Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Drukowanie zdjęć

• This topic is locked This topic is locked
7 replies to this topic

#1 wlochatyjoe

wlochatyjoe
  • 114 posts
  • SkądWrocław

Posted 11 October 2011 - 10:44

Witam, Mam mały problem z drukowaniem większej ilości zdjęć. Chodzi mi to, że jeśli mam dużo plików jpg to nie wiem jak mam je wszsytkie wrzucić do drukowania. Dotychczas otwierałem każdy osobno i kazałem drukować. Niestety przy ilości 20+ jest to żmudne i nieefektywne. Nie wiem jakim programem mogę to zrobić. Próbowałem używać Automatora. Udało mi się, lecz robił on to bardzo powoli, gdyż wrzucał zdjęcie do drukarki, a dopiero po wydruku wrzucał kolejne zdjęcie do buforowania, co też trwało dość długo. Czy jest jakiś sposób na to?

#2 ftpd

ftpd

Nie.

• 24391 posts

Posted 11 October 2011 - 16:00

lp z Terminala.

#3 madmax332-802bc1e3e2

madmax332-802bc1e3e2
  • 7682 posts

Posted 11 October 2011 - 16:27

Nie rozumiem - ile byś nie wrzucił fotek przez jakikolwiek program to zawsze są one przesyłane/drukowane "w kolejce" a i USB swoje trzy grosze dodaje (pakietowy przesył danych). Może zmień drukarkę na szybszą ?

#4 wlochatyjoe

wlochatyjoe
  • 114 posts
  • SkądWrocław

Posted 11 October 2011 - 17:16

@ftpd czy mógłbyś jakoś rozwinąć tą myśl, gdyż nie za bardzo wiem o co chodzi. @madmax chodzi o to, że w folderze mam załóżmy 450 zdjęć. W Windowsie jak otwierałem programem od Windowsa do przeglądania plików graficznych była możliwość zlecenia drukowania wszystkich zdjęć, które się znajdują w danym folderze. Na Macu natomiast jak otwieram domyślnym programem do przeglądania grafiki to nie ma takiej opcji. Drukarka jest to laserowa HP LaserJet M5035 MFP. Sieciowa drukarka laserowa i drukuje z zastraszająca prędkością pliki tekstowe i graficzne. Chodzi mi o to jak zlecić drukarce drukowanie 450 zdjęć jako jedno polecenie, a nie jak dotąd mi się udało przez Automator 450 oddzielnych zleceń przez co nie drukuje jedna za drugą tylko w odstępach potrzebnych na buforowanie.

#5 ftpd

ftpd

Nie.

• 24391 posts

Posted 11 October 2011 - 18:18

@ftpd czy mógłbyś jakoś rozwinąć tą myśl, gdyż nie za bardzo wiem o co chodzi.

OMG, trochę samodzielności.
Istnieje polecenie służące do drukowania. Dostałeś na tacy jego nazwę: lp. Teraz przeczytaj manuala (komenda: man lp) i użyj. Generalnie lp i załatwione.

#6 madmax332-802bc1e3e2

madmax332-802bc1e3e2
  • 7682 posts

Posted 11 October 2011 - 18:18

Zaznacz wszystkie potrzebne foty > Drukuj (Ctrl+P), odpali się stosowny program do podglądu > Drukuj > wyjedzie okno drukowania - Strony: Wszystkie - i już. Przynajmniej u mnie działa.

#7 wlochatyjoe

wlochatyjoe
  • 114 posts
  • SkądWrocław

Posted 12 October 2011 - 09:33

OMG, trochę samodzielności.
Istnieje polecenie służące do drukowania. Dostałeś na tacy jego nazwę: lp. Teraz przeczytaj manuala (komenda: man lp) i użyj. Generalnie lp i załatwione.

nie widziałem tej tacy :(

@madmax332 dzięki. działa!!

#8 madmax332-802bc1e3e2

madmax332-802bc1e3e2
  • 7682 posts

Posted 12 October 2011 - 10:14

OK - generalnie efekt zależy od odpowiednich ustawień w oknie drukowania, które jest zawsze jednakowe. Problem rozwiązany - Zamykam.

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users