Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

jak przywrócić system z time machine.

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
9 odpowiedzi w tym temacie

#1 raflos

raflos
  • 72 postów

Napisano 10 października 2011 - 10:45

mac booka pro od miesiąca więc mogę nie wszystko wiedzieć. Przez fire wire mam podłączony zewnętrzny dysk na którym lecą kopie robione przez time machine. Testowo chciałem sprawdzić jak działa to przywracanie z time machine. Wchodzę do time machine a tam a przycisk "odtwórz" jest nieaktywny. Da się tylko kliknąć anuluj. Jak się przywraca system z time machine? "Odtwórz" jest nieaktywne bez względu na jaki dzień się ustawię.

#2 528eae9968

528eae9968
  • 7 222 postów
Napisano 10 października 2011 - 10:50

Z tego co wiem to po wgraniu nowego systemu na czystym dysku masz gdzieś opcję odtwórz z time machine ;)
Macintosh — podstawy: program Time Machine

#3 raflos

raflos
  • 72 postów

Napisano 10 października 2011 - 11:47

tez czytałem ten artykuł podany w linku. zresztą na zdjęciu w tym artykule też widać, że przycisk "odtwórz" jest nieaktywny :). Chodziło mi o to czy przy pomocy time machine da się przywrócić system operacyjny do stanu w jakim był np. w dniu wczorajszym. Czy też time machine służy tylko do odtwarzania systemu po wgraniu systemu na czystym dysku ?. W windows były "punkty przywracania". Myślałem, ze time machine to odpowiednik "punktów przywracania" z windows

#4 macieks72

macieks72

• 9 873 postów

Napisano 10 października 2011 - 11:57

Zbootuj z płyty i tam znajdziesz w menu otwórz z TM.

#5 qwerdt

qwerdt
  • 128 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 10 października 2011 - 12:13

Możesz użyć asystenta migracji. Dzięki niemu przeniesiesz wszystkie dane zarówno z TM jak i przykładowo po wymianie dysku. Znajdziesz w programy -> narzędzia -> asystent migracji

#6 528eae9968

528eae9968
  • 7 222 postów
Napisano 10 października 2011 - 12:26

tez czytałem ten artykuł podany w linku. zresztą na zdjęciu w tym artykule też widać, że przycisk "odtwórz" jest nieaktywny :). Chodziło mi o to czy przy pomocy time machine da się przywrócić system operacyjny do stanu w jakim był np. w dniu wczorajszym. Czy też time machine służy tylko do odtwarzania systemu po wgraniu systemu na czystym dysku ?. W windows były "punkty przywracania". Myślałem, ze time machine to odpowiednik "punktów przywracania" z windows

Tak możesz zrobić przy pomocy CCC.

Wgrywasz system + najważniejsze programy + aktualizacje i klonujesz dysk na zewnętrzny. ;-)
Carbon Copy Cloner - Home

Później zawsze możesz uruchomić sklonowany system z zew. HDD sformatować HDD wewnętrzny i sklonować dysk zew. na wew. ;-P

#7 macieks72

macieks72

• 9 873 postów

Napisano 10 października 2011 - 12:31

Ale on chciał PRZTESTOWAĆ Time Machine (jak to działa), więc co ma z tym wspólnego CCC to pojęcia nie mam.

#8 raflos

raflos
  • 72 postów

Napisano 10 października 2011 - 13:09

Ale on chciał PRZTESTOWAĆ Time Machine (jak to działa), więc co ma z tym wspólnego CCC to pojęcia nie mam.

Właśnie o to mi chodziło. Ale OK, Time Machine nie da się użyć z poziomu normalnie uruchomionego systemu operacyjnego. I to jest odpowiedź na moje pytanie.

#9 leodan011

leodan011
  • 529 postów
  • Skądz zakamarków

Napisano 02 listopada 2011 - 07:47

Czyli w razie jakichś klopotów jak przywrócić system? Ja jak wchodze w TM moge sobie przywracac jakies zdjecia, pliki. ale cozrobic zeby caly system łącznie z ustawieniami i innymi rzeczami przywrócić?

---------- Wpis dodano o 07:47 ---------- Poprzedni wpis dodano o 07:45 ----------

I mam wrażenie, że time Machine "przywłaszczyło" sobie cały mój dysk zewnętrzny. próbowałem zgrac jakis folder i zgrał się owszem, widać, że miejsca troszke ubyło ale nie widać tego folderu. Czy powinienem go sformatować i podzielić na partycje?

#10 Roberto

Roberto
  • 13 752 postów
  • SkądWrocław

Napisano 02 listopada 2011 - 09:29

raflos - da się (przecież możesz przywracać pliki czy foldery). ale trudno żeby przywróciło system na działającym systemie.

leodan011 - naprawdę po coś jest ten support apple
Mac OS X 10.7 Help: Recover your entire system

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych