Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Apple dla DJ-a, Traktor (lub inny soft) + Mixer

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
21 odpowiedzi w tym temacie

#1 lopezik

lopezik
  • 63 postów
  • Skądopolskie

Napisano 29 maja 2007 - 17:51

Witam ... Ogólnie moje zafascynowanie miksowaniem muzyki jest tak duże, że zdecydowałem się sprzedać wszystko co miałem, łącznie z mikserem (Behringer - odradzam !) i gramofonami i wszystkimi innymi rzeczami wartościowymi, w jednym celu - wszystko po to by stać się szczęśliwym posiadaczem komputera marzeń ... MacBook Pro, bo o nim mowa miał zastąpić mi poprzedni komputer, a także połowe sprzętu Djs-kiego. Zlety i opinie na jego temat nie trzeba zbytnio szukać wystarczy ...
Dołączona grafika
Na niemalże każdej imprezie typu Mayday, Love Parade, a także tych mniejszych klubowych- "Mac" stał się nieodłącznym narzędziem (może nie każdego DJ a) stanowiącym rozbudowane studio nagrań, pomocnym narzędziem do miksowania itd... Dlatego to właśnie zdecydowałem się na ten ruch i mam nadzieję, że żałować teraz nie będę, ponieważ minęło sporo czasu zanim nazbierałem kapuchy nowy mikserek.
Gramofony i CD- Playery zastąpi mi (przynajmniej zanim na nie nie zapracuje) moja wspaniała maszynka "MacBuczek Pro. Zamierzam kupić mikser (najprawdopodobniej DJM 600 choć biorę też pod uwagę dziecinnie wyglądającego ALLEN & HEATH XONE 62) i teraz pytanie - jaką kartę dzwiękową wybrać abym się nie rozczarował i przy pomocy softu do mixowania (Trktor DJ Studio) mógł zagrać na 4 kanałach naraz ? Wiem, że 4 kanały naraz to lata nauki, ale jest to możliwe z uwagi na nowe możliwości Traktor DJ studio... Tak naprawdę cholernie zależy mi aby w przyszłości, drogą ewolucji przejść z komputera na gramofony... Nie chciałbym też podczas imprezy podpinać wtyczki i kable do mixera z uwagi na brak możliwości karty muzycznej (Line in, Line out...) Zdjęcie powyżej uświadamia, że taki zestawik powinien działać znakomicie. Szczerze powiem to jeśli chodzi o karty na Maca to jestem zielony w tym temacie - mam "Maćka" od stycznia. Wiem, też że pierwsza lepsza karta na Allegro kupiona nie musi działać na tym "superkomputerze". Jaki produkt polecacie? Jaka karta granicach max 500 zł nie zawiedzie mnie i spełni w/w oczekiwania ? Dodam jeszcze bardzo ważną rzecz, że niechciałbym aby Intelowy (Core 2 Duo) musiał symulować procesor starszy procesor aby wydobył z siebie dźwięk. Taka sytuacja ma miejsce gdy odpalam np Traktroka 2.61 i bardzo często dochodzi do sytuacji analogicznej jak w Windowsie " programwykonał nieprawidłową operacjei nastąpi jego zamknięcie" ...

#2 syrakuz

syrakuz

Dr

• 1 073 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 29 maja 2007 - 19:10

Maya 44 usb, sam używam do miksowania z traktorem i smiga jak trzeba (z tym ze ja to robie na windzie), spokojnie odpali na macu bo generalnie była kierowana dla niego, cena przystępną. Jeden minus to usb a nie FW, ale jak pisalem, nie można narzekać, zero problemów, dźwięk czysty i dobrej jakosci... No ale do produkcji MB jest okey, do miksowania radziłbym zakupić jakiś mikser zewnętrzny, bo na programowym dużo nie zdziałasz... Jeśli ma być tanio to DJM 300, ale widzę że mierzysz wyżej, ja osobiście polecam 600, bo jest jej więcej w klubach, a A&H jest drozszy i jest go mniej (ja w wawie widziałem w dwóch klubach tylko, 600 jest mnustwo i jest bardziej typowa) jeśli już masz brać coś na prawdę fajnego to 800, ja sie zakochałem, ale na razie sam zbieram na MacBooka, mikser potem :P ale mając traktora i MB Pro oraz nawet djm 300, zrobisz to samo co z deckami i djm 800 :)

#3 lopezik

lopezik
  • 63 postów
  • Skądopolskie

Napisano 29 maja 2007 - 19:45

Oczywiście bez mixera to żaden dj nie ruszy... wiadomo ... jednak mikser zbędny się okaże gdy nie będziesz miał go gdzie podłączyć... Zatem twoja karta jest kandydatem numer jeden jak narazie .... zakupie kartę + mikserka ... może jeszcze ktoś napisze inną propozycje .... :) narazie pozostaje mi tobie podziękować :)

#4 syrakuz

syrakuz

Dr

• 1 073 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 29 maja 2007 - 19:49

tu masz link na allegro:

http://allegro.pl/it...aya_44_usb.html

#5 clr

clr
  • 1 326 postów

Napisano 29 maja 2007 - 20:19

zajrzyj w ostatnie posty w 'pokaz swojego maca' tam sie pochwalili wszyscy :D btw ja specjalnie maca kupowalem pod xone62+traktor3+fs2+2x technics mk5. Graja dobrze , wlasnie zbizaja sie juvenalia w czestochowie i tam bede gral razem z bratem..ogolnie drop outow zadnych, dzwiek czysty. Szkoda tylko ze stanton sie z Ni pokłucił bo niezla to byla mieszanka. Dziecinnie wygladajace AnH chyba nie wiesz co mowisz chlopie... btw jesli traktor to tylko traktor 3 bo jest UB. odnosnie pic. to pewnie setup chrisa liebinga & speedy j...oni tak kombinuja kombinuja i lipaa a the advent gra powerbook g4 + kontroler midi i 100x lepiej mu to wychodzi :D. Wiesz czasami forma przerasta treść

#6 plexiglass

plexiglass
  • 45 postów

Napisano 29 maja 2007 - 20:30

po pierwsze nigdy nie stawiaj w jednej linii urzadzen allen & heath i pioneer'a. ten pierwszy producent ma w ofercie produkty cechujace sie przede wszystkim klarownym dzwiekiem i neutralnym brzmieniem. dodatkowo jakosc ich wykonania jest na najwyzszym poziomie, tak jak trwalosc uzytych podzespolow. produkty te nie naleza do tanich, ale na pewno nie sa w takim stopniu przeplacone jak u pioneer'a. tutaj niewiele sie zmienilo od momentu, kiedy pojawil sie w sprzedazy djm-300 (600). te modele juz dawno maja czasy swojej swietnosci za soba, obecnie kazdy denon, ecler, urei (nie wspominajac juz o a&h) niszczy je w kazdym wymiarze. przede wszystkim pioneer degraduje jakosc dzwieku, na dobrym soundsystemie najlepiej mozna sie o tym przekonac. w przypadku djm-800(1000) sytuacja ulegla poprawie, poniewaz zastosowano tam nowe przetworniki ad/da jak i nowy procesor dzwieku, ale dokladnie ten sam uklad mozna znalezc w denon'ie dn-x1500 i to za ile mniejsze pieniadze! jasne, ze w dj mag napisali, ze djm-800 jest najlepszy, w koncu to wydawnictwo zyje z reklam i sponsoringu. rzeczywistosc jest taka, ze pioneer to firma nastawiona na jak najwieksze zyski i jej produkty swiadcza o takim wlasnie pazernym podejsciu do klienta. wielu producentow ma juz w ofercie cd playery i mixery, ktore jakoscia i dynamika dzwieku spychaja urzadzenia pioneer'a do roli zabawek. jedno dobre co mozna o nich napisac to to, ze bez wiekszych problemow kazdy jest w stanie ich uzyc nie majac z nimi wczesniej wcale do czynienia.

to, ze cos wyglada jak zabawka nie oznacza, ze nia jest. gorzej, jezeli cos jest kreowane na sprzet pro audio, a w rzeczywistosci nic wspolnego z tym nie ma.

jezeli ktos mial by jeszcze watpliwosci odnosnie trafnosci tego co napisalem, zapraszam do poswiecenia uwagi odpowiednim topicom na forum.deck.pl

po drugie: traktor i lata nauki??? no prosze Cie... auto sync i dajesz z czterech deckow bez zadnego wysilku i jestes master blaster. software tego typu nie wymaga od usera duzej inwencji wlasnej tak jak w przypadku miksowania z trzech normalnych adapterow.

chcesz naprawde sie wykazac to moze pomysl nad zakupem oprogramowania do produkcji muzyki, a nastepnie po splodzeniu wlasniej kolekcji dzwiekow i sampli, przeniesieniu tego wszystkiego do live'a abletona i zabawy na zywo z tym co stworzyles.

po trzecie: interfejsow audio jest od groma i..., wszystko zalezy od tego co jest Ci tak naprawde potrzebne. nie bede dawal gotowych przykladow, mam za to pewna wskazowke - moze jezeli nie chcesz sie w przyszlosci bawic w przepinanie sprzetu podczas gry na zywo to kup mixer z wbudowanym interfejsem audio, na przyklad: mackie D4. caly swoj dj hardware masz podpiety pod wejscia analogowe, a komputer podlaczony za pomoca firewire, co daje mozliwosc rownoczesnego kozrzystania ze wszystkich devajsow.

#7 clr

clr
  • 1 326 postów

Napisano 29 maja 2007 - 20:56

plexiglass dobrze ujete, nalezy takze pamietac ze zaden soft nawet najlepszy nie zrobi za Ciebie tego co musisz zrobic Ty jednoczenie przy tym trzeba miec troche ;) muzycznego zmyslu. pozdrawiam

#8 Ruczaj

Ruczaj
  • 3 528 postów
  • SkądPoznan

Napisano 29 maja 2007 - 20:56

Kazdy pewnie swoje bedzie chwalil. Ja nie miksuje, tylko tworze muzyke od podstaw, wiec nie Twoja dzialka... ale pochwale swoja karte. To TC Electronic konnekt 24D. Karta na firewire, z DSP na pokladzie, moze bez komputera chodzic jako prosty mikser. Czysty dzwiek, wejscia i wyjscia balansowane (czyli mniejsza szansa na szum). Karta jakby robiona pod Maka :) Co moze byc dla Ciebie wazne, karta ma sprzetowo wbudowane efekty, w tym poglosowe Fabrik R firmy TC, czyli raczej jakosci nie trzeba zachwalac. Te efekty wogole nie wplywaja na procesor komputera,bo sa sprzetowo wspomagane przez uklady karty. To sa te same efekty, ktore masz w PowerCore. Tyle z mojej strony. Rozwazalem tez karte muzyczna firewire wbudowana w mikser, ale ja mniej potrzebuje sprzet na scene a bardziej studyjny. Moze pomysl o Mackie, z tanszych to M-Audio NRV10? O tym ostatnim slyszalem, ze na scenie daje rade..

#9 syrakuz

syrakuz

Dr

• 1 073 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 30 maja 2007 - 00:07

Prawdą jest że djmy jadą na marce, ale prawdą też jest że stoją prawie w każdym klubie, można mieć fajny sprzet dla siebie, ale jesli zaczynasz i chcesz sie swobodnie czuć w klubie musisz do perfekcji znać sprzęt na którym grasz w czasie imprezy, zgodze sie ze xone jest genialny w swej doskonałości i prostocie, ale w polsce nie wiele klubów stać na nie, poza tym jego dostępność jest inna niż dostępność pionków. To samo tyczy sie gramofonów i famy wokoło eselek, są już porównywalne i lepsze decki, ale technics to technics :) 600 jest sprawdzonym i dobrym sprzętem, denonki są tańsze a oferują dużo więcej, ale co z tego ja w Wawie widziałem je tylko w... aż wstyd sie przyznać :P ... Tango&Wieś

#10 krzychu

krzychu
  • 26 postów

Napisano 02 czerwca 2007 - 08:01

Witam,

Ja mam cos takiego; http://www.echoaudio...Fire2/specs.php

Pozdrawiam

#11 Ruczaj

Ruczaj
  • 3 528 postów
  • SkądPoznan

Napisano 02 czerwca 2007 - 17:01

Chodzi Ci bez bolu? Wiem ze jakis czas temu forum muzyczne bylo pelne narzekan dzialania Audiofie na Maku z Intelem. Jesli nie masz problemow to napisz, bo chce dokupic jeszcze jedna karte muzyczna, tylko do grania z laptopa, a ten Audiofire 2 jest maly i tani.

#12 PowerbookFiend

PowerbookFiend
  • 619 postów
  • SkądLandsberg/Stettin

Napisano 21 czerwca 2007 - 13:19

Traktor nie winyle, winyle nie traktor. Co do grania z auto synca to żeby sensownie zagrać z 4 kanałów to jednak pewnej wprawy trzeba, nie jest to oczywiście taka historia jak 4 gramofony ale jednak pewnej wiedzy i umiejętności wymaga. Przejść z Traktora na Decki...... Może lepiej kupić Serato czy Final Scratch i dogrywać Rubika do Venetian Snares? Traktor grania z decków cię nie nauczy (chyba że Final Scratch) bo to jednak inna bajka zupełnie. Cyfrowa Djka jest ok ale porównywanie jej do żonglowania analogami jest nie na miejscu, to dwa zupełnie inne światy. Xone jest fajny ale ceną zabija, ja bym za tyle nie kupił.

#13 pshemol

pshemol
  • 3 postów
  • SkądInverness

Napisano 02 lipca 2007 - 19:27

Jade na DJM 600 (klubowy standard) ale kumpel ma XONE:92 i....sie w nim zakochalem. Fakt, kosztuje ok 6tys ale wersja ROTARY gdzie zamiast suwakow sa pokretla jest po prostu idealna dzwiek jest ultraczysty a miksowanie na tym mixerze przy uzyciu pokretel jest idealny w przypadku jak chcesz nagle "rzucic dzwiekiem w tlum". Nie ma zadnego mixera lepszego od Xone'a:92 no chyba ze 3D-perfekcyjny dzwiek i kilka dobrych bajerow. Idealna karta na FIREWIRE to E-MU. Nie pamietam modelu bo nie ma mnie w domu ale obsluguje 4 wyjscia. Troche zaplacilem (380 funtow) ale jestem z niej w 100% zadowolony. Na starym Laptopie mam ECHO INDIGO DJ i tez jest spoko tyle ze to PCMCIA wiec MacBook go nie uraczy :-) pozdrawiam

#14 Macio

Macio
  • 331 postów

Napisano 09 lipca 2007 - 17:02

Nie kupuj karty za 500zł bo to strata pieniędzy.Najtańsza karta od której zaczyna się profesjonalny dzwięk to TC Electronic Konnekt 8. Nie ma efektów z TC PoCo jak jej tłuściejszy braciszek Konnekt24 D i paru innych drobiazgów,ale brzmi tak samo.Jezeli dojdziesz do wniosku ze przydały by się efekty TC to nie wywalisz jej na smietnik ani nie sprzedasz za 5zł tylko dokupisz sobie K24D i zlinkujesz obie karty.Ostatni upgrade pozwala korzystać z efektów TC w mikserze logica tak jak z normalnych wtyczek efektowych

#15 clr

clr
  • 1 326 postów

Napisano 09 lipca 2007 - 17:10

Jade na DJM 600 (klubowy standard)

w słabych klubach moze tak , w normalnych klubach AnH.

#16 Ruczaj

Ruczaj
  • 3 528 postów
  • SkądPoznan

Napisano 09 lipca 2007 - 19:36

Nie kupuj karty za 500zł bo to strata pieniędzy.Najtańsza karta od której zaczyna się profesjonalny
dzwięk to TC Electronic Konnekt 8. Nie ma efektów z TC PoCo jak jej tłuściejszy braciszek Konnekt24 D i paru innych drobiazgów,ale brzmi tak samo.Jezeli dojdziesz do wniosku ze przydały by się efekty TC to nie wywalisz jej na smietnik ani nie sprzedasz za 5zł tylko dokupisz sobie K24D
i zlinkujesz obie karty.Ostatni upgrade pozwala korzystać z efektów TC w mikserze logica tak jak z normalnych wtyczek efektowych

Ja mam wlasnie TC Konnekt 24D, ale to karta bardziej studyjna (po paru godzinach dzialania dotkniecie obudowy grozi poparzeniami 2 stopnia :) ) .
Efekty TC to zadna rewelacja, glownie modyfikacje popularnych reverbow, uwazam ze przy sprzyjajacych wiatrach mozna osiagnac podobne w Abletonie Live. Tzn dla mnie podobne, bo moze wrazliwe ucho Kokosa wylapaloby tam istotne roznice :)
Dla mnie glowna roznica miedzy Konnektem 8 a 24D to liczba wejsc, to byl dla mnie glowny czynnik. W "ósemce" trzeba uwazac na to, ze karta NIE obsluguje JEDNOCZESNIE tylnych liniowych i przednich mikrofonow/gitar z preampem. Trzeba wybierac miedzy tymi gniazdami, czyli zeby nie nabrac sie ze karta ma 8 wejsc na raz. Czyli przy bardziej rozbudowanym skladzie trzeba czesc podpinac przez inna karte albo submikser, tylko wtedy tracimy mozliwosc obrobki sygnalu z poszczegolnych wejsc, np w Abletonie.
TC wypuscil tez trzeciego Konnekta, wlasnie do grania na scenie:
http://www.tcelectro...KonnektLive.asp

#17 Macio

Macio
  • 331 postów

Napisano 09 lipca 2007 - 21:01

Ale pytanie dotyczyło karty w okolicach 500zł a nie karty najlepszej. Wszystko co jest na prąd się grzeje, sesje w studio trwają zazwyczaj dłuzej niz granie koncertów a nikt nie trzyma klamotów w lodówce ani akwarium.Cena tego nowego Konnekta to okolice RME i MOTU no to po co . Karty E-mu są wariacjami na temat Sound Blastera i do tego na USB z beta sterownikami na maca.

#18 Ruczaj

Ruczaj
  • 3 528 postów
  • SkądPoznan

Napisano 09 lipca 2007 - 21:52

No popatrz, a mam Edirola jeszcze i ten sie nie grzeje :) Moj Korg chodzi godzinami i tez jakos nie grzeje :) Nie wiem jak w Polsce, ale jak ja kupuje sprzet w Niemczech, to cena Konekta jest/byla nizsza (duzo) niz najnizszego MOTU (UltraLight czy jakos tak). Za 5 stow dobra karta? Moze maly Alesis io2 USB, duzo dobrych opinii. Moze Maya 44 usb (tez ludzie chwala) ?

#19 Macio

Macio
  • 331 postów

Napisano 09 lipca 2007 - 23:24

Konnekt live to jakieś 700 erosków, Motu Ultralite - 500 plus cośtam . Tobie się nie grzeje ,mi się nie grzeje to komu się grzeje ten Konnekt ?

#20 Ruczaj

Ruczaj
  • 3 528 postów
  • SkądPoznan

Napisano 10 lipca 2007 - 17:03

Ja pisze najpierw:
[QUOTE] Ja mam wlasnie TC Konnekt 24D, ale to karta bardziej studyjna (po paru godzinach dzialania dotkniecie obudowy grozi poparzeniami 2 stopnia [/QUOTE]

... potem:

[QUOTE] No popatrz, a mam Edirola jeszcze i ten sie nie grzeje [/QUOTE]

A Ty na to:

[QUOTE=Macio;335049 Tobie się nie grzeje ,mi się nie grzeje to komu się grzeje ten Konnekt ?[/QUOTE]

Czy ty potrafisz czytac ze zrozumieniem? Potrafisz!? Watpie...

#21 Macio

Macio
  • 331 postów

Napisano 10 lipca 2007 - 18:00

Zaczeliśmy od karty skończyliśmy na kaloryferze.EEhh coś tu duszno się robi spadam stąd.

#22 sancruz3

sancruz3
  • 2 436 postów

Napisano 13 października 2008 - 22:04

Jedno Pytanko odnisnie kart Co lepiej kupic: Konnekta Live(to samo co 24d tylko ze z 3 efektami zaporzyczony z powercore) czy Motu Ultralight. Zaznaczam ze karta ma sluzyc do studia i na live acty w klubie?

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych