Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

iMac 27" 2011 - RAM, SSD i nowy system

• Please log in to reply
29 replies to this topic

#1 maciekp

maciekp
  • 131 posts

Posted 08 October 2011 - 20:11

Dzis zakonczylem rozbudowe mojego sprzetu o dystk Agility 3 - 120 GB i dorzucenie paru kostek ramu. Do tego doszla przygoda z postawieniem Liona i iLife od zera co wiazalo sie z pewna nauczka / nowym doswiadczeniem odnosnie instalowania z USB stika vs Lion recovery. Jesli macie pytania co do rozbudowy to podziele sie doswiadczeniem.

#2 Zetor

Zetor
  • 624 posts
  • SkądGdańsk

Posted 08 October 2011 - 21:09

Mnie ciekawi jak kolega wymienił dysk twardy. Z tego co słyszałem i czytałem to w nowych iMacach nie można samemu wymienić dysku gdyż ma wbudowany czujnik temperatury i wiatraki po takiej wymianie dostają niezłego kopniaka.

#3 maciekp

maciekp
  • 131 posts

Posted 09 October 2011 - 03:40

Nie wymieniłem dysku tylko dodałem SSD - dlatego problem wiatraków mnie nie dotyczy. Dodatkowo nie polegałem na rozwiązaniu, w którym stosuje się jakieś rozgałęziacze kabli od 'duzego' HDD - bo to również kaszani informacje o temperaturze przesyłane kablem POWER z dysku do komputera - rozwiązanie które wprowadziło Apple ostatnio zamiast dodatkowego sensora przyklejanego na dysk+osobny kabelek. Na płycie głównej jest osobne złącze do dysku SSD (dane+power w jednym) - wymagało zakupu trochę nietypowego kabelka SATA na ebayu za cale 8$ ale sie opłaciło - wszystko działa cacy.

#4 Hexx

Hexx
  • 127 posts
  • SkądWołów, Wrocław

Posted 22 November 2011 - 19:15

pochwal się ile kosztowała Cie taka modyfikacja i jakie sa efekty? mam imaca 27" 3.06 core 2 duo z 12 GB 1067 MHz DDR3 i 1TB dysk i troche zaczyna zamullaaać

#5 wojtkow

wojtkow

• 6767 posts

Posted 22 November 2011 - 22:54

Jak chcecie założyć SSD do iMaka 27 to w modelach 2010 i 2011 macie dodatkowe złącze SATA i zasilania, więc nie trzeba nic kombinować. W modelu 2009, który ja mam, najlepiej wyciągnąć napęd optyczny i założyć dysk SSD w kieszeni w jego miejsce. Ja zdecydowałem się na taką opcję, kieszeń z przesyłką na ebay'u kosztowała mnie 60 zł, a sama wymiana jest znośna przy odrobinie zdolności manualnych.

#6 Tosio

Tosio
  • 178 posts

Posted 22 November 2011 - 23:18

A czy w modelu 21,5 z połowy 2010 też będzie takie złącze/możliwość dołożenia 2 dysku?

#7 krzysieknyc

krzysieknyc
  • 4 posts
  • SkądNew York

Posted 27 December 2011 - 06:55

Mam zamiar dołożyć SSD Kingston HyperX 240GB do iMaca 27" 2011'ale nie czuje się jeszcze na siłach.

---------- Wpis dodano o 00:55 ---------- Poprzedni wpis dodano o 00:43 ----------

Rzecz z która mam problem to dobór odpowiednich kabli,które muszę dokupić.Ponizej umieszczam linka z dyskiem,którego chce kupić.Jesli ktoś może pomoc to z góry bardzo dziękuje.
[url=http://www.newegg.com/Product/Product.aspx?Item=N82E16820139602]Newegg.com - Kingston HyperX SH100S3B/240G 2.5" 240GB SATA III MLC Internal Solid State Drive (SSD) (HyperX Upgrade Kit)[/url]

#8 lukasz.k

lukasz.k
  • 2 posts
  • SkądWarszawa

Posted 27 December 2011 - 15:02

Super... właśnie się przymierzam do zamontowania dysku SSD i w związku z tym mam pare pytań:
1. gdzie zamontowałeś dysk SSD i w jaki sposób?
2. zakładam, że na dysku SSD postawiłeś system - jak sie sprawuje Agility 3? nie miałeś żadnych problemów?
3. czy Twoim zdaniem jest możliwe podłączenie dodatkowego kabla SSD bez zdejmowania płyty głównej??? np. przy użyciu takiego [URL="http://www.ebay.pl/itm/ws/eBayISAPI.dll?ViewItem&item=160699328598&ssPageName=ADME:L:OC:PL:1123"]kabla[/URL]

#9 msstefan

msstefan
  • 14 posts

Posted 30 December 2011 - 22:20

Moze ktos sprawdzal ten kabel, o ktory pytal lukasz.k?

Posiadam iMaca 21,5 2011 r. Chciałbym dołożyć SSD. Czy można zastosować tańszy [URL="http://www.ebay.com/itm/Slimline-13-pin-SATA-Female-22-Pin-SATA-Female-Cable-/260803894476?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item3cb91f9ccc"]zamiennik[/URL] czy musi być [URL="http://www.ebay.pl/itm/ws/eBayISAPI.dll?ViewItem&item=160699328598&ssPageName=ADME:L:OC:PL:1123"]oryginalny[/URL] przewód (kątowy)?

#10 GRZECHO

GRZECHO
  • 229 posts
  • SkądGdynia

Posted 30 December 2011 - 23:08

Dysk Kingstona HyperX 240GB użytkuje od prawie miesiąca w iMac i5 - 3,4GHz z 2011r. Oceniam go jako najlepszy z dotychczas użytkowanych (a były to: vertex2, crucial, intel 320) stosunek ceny do jakości i wydajności. Kingston HyperX to kości pamięci intela i na dzień dzisiejszy najlepszy kontroler sandforce - w iMacu zamontowałem go pod superdrive (mieści się idealnie) i podpięty jednym kablem (sata+zasilanie) do płyty głównej. Płytę główną trzeba niestety odkręcić i lekko unieść, ogólnie dosyć dużo roboty. Osobom nie potrzebującym na co dzień superdrive polecam zakup dodatkowej zatoki na dysk ssd i zamontowanie w tym miejscu dysku - dużo prościej i bezpieczniej oraz łatwiej zdemontować w przypadku konieczności oddania sprzętu do serwisu. Polecam każdemu dodanie dysku ssd do instalacji systemu na iMac - wreszcie można wykorzystać pełną moc i szybkość sprzętu oraz bezcenna jak dla mnie cisza (nie słychać wiecznego mielenia dysku talerzowego, który nie nadąża-)))

#11 lukasz.k

lukasz.k
  • 2 posts
  • SkądWarszawa

Posted 03 January 2012 - 16:56

Super... właśnie się przymierzam do zamontowania dysku SSD i w związku z tym mam pare pytań:
1. gdzie zamontowałeś dysk SSD i w jaki sposób?
2. zakładam, że na dysku SSD postawiłeś system - jak sie sprawuje Agility 3? nie miałeś żadnych problemów?
3. czy Twoim zdaniem jest możliwe podłączenie dodatkowego kabla SSD bez zdejmowania płyty głównej??? np. przy użyciu takiego [URL="http://www.ebay.pl/itm/ws/eBayISAPI.dll?ViewItem&item=160699328598&ssPageName=ADME:L:OC:PL:1123"]kabla[/URL]

Parę dni temu udało mi się zamontować dysk. Kabel o którym wcześniej pisałem dotarł i okazało się, że jest to oryginał od Apple ;) Dysk zamontowałem pod napędem superdrive a do podłączenie kabla SATA nie musiałem demontować płyty. Wystarczyło ją odkręcić i lekko unieść po wcześniejszym wymontowaniu modułu WiFi. Co do dysku to wybrałem Vertex 3. Przed zamontowaniem zrobiłem update firmware. Mam nadzieje, że wszystko będzie działać jak należy - na razie śmiga aż miło.

---------- Wpis dodano o 18:56 ---------- Poprzedni wpis dodano o 18:55 ----------

Moze ktos sprawdzal ten kabel, o ktory pytal lukasz.k?

Posiadam iMaca 21,5 2011 r. Chciałbym dołożyć SSD. Czy można zastosować tańszy [URL="http://www.ebay.com/itm/Slimline-13-pin-SATA-Female-22-Pin-SATA-Female-Cable-/260803894476?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item3cb91f9ccc"]zamiennik[/URL] czy musi być [URL="http://www.ebay.pl/itm/ws/eBayISAPI.dll?ViewItem&item=160699328598&ssPageName=ADME:L:OC:PL:1123"]oryginalny[/URL] przewód (kątowy)?

Ten kontowy (który ja zamówiłem) łatwiej podłączyć do płyty jeśli nie chcesz bawić się w jej całkowity demontaż.

#12 maciekp

maciekp
  • 131 posts

Posted 03 January 2012 - 22:26

1) Dysk zamocowalem tasma dwustronnie klejaca ponizej wentylatora - jest wystaczajaco plaski wiec nie blokuje przeplywu powietrza a montujac w ten sposob ominela mnie walka z ramkami, mocowaniem w przeznaczonym miejscu i demontowaniem komputera na czesci pierwsze. Na koniec stwierdzilem ze w ten sposob wogole nie trzeba odczepiac tych wszystkich kabli od plyty glownej tylko odkrecic srubki i lekko podniesc plyte glowna zeby wsunac kabel w gniazdo.
2) Aqility 3 sprawuje sie bez problemu - nie ukrywam - balem sie bo opinie na sieci sa fatalne ale po zakupie dysku zrobilem u znajomego upgrade firmware do najnowszej wersji, zainstalowalem dysk do iMaka, ten poprawnie go wykryl sformatowal i dalej juz dziala jak powinien.
3) Twoj kabel wyglada troche inaczej .. chociaz to moze inna wersja tego ktory ja kupilem:
eBay - New & used electronics, cars, apparel, collectibles, sporting goods & more at low prices

Do msstefan - z tego co pamietam to do 21 iMaca potrzebny jest inny kabel.

#13 msstefan

msstefan
  • 14 posts

Posted 12 January 2012 - 20:59

Maciekp - przekonałem się na własne oczy - potrzebny jest inny kabel (posiadam 21,5" z 2011). Obecny mam do sprzedania jakby ktoś porzebował (pw). Ewent. zamienie na odpowiedni - [URL="http://www.ebay.pl/itm/iMac-21-076-1383-922-9861-922-9862-Hard-drive-SSD-KIT-/160711214292?pt=Apple_Desktops&hash=item256b2284d4"]link[/URL]

#14 rzeziol

rzeziol
  • 279 posts
  • SkądPoznań

Posted 16 January 2012 - 00:31

To i ja się wtrącę bo czeka mnie w najbliższym czasie taka operacja. Z tego co widzę, to nie jest taka prosta zabawa jak z wyjmowaniem ramu czy wymianą HDD w starych macbookach... Szczególnie zdejmowanie ekranu mnie przeraża. Czy ktoś wie czy w cortlandzie np lub innym serwisie takie rzeczy robią? I jaka jest cena? No i co z tym kabelkiem bo widzę, że są problemy...

#15 Pablowej

Pablowej
  • 531 posts
  • SkądGdańsk

Posted 21 March 2012 - 21:30

Odswieze. Ktoś sieorientuje, czy w Gdańsku jakiś serwis podejmie się zamontowania dodatkowego dysku w iMacu?

#16 cin0

cin0
  • 31 posts

Posted 30 November 2012 - 23:42

A w jaki sposob potem postawic system na nowym dysku SSD? Tzn. zalozmy ze dodalem juz drugi dysk (pusty) i teraz co dalej? Odpalam kompa normalnie ze starego dysku? Chcialbym jakos przeniesc calosc ze zwyklego HDD (boot) do SSD, ktory bedzie boot dyskiem.. W jaki sposob to zrobic? I moze od razu zapytam, ktory dysk bedzie lepszy/szybszy: Intel 520 Series 120GB 2.5" SATA600 Read: up to 550MB/s - Write: up to 500MB/s Intel 330 Series 180GB 2.5" SATA600 Read: Up to 500MB/s - Write: Up to 450MB/s Corsair Force GT 120GB 2.5" SATA-600 Read: Up to 555MB/s - Write: Up to 515MB/s Samsung 840 Series 120GB 2.5" SATA600 Read: Up to 530MB / s - Write: Up to 130MB / s No i w koncu, w jaki sposob ustawic aby bootowal mi z dysku SSD?

#17 patryk____

patryk____
  • 14 posts
  • Skądpoznań

Posted 27 February 2013 - 23:56

Czy ktoś w Poznaniu wykonuje taką operacje? Cortland niestety odmawia pomocy. iMac 27" mid 2011

#18 macsupport

macsupport

• 8620 posts
  • SkądKraków

Posted 01 March 2013 - 19:43

Dziwne, że Cortland nie chce tego zrobić, bo generalnie nie jest to bardzo skomplikowane. My wykonujemy takie usługi z powodzeniem, przy okazji czyścimy całe wnętrze iMaca. Gdyby nikt w Twojej okolicy nie chciał się za to zabrać to zapraszam do nas, choć proponuje poszukać kogoś w pobliżu, bo zdaję sobie sprawę z tego, że wysyłka tak dużego sprzętu może być kłopotliwa.

#19 BiM Service

BiM Service

user_jgora

• 972 posts
  • SkądJelenia Góra

Posted 01 March 2013 - 19:52

Mysle, ze to kwestia tego co Cortlandowi wolno a czego nie (jako autoryzowanemu serwisowi). W kazdym razie my tez montujemy dyski SSD do iMac'ow, zapraszam klientow z Jeleniej Gory i okolic do naszego sklepu :)

#20 macsupport

macsupport

• 8620 posts
  • SkądKraków

Posted 01 March 2013 - 20:05

Ale montaż dodatkowego dysku to powinna być standardowa procedura serwisu autoryzowanego, przecież po to jest dodatkowe złącze, z tego co wiem istnieje również oryginalny "uchwyt" do dysku ssd montowany we wnęce pod napędem optycznym.

#21 patryk____

patryk____
  • 14 posts
  • Skądpoznań

Posted 03 March 2013 - 22:51

Pani na infolinii zdradziła, że komputerów BTO bez ssd w ogóle nie dotykają, czyli mogą mi co najwyżej wymienić ssd w komputerze zamówionym z ssd do Apple.

#22 Jaras

Jaras
  • 568 posts

Posted 06 March 2013 - 16:43

A w jaki sposob potem postawic system na nowym dysku SSD? Tzn. zalozmy ze dodalem juz drugi dysk (pusty) i teraz co dalej? Odpalam kompa normalnie ze starego dysku? Chcialbym jakos przeniesc calosc ze zwyklego HDD (boot) do SSD, ktory bedzie boot dyskiem.. W jaki sposob to zrobic?

Normalnie zainstaluj system z płytki, wybierając podczas instalacji SSD.

No i w koncu, w jaki sposob ustawic aby bootowal mi z dysku SSD?

Preferencje/Startup disk

#23 ArieLoOo

ArieLoOo
  • 304 posts
  • SkądTczew, Poland

Posted 14 March 2013 - 10:57

może mi ktos wskazać jaki kabel jest potrzebny do zamontowania drugiego dysku ssd do imac 21 mid 2011? z góry dziękuję

#24 iron.gery

iron.gery
  • 4651 posts
  • SkądPolska | USA

Posted 18 April 2013 - 13:12

Pytanie do autora i osób dodających dysk SSD do iMac-a 27' z 2011 roku. Czy taka procedura wiąże się z utratą gwarancji, interesuje mnie rozwiązanie dodanie SSD bez ruszania HDD i napędu. Z tego co wiem w modelach 2011 jest taka możliwość. Mam AppleCare i głupiobyłoby stracić gwarancje w ten sposób.

#25 ArieLoOo

ArieLoOo
  • 304 posts
  • SkądTczew, Poland

Posted 14 October 2013 - 21:50

Wie może ktoś czy dostane taki komplet (z linku poniżej) albo same kabelki gdzies w Polsce?
Link: Kit do montowania drugiego dysku w imacu mid 2011

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users