Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

iMac 27 czy Mac Mini + Monitor

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
19 odpowiedzi w tym temacie

#1 apek

apek
  • 261 postów

Napisano 09 października 2011 - 13:55

A więc co lepiej kupić: iMac 27' czy Maca mini + monitor duży + apple keyboard, magic mouse ? Dobry jest ten ich monitor? Co lepiej kupić?

#2 ar3kb

ar3kb
  • 4 635 postów
  • SkądSchlesierland - Königshütte/Laurahütte

Napisano 09 października 2011 - 14:01

Do czego ma Ci słuzyc ten komputer, to po 1. Po 2 jesli stawiasz na biurko bez kabli, to nie ma lepszego rozwiazania od iMac. Po 3 ACD nie ma problemów z matrycami, tak jak iMac / ale to juz chyba 101% społeczeństwa wie, więc warto by było poczytac troszke na forum MyA o tym. Po 4 Zalezy Ci na napedzie, czy nie? Stawiajac sobie odpowiedzi na tylko te 4 pytania juz bedziesz wiedział, co jest dla Ciebie, a co nie.

#3 apek

apek
  • 261 postów

Napisano 09 października 2011 - 14:05

komputer głównie do programowania, kable mogą być .. czyli lepiej maca mini? a w imacu są podzespoly takie jak w macu mini? chodzi mi o ich wielkośc itp.

#4 ar3kb

ar3kb
  • 4 635 postów
  • SkądSchlesierland - Königshütte/Laurahütte

Napisano 09 października 2011 - 14:08

Mozna w skrócie ując to tak, że podzespoły sa te same. Róznica w wydajnosci nieznacznie na korzysc iMac / w zaleznosci od konfiguracji/. Postawiłbym na Twoim miejscu na wersje server z 2 dyskami....rewelacja. Pozdrawiam.

#5 528eae9968

528eae9968
  • 7 222 postów
Napisano 09 października 2011 - 14:10

Ja bym wolał iMaca ;-)

#6 apek

apek
  • 261 postów

Napisano 09 października 2011 - 14:10

Co to jest ta wersja server?

#7 wojtkow

wojtkow

• 6 767 postów

Napisano 09 października 2011 - 15:08

Użyj może czasem google przed pytaniem. To jest mini z dwoma dyskami, jedyna różnica. Różnice są znaczne, iMac ma lepsze procesory i lepsze karty graficzne, można w nim założyć więcej pamięci (4 sloty wobec dwóch w mini), obsługuje dyski 3.5" i 2.5" (jedna kieszeń 3.5" i jedna 2.5") a mini tylko 2x2.5" (mniejsze pojemności i wyższe ceny). Mini nie ma napędu superdrive, który jest ciągle w iMacu (nawet jak ktoś go nie używa to daje on możliwość dołożenia kolejnego dysku). Zaletą mini jest za to zwartość konstrukcji i energooszczędność, no i możliwość samodzielnego dobrania monitora.

#8 Łukasz Ignacyk

Łukasz Ignacyk
  • 4 943 postów
  • SkądKraków, PL

Napisano 09 października 2011 - 15:47

komputer głównie do programowania, kable mogą być .. czyli lepiej maca mini? a w imacu są podzespoly takie jak w macu mini?
chodzi mi o ich wielkośc itp.

W iMaku są desktopowe, a w Mac mini notebookowe.

Do programowania dobry będzie MacBook Air 13 lub Pro 13.

Co to jest ta wersja server?

http://www.apple.com...macmini/server/

#9 iron.gery

iron.gery
  • 4 651 postów
  • SkądPolska | USA

Napisano 09 października 2011 - 15:56

Polecam iMac'a, zdecydowanie lepsze podzespoły procesor, grafika i dobrej jakości ekran.

#10 sowalski

sowalski
  • 299 postów
  • SkądLegnica, PL

Napisano 09 października 2011 - 19:22

Tylko mini w wersji serwerowej ma oprócz dwóch dysków, procesor czterordzeniowy (w normalnym mini są procesory dwurdzeniowe), i ma grafikę intela hd3000 zaś w bardziej rozbudowanej wersji dostępna jest grafika AMD. Moim zdaniem mini jest konkurecją dla imaca 21", (z którym pod względem parametrów i tak przegrywa) a nie z imaciem 27". Polecam Ci się najpierw zapoznać ze stroną apple.

#11 dnd

dnd
  • 37 postów
  • SkądKalisz

Napisano 11 października 2011 - 07:21

@sowalski Witam! Mam pytanie: 1. Odnośnie tego co napisałeś o mini mac-u "w bardziej rozbudowanej wersji dostępna jest grafika AMD" - gdzie można wybrać inną grafikę w macmini? - chodzi mi o wersję serverową. Sprawdzałem na apple store i tam można zmieniać dyski, pamięć lub dołożyć jakieś dodatkowe urządzenia, ale nie znalazłem tam możliwości zmiany grafiki. 2. Jaki komputer polecacie do developerki? - górna granica cenowa to 7.000zł. Z jednej strony marzy mi się 27 cali ale jak czytam opinie o tym sprzęcie to żal by było rozstać się z całym komputerem na 2-3 tygodnie w razie awarii. Czy z obecnymi iMacami też są takie problemy jak z tymi sprzed roku? Pozdrawiam i z góry dzięki za odpowiedzi! ;)

#12 wieslawo

wieslawo
  • 3 698 postów
  • SkądL-no/P-ń

Napisano 11 października 2011 - 08:24

ale w cenie 7000 znajdziesz ekran 27" czy nawet 30" (wraz z mini). Moc, niby jej nigdy za wiele, ale przecież sam wiesz lepiej, czy Twoja praca obciąża rdzenie czy też może te rdzenie leżą przez większość czasu odłogiem. W mini możesz włożyć 8GB ramu vs. 16GB w iMacu...ale czy Twoja praca potrzebuje 16GB ramu? Czy potrzebujesz 4 rdzeni? Dysk w Mini możesz wymienić np. na jakiś SSD, co da solidnego kopa, ponieważ w standardowym Mini dysk to żałosne 5200 obrotów. Tak czy inaczej Mini to komputery cieszące się najmniejszą awaryjnością. Pogoń za mocą, której nie wykorzystasz jest moim zdaniem bezcelowa. Wiesz lepiej jak wygląda Twoja praca, styl pracy, jak bardzo rdzenie obciążasz i czego najbardziej potrzebujesz, prędkości zapisu, ramu czy mocy obliczeniowej. Kupno podstawowego Mini + samodzielnie ram i dysk może zapewnić Ci małego potworka na biurku. Mini jest prosty do modyfikacji. iMac już taki nie jest.

#13 Łukasz Ignacyk

Łukasz Ignacyk
  • 4 943 postów
  • SkądKraków, PL

Napisano 11 października 2011 - 13:30

1. Odnośnie tego co napisałeś o mini mac-u "w bardziej rozbudowanej wersji dostępna jest grafika AMD" - gdzie można wybrać inną grafikę w macmini? - chodzi mi o wersję serverową. Sprawdzałem na apple store i tam można zmieniać dyski, pamięć lub dołożyć jakieś dodatkowe urządzenia, ale nie znalazłem tam możliwości zmiany grafiki.

Serwer nie jest dostępny z Radeonem, bo i po co.

2. Jaki komputer polecacie do developerki? - górna granica cenowa to 7.000zł. Z jednej strony marzy mi się 27 cali ale jak czytam opinie o tym sprzęcie to żal by było rozstać się z całym komputerem na 2-3 tygodnie w razie awarii.

MacBooka Air 13" lub Pro 13" + monitor np. NEC z matrycą IPS lub PVA.
NEC MultiSync EA232WMi 23" - Monitory LCD
NEC EX231Wp - Monitory LCD

#14 dnd

dnd
  • 37 postów
  • SkądKalisz

Napisano 11 października 2011 - 18:44

@wieslawo Absolutnie się zgadzam że 8GB wystarczy - przynajmniej na jakieś 2-3 lata w zupełności, a 4GB - to trochę za mało. Pytanie czy minimac Apple Mac mini Intel Core 2.7GHz (2 rdzenie) (8GB + 3 lata gwarancji) wystarczy do pracy developerskiej? Ile czasu trwa przeciętnie kompilacja średniej wielkości programu na podobnym sprzęcie? - wiem że to są widełki ale jakieś wartości chciałbym znać ;). Dlaczego pytam: - pracuję ( jeszcze ;) ) w środowisku JDeveloper pod windowsem i jest to bardzo wymagające środowisko zarówno jeżeli chodzi o pamięć jak i o moc obliczeniową. W JDeveloperze np. od ok 2 minut. A drugie pytanie: czy w tej wersji można zmienić grafikę na lepszą niż HD6630? Taki procek i trochę żal, że taka grafika ;), mógłby pociągnąć nie jedną dobrą grę - nie ukrywam, że czasami lubię w coś zagrać, a widzę, że Mac-i się otworzyły na tą stronę mocy ;) W tej wersji + monitor NEC-a o którym wspomniał Łukasz to wychodzi mi ok 6.200zł (wersja 8GB + gwarancja 3 lata). W wersjach MacBook Air lub Pro wychodzi o ponad 1.000zł więcej (liczę jak dam 8GB ramu i 3 lata gwarancji). Dzięki z góry za pomoc! Pozdrawiam, Daniel

#15 Robert Rodziewicz

Robert Rodziewicz
  • 250 postów
  • SkądCork, Ireland

Napisano 11 października 2011 - 19:13

@dnd zastanów się nad gwarancją. Masz wybór pomiędzy rokiem a dwoma a nie jest tak że rok + dwa lata = 3 lata Też to zrobiłem, że swoim MBP i dokupiłem extra 2 lata gwarancji ALE TO NIE OZNACZA 2+1 ALE TYLKO 2 LATA GWARANCJI. Tak mnie uświadomili w sklepie.

#16 dnd

dnd
  • 37 postów
  • SkądKalisz

Napisano 11 października 2011 - 19:34

@RobertIRL

Będzie się trzeba dopytać .... aczkolwiek w sklepie:
Komputery :: Mac mini :: Apple Mac mini Intel Core 2.7GHz(i7)/4GB/500GB/AMD Radeon HD 6630M - nowy model - Cortland - systemy graficzne
niby wybiera się opcję "przedłużenie gwarancji do 3 lat + 304zł". Przed kupnem jakkolwiek dopytam - dzięki za info!

#17 sowalski

sowalski
  • 299 postów
  • SkądLegnica, PL

Napisano 11 października 2011 - 19:38

@RobertIRL nie wprowadzaj w błąd, na stronie apple wyraźnie pisze że APP przedłuża gwarancje do 3 lat - link.

#18 Robert Rodziewicz

Robert Rodziewicz
  • 250 postów
  • SkądCork, Ireland

Napisano 11 października 2011 - 19:42

@sowalski Dziękuję za informacje. Teraz muszę dodać, że chyba to była niekompetencja sprzedawcy. W Irlandii możesz dokupić rozszerzoną gwarancję sklepu czyli to co nam oferuje Apple. Może dlatego mnie tak poinformowali. Jeżeli rozumiem to Apple Care działa 1rok + 2 lata extra gwarancji = czyli 3 lata tak jak myśleliśmy?

#19 Łukasz Ignacyk

Łukasz Ignacyk
  • 4 943 postów
  • SkądKraków, PL

Napisano 11 października 2011 - 22:01

A drugie pytanie: czy w tej wersji można zmienić grafikę na lepszą niż HD6630? Taki procek i trochę żal, że taka grafika ;), mógłby pociągnąć nie jedną dobrą grę - nie ukrywam, że czasami lubię w coś zagrać, a widzę, że Mac-i się otworzyły na tą stronę mocy ;)

Ona jest wlutowana w płytę główną i oczywiście mobilna.
Mac Mini Mid 2011 Repair Manual - iFixit
Notebookcheck.pl: Mobilne karty graficzne - rozpiska osiągów
Notebookcheck.pl: Ranking kart graficznych w grach

#20 --Ksator--

--Ksator--
  • 21 postów
  • SkądWarsaw, Poland, Poland

Napisano 12 października 2011 - 00:38

Ja bym poszedł od razu w stronę Maca Pro + monitor. Super rzecz. Dużo w nim można wymieniać z czasem. Wolniej się starzeje. Mac mini, dla mnie to słaba opcja. Dużo widywałem w firmach podpiętych pod rzutniki, moi kumple używają ich jako domowe centrum rozrywki podpięte pod 50" telewizory. iMac za to jest super, tylko w momencie kiedy go kupujesz. Mają dobrą kartę graficzną, dobry procesor, można dołożyć im sporo RAM-u. Ale za szybko się starzeją. Sam miałem iMaca, którego udało mi się ostatnio sprzedać i wiem jak to jest.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych