Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Jak dopasować TEMPO audio nagranego Cockos Reaper do audio z video?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
14 odpowiedzi w tym temacie

#1 Mac-Addict

Mac-Addict
  • 70 postów

Napisano 12 października 2011 - 19:03

Mam następujący problem, z którym zetknąłem sie już kiedyś i ktoś był go w stanie rozwiązać, niestety teraz muszę zrobić to sam, a moje pomysły i cierpliwość się wyczerpały. Mam nagrany koncert na 3 kamery, które synchronizują się idealnie. Mam nagrane audio ze stołu plus dwa mikrofony na oddzielnych track'ach (4) poprzez mixer firewire w programie Cockos Reaper. Mój problem polega na tym, że wyexportowany mix jest krótszy od audio z video. Tempo jest wyższe i się nie synchronizuje. Wyexportowane audio z video po wrzuceniu do Reaper'a też jest dłuższe. Jak to zrobić żeby było dobrze? Niekoniecznie w Reaperze.

#2 kokos

kokos

Mr. Nice

• 7 426 postów

Napisano 12 października 2011 - 21:14

Audio do wideo kamer nagrywane było w Fs=48kHz. Nagranie ze stołu pewnie jest w Fs=44.1kHz. Jeżeli włożysz te nagrania do jednej sesji z Fs=48kHz, to nagranie ze stołu będzie krótsze i wyższe od nagrań z kamery. Jeżeli natomiast wszystkie pliki wylądują w sesji Fs=44.1kHz, to nagrania z kamer będą za niskie i za długie w stosunku do nagrania ze stołu. Rozwiązaniem jest konwersja wszystkich nagrań do jednej częstotliwości Fs przed importem do jednej sesji jakiejkolwiek DAW Najlepszym algorytmem do konwersji częstotliwości próbkowania jest, według mnie w tej chwili iZotope Resampler.

#3 Mac-Addict

Mac-Addict
  • 70 postów

Napisano 13 października 2011 - 11:37

Nagranie ze stołu jest w 48kHz/24bit. Zresztą wydaje mi się, że nie tu tkwi problem. iZotope'a nie mam, ale jestem pewien, że nie ma znaczenia jakim programem to zrobię, każdy przelicza (pomijając takie kwestie jak jakość). Cokolwiek nie wrzucę do Final Cut'a jest krótsze i szybsze (oryginalne nagrania, exporty, rendery, bouncy - z Reaper'a, Audacity i Compressora, we wszystkich możliwych rate'ach i bit'ach, nawet po zrobieniu down na 44,1 i z powrotem, wszystkie są identyczne). Problem powstał gdzieś przy nagraniu raczej. Ale gdzie? BTW Final Cut też sobie potrafi zmienić próbkowanie przy renderze, także sekunda w 44,1 to sekunda w 48 dla niego. Jedyne co mi przychodzi do głowy to obliczenie sobie speed rate'a od markera do markera i procentowe zwolnienie materiału, ale wolałbym z tej opcji nie korzystać. UPDATE'cik ;-) No to sobie obliczyłem procentowy speed rate'cik kalkulatorkiem z dashboard'a od beat'a do beat'a i powiedzmy że działa, ale że tylko do piątego miejsca po przecinku Reaper łyka rate'a to pod koniec już mi się minimalnie rozjeżdża (ok. 1 frame). Chyba nie tędy droga... ;]

#4 kokos

kokos

Mr. Nice

• 7 426 postów

Napisano 13 października 2011 - 13:43

Jezeli pliki nagrane w Reaperze lub Audacity odtwarzają się poprawnie np w Quicktime, to znaczy, że problemu z nagraniami nie ma. Problem pojawia się przy wrzuceniu tych nagrań do FCP, tak?
Aksjomat: jeżeli dźwięk z pliku odtwarza się za szybko i za wysoko (albo za wolno i nisko), to JEDNOZNACZNIE wiadomo, że odtwarza się z częstotliwością próbkowania przy nagraniu POMNOŻONĄ o czynnik X.
To może masz problem klatkażu czyli frame rate w FCP? Może to sesja FCP wprowadza ten czynnik.
Mogłoby tak być gdyby w sesji FCP @ 30 fps pojawił się materiał WIDEO+AUDIO @ 25 fps

Ad UPDATE:
Jaki jest więc skalkulowany czynnik X u Ciebie?

#5 Mac-Addict

Mac-Addict
  • 70 postów

Napisano 13 października 2011 - 14:21

Z dźwiękiem przy odtwarzaniu w czym kolwiek problemu nie ma, dla mnie na ucho w ogóle różnica jest niesłyszalna. Słyszę ją przy próbie synchronizacji i widzę na widmie. Z FCP problemów nie mam, z video też nie - znam się na tym lepiej niż dobrze. ;-) Ale skoro pytasz to wszystko jest 25fps 1280x720 ProRes LT w multiclip'ie i 25fps było nagrane. X = 0.8935604

#6 kokos

kokos

Mr. Nice

• 7 426 postów

Napisano 13 października 2011 - 15:08

Twój X jest bliski stosunkowi 44.1 do 48 kHz =0.91875. Albo inaczej; Twój X przy założeniu, że odniesienie jest do 48kHz, daje Fs= 42,8908 kHz Czy NA PEWNO nagrania wszystkie są w 48kHz? Inna rzecz, ze Twój FCP może oznacza importowane klipy audio innym fps niż obecnej sesji. Może Twoje Capture Settings mają inne fps i FCP myśli, że musi wykonać Pull Up? I jeszcze jedno; jakimi kamerami był kręcony materiał?

#7 Mac-Addict

Mac-Addict
  • 70 postów

Napisano 13 października 2011 - 16:26

Sprawdziłem X stosunku 44.1 do 48, który podałeś i nie pasuje. Nie, żebym nie robił tego wcześniej i nie miał pewności, ale sprawdziłem jeszcze raz i tak wszystkie mają 48kHz. Projekt Reapera ma 48kHz/24bit i nagrywanie nowego tracku jest ustawione identycznie. Nowością dla mnie (mimo, jak mi się wydaje, dość szerokiej wiedzy o FCP) jest ustawianie framerate'u dla audio, które nie ma frame'ów. W jednej sekundzie audio mieści się tyle frame'ów jaka jest w danym formacie video i innej opcji nie ma. A konwersję 44.1 do 48 FCP robi bez problemu, bez ingerencji w czas trwania klipu audio. Video nagrane jest beztaśmowo, także nie ma w ogóle żadnego capture - jest transfer, który generalnie ma identyczne parametry zmienia się tylko kodek. Czyli u mnie najsłabsza kamera (aparat) 720P25 i dwie pozostałe są zrobione do tego samego formatu Compressor'em z 1080P25, żeby śmigało wszystko w multiclipie, który działa wyłącznie w takiej sytuacji gdy wszystkie parametry plików są identyczne. Zresztą kamery synchronizują się idealnie - jak już wspomniałem. Kamery to dwa lustra i kompakt. To na pewno nie ma znaczenia. Nie takie cuda miałem już w projektach. Dźwięk nagrywają: DSLR w MOV w PCM 48kHz, kompakt AVCHD w AC3 48kHz.

#8 kokos

kokos

Mr. Nice

• 7 426 postów

Napisano 13 października 2011 - 16:54

Nowością dla mnie (mimo, jak mi się wydaje, dość szerokiej wiedzy o FCP) jest ustawianie framerate'u dla audio...

FCP przy imporcie WAVów wpisuje frame rate sesji do metadanych pliku

Czek zis aut: FCP "bug" to watch out for... - Page 5 - Avid Audio Forums

#9 Mac-Addict

Mac-Addict
  • 70 postów

Napisano 13 października 2011 - 18:43

Niestety nic z tego. Po użyciu Sebsky Tools wciąż bez zmian. :-(

#10 kokos

kokos

Mr. Nice

• 7 426 postów

Napisano 13 października 2011 - 19:49

Szit i maderfakin maderfaker ... co za franca...

---------- Wpis dodano o 20:49 ---------- Poprzedni wpis dodano o 20:26 ----------

Czy eksportowane/importowane audio masz w WAV czy w AIFF? Spróbuj procedurę tylko w AIFF.

#11 Mac-Addict

Mac-Addict
  • 70 postów

Napisano 13 października 2011 - 21:35

Reaper nagrywa WAV, exporty robiłem do AIFF i z niego i z Audacity, potem WAV próbowałem. Mnóstwo kombinacji resamplingu i innych bajerów sprawdziłem. Nic nie pomaga. Kierując się działaniem Sebsky Tools, wrzuciłem nawet ten teoretycznie 23,98fps audio na taki timeline i puściłem go Compressor'em ze zmianą na 25fps. Po wrzuceniu go do FCP na mój 25fps timeline, długość audio była wciąż ta sama. Błąd tkwi gdzieś indziej chyba jednak. Nie znam się na audio zbyt dobrze, ale wydaję mi się, że namieszane jest coś w Reaperze z tempem. Jest to akurat projekt dla fun'u (całe szczęście, bo już bym się chyba pochlastał sucharem) i ktoś kto to nagrywał traktuje to jako hobby, więc jest możliwość, że coś źle ustawione było, niestety moja znikoma znajomość tematu nie pozwala mi ew. błędu odnaleźć. :/ Ja sam korzystam z Audacity, jeśli mam potrzebę nagrania prostego dźwięku stereo z czegokolwiek i nigdy nie miałem takich problemów nawet jak nagrałem sobie nie raz w 44,1. WAV'y do FCP wrzucałem też nie raz z czystego lenistwa i działało.

#12 Mac-Addict

Mac-Addict
  • 70 postów

Napisano 14 października 2011 - 11:56

Wyrzuciłem dziś projekt XML'em z FCP do PrPro. Wyrzuciłem nowego AIFF'a z Reaper'a, żeby była pewność, że nie ma namieszane w meta. Wyszło to samo, dźwięk jest krótszy. Błąd musi być w nagraniu.

#13 kokos

kokos

Mr. Nice

• 7 426 postów

Napisano 14 października 2011 - 13:30

Przepatrzylem opcje Reapera i widzę jedno: łatwo w nim o pomyłkę polegającą na ustawieniu innej częstotliwości próbkowania dla interfejsu audio i innej dla sesji. Zrobiłem próbny eksport (render) testowych nagrań, ale pliki wynikowe są identyczne ze źródłówymi. A pliki/ścieżki źródłówe nagrania z Reapera okazują się krótsze/szybsze PO imporcie do FCP, czy też PRZED importem są takie same? Czy porównywałeś eksport audio z materiału wideo ze ścieżkami źródłowymi Reapera w innym programie niż FCP?

#14 Mac-Addict

Mac-Addict
  • 70 postów

Napisano 14 października 2011 - 14:09

Wszędzie są szybsze od audio z video: w Audacity, w Premiere Pro i w Reaperze. W ogóle ponieważ najpierw nie miałem Reapera to wrzuciłem je do Audacity. Próbowałem synchronizacji źródłowych w Premiere i też są krótsze.

#15 Mac-Addict

Mac-Addict
  • 70 postów

Napisano 08 stycznia 2013 - 15:48

Odgrzewam temat. Jakieś pomysły? ;-)

- - - Połączono posty - - -

Żeby nie było gadania bez podstaw zamieszczam pliki.
Kamera: http://www.sendspace.com/file/ulii24
Mixer: http://www.sendspace.com/file/l9mmza

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych