Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Retina - barwy z niebieskim odcieniem

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
14 odpowiedzi w tym temacie

#1 martinus

martinus
  • 51 postów

Napisano 13 października 2011 - 12:53

Witam, czy ktoś z Państwa spotkał się z wyświetlaczem (Retina), którego wszystkie kolory były wyświetlane z niebieskim odcieniem? Ostatnio mój przyjaciel porównał nasze telfony i wtedy dobiero dojrzałem różnicę w wyświetlaniu barw. Zielone "chmurki" wiadomości sms wpadały w niebieską barwę, również białe (szare, srebrne) tapety miały niebieskawy odcień. Czy ktoś z Was spotkał się z czymś takim? Zakładam, że nie jest to wina systemu (ja iOS4 - przyjaciel iOS5). Dzięki, M.

#2 Komel

Komel
  • 1 410 postów
  • SkądTarnów

Napisano 13 października 2011 - 12:58

Daj jakies zdjecie ? ;)

#3 SzymonPOZNAN

SzymonPOZNAN
  • 120 postów
  • SkądPoznań, PL

Napisano 13 października 2011 - 13:02

[url=http://forums.macrumors.com/showpost.php?p=11545349&postcount=45]MacRumors Forums - View Single Post - iPhone 4 Retina Display Light Bleed, Pics[/url]

#4 martinus

martinus
  • 51 postów

Napisano 13 października 2011 - 13:18

Daj jakies zdjecie ? ;)

A mówią, że mądrej głowie dość dwie słowie...

Widocznie tylko mówią ;p

---------- Wpis dodano o 14:18 ---------- Poprzedni wpis dodano o 14:03 ----------

MacRumors Forums - View Single Post - iPhone 4 Retina Display Light Bleed, Pics

Dzięki... chyba to nie jest ten problem. Ten wyświetlacz po prostu ma "podkręconą" niebieską barwę. Barwy są przesycone niebieskim.

Pozdro,
M.

#5 kusiek

kusiek
  • 832 postów

Napisano 13 października 2011 - 13:33

Ok czyli co wynika z tych zdjęć, jest to normalne czy nie. Bo ja mam dokladnie tak jak na fotkach jeden jasnieszy drugi ciemniejszy.

#6 lewy

lewy
  • 1 034 postów
  • SkądMálaga

Napisano 13 października 2011 - 13:40

Oj, widzisz. Ja miałem żółty wyświetlacz i nie umiałem z tym się pogodzić. Sprzedałem i kupiłem nowego.

#7 martinus

martinus
  • 51 postów

Napisano 13 października 2011 - 13:41

Ok czyli co wynika z tych zdjęć, jest to normalne czy nie.
Bo ja mam dokladnie tak jak na fotkach jeden jasnieszy drugi ciemniejszy.

Moim zdaniem przesycenie barwy niebieskiej w wyświetlanych kolorach raczej nie jest prawidłowe i zamierzam reklamować sprzęt. Zastanawiam się tylko, czy ten problem pojawia się również w innych wyświetlaczach.

#8 kusiek

kusiek
  • 832 postów

Napisano 13 października 2011 - 13:47

Czyli ten ciemniejszy jest uszkodzony ? Czyli mój ip jest zepsuty ? :(

#9 lewy

lewy
  • 1 034 postów
  • SkądMálaga

Napisano 13 października 2011 - 13:49

Moim zdaniem przesycenie barwy niebieskiej w wyświetlanych kolorach raczej nie jest prawidłowe i zamierzam reklamować sprzęt. Zastanawiam się tylko, czy ten problem pojawia się również w innych wyświetlaczach.

Mi z tego powodu (przesycona żółć) - nie wymienili. Na nic nie licz w tej materii.

#10 martinus

martinus
  • 51 postów

Napisano 13 października 2011 - 14:12

Mi z tego powodu (przesycona żółć) - nie wymienili. Na nic nie licz w tej materii.

To mnie trochę martwi ponieważ świadomość tej wady, na pierwszy rzut oka zupełnie niewidoczna, sprawiła, że używanie iphone'a straciło na "miodności" :)

Zastanowię się jeszcze chwilę i może złożę reklamację.

#11 lewy

lewy
  • 1 034 postów
  • SkądMálaga

Napisano 13 października 2011 - 18:17

To samo miałem, ale z żółcią. Mogliśmy wymienić się telefonami ;).

#12 mar99

mar99
  • 829 postów
  • SkądKraków

Napisano 14 października 2011 - 09:59

W porównaniu z ekranem iPada, Retina faktycznie ma większe nasycenie barw niebieskich. Czytałem teraz, że tak po prostu jest i tyle.

#13 wojtekoz

wojtekoz
  • 30 postów
  • SkądKomorów

Napisano 14 października 2011 - 11:19

To na pewno nie to. Ekran o którym mowa ma wyraźnie zwiększone nasycenie wszystkich barw niebieskim. Według mnie coś takiego podpada pod naprawę gwarancyjną.

#14 mar99

mar99
  • 829 postów
  • SkądKraków

Napisano 14 października 2011 - 11:31

No erkan iPhone'a jest bardziej "niebieski" niż w moim wypadku ekran iPada.

#15 RiQ

RiQ

• 2 567 postów
  • SkądWrocław

Napisano 14 października 2011 - 12:00

Każdy ekran ma inaczej

Jak kupowałem 3G to LCD świecił ładną bielą. Po wymianie w Regenersis biel była zażółcona. Na obecnym 2G znowu mam ładną biel. Nie spotkałem się z mega-zaniebieszczeniem. Bym musiał to na oczy zobaczyć. Na iPadzie z kolei biel jest nieco mniej intensywna niż na 2G.

---------- Wpis dodano o 13:00 ---------- Poprzedni wpis dodano o 12:46 ----------

MacRumors Forums - View Single Post - iPhone 4 Retina Display Light Bleed, Pics

hehehe - jak dla mnie ten lewy jest OK a ten z prawej be. No, ale ile ludzi tyle opinii. Ja akurat preferuję biel o wyższej temperaturze barwowej.

Jeżeli Twój iPhone wyświetla obraz tak jak ten z linka to ja bym się tylko cieszył.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych