problem:
- instaluje os 9.2.2 z poziomu 10.4.9 wszystko super dopóki nie poprosi o włożenie pierwszej płyty instalacyjnej z takimi dwoma kółeczkami - jedno większe, drugie mniejsze - mam tą płytę włożoną, kompletnie nie wiem o co chodzi....pomocy, można jakoś inaczej wystartować instalację ?
Nie wiem jak to się stało ale w system preferences pojawiła mi się ikonka z classiciem....
Proszę pomóżcie bo jestem w kropce.............(zgadnijcie w której
)

Posted 31 May 2007 - 16:01
Jeśli twój dysk ma zainstalowane sterowniki do classica najprościej jest bezpośrednio na dysk włożyć system folder klasycznego systemu, zero instalacji, jedynie włożenie folderu.
Po restarcie tygrys rozpozna go jako system który można odpalić jako wirtualny a sys. pref./startup dysk jako system z którego można zabootować. Robiłem to kilka razy, zero problemu.
Co do instalacji. Włóż płytę odpal z alt lub c i zainstaluj... na dysku powstanie system folder, rozpoznawany jak wyżej.
---- Dodano 31-05-2007 o godzinie 15:01 ----
jeśli nie do instalowane są sterownik z tego co pamiętam można je bezpiecznie zainstalować.
Po restarcie tygrys rozpozna go jako system który można odpalić jako wirtualny a sys. pref./startup dysk jako system z którego można zabootować. Robiłem to kilka razy, zero problemu.
Co do instalacji. Włóż płytę odpal z alt lub c i zainstaluj... na dysku powstanie system folder, rozpoznawany jak wyżej.
---- Dodano 31-05-2007 o godzinie 15:01 ----
jeśli nie do instalowane są sterownik z tego co pamiętam można je bezpiecznie zainstalować.
Posted 01 June 2007 - 11:33
kurcze chyba sie nie rozumiemy.... ;(
dobra więc tak, zmieńmy trochę taktykę ;-)
Więc jak zainstalować os 9.2.2 pozbywając się z pokładu 10.4.9 ? Jest to w ogóle możliwe ?
Chodzi o to, że klient posiada skaner bębnowy a ma sterowniki tylko do 9.2.2 i chcemy sprawdzić jak to działa zanim dokona zakupu.
Na komputerze będzie tylko 9.2.2, nie będzie 10.4.9...więc jak sformatować dysk i zainstalować tylko 9.2.2 ?
nie ma żadnej komendy "format x:"
?

Posted 01 June 2007 - 13:26
krok po kroczku:
1. bootujesz maczka z płyty CD OS9 trzymając C przy starcie komputera
2. otwierasz z teczki UTILITIES Drive Setup
3. Zaznaczasz dysk który chcesz sformatować i naciśnik przycisk Initialize (Upewnij się że to TEN DYSK który chcesz sformatować !!!!!!!)
4. z katalogu głównego płyty odpalasz Mac OS Install i postępujesz zgodnie z wskazówkami.
Posted 01 June 2007 - 13:32
no dobra ale ja mam tylko na jednej płycie ( w dodatku z 10.2 ) napis "To start up from this CD hold down the C key as the computer starts up."
Mam 2 płyty z instalacja 10.2
i 4 do instalacji os 9.2.2 - system restore
Posted 10 June 2007 - 14:40
Obywatele POMOCY !
Nie wiem kompletnie jak zainstalować ten system...właściwie to wiem tylko on się nie chce zbootować.
Mój MDD to g4 2x1gHz | 2 gb ram | SD - na 100% nie mam FW800 więc os 9.2.2 powinien się bootować.
Może problem tkwi w tym, że mam tylko 6 płytek od MDD - nie są to płytki od mojego Maca.
Mam
Power Mac G4 - Mac Os X - install disc 1
Power Mac G4 - Mac Os X - install disc 2
Power Mac G4 - Software Restore - 1 of 4
Power Mac G4 - Software Restore - 2 of 4
Power Mac G4 - Software Restore - 3 of 4
Power Mac G4 - Software Restore - 4 of 4
Powiedzcie mi czy czegos brakuje....

1 user(s) are reading this topic
0 members, 1 guests, 0 anonymous users