Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Oryginalny kabel Apple na allegro

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
20 odpowiedzi w tym temacie

#1 boberek34

boberek34
  • 104 postów

Napisano 07 października 2011 - 22:22

Cześć. Ostatnio zgubiłem ładowarkę i kabel USB od iPhone'a i teraz poszukuję czegoś w dobrej cenie. Czy możecie mi coś doradzić, u kogo warto taki kabel kupić? Przykładowe aukcje

Oryginalny kabel Apple USB do iPhone iPod 3xTANIEJ (1849810460) - Aukcje internetowe Allegro
ORYG KABEL USB IPAD IPHONE 4/3G/3GS IPAD2 WARSZAWA (1847032609) - Aukcje internetowe Allegro
Oryginalny Kabel Pc Usb iPhone iPad iPod W-wa Fv23 (1857632307) - Aukcje internetowe Allegro

Czy może lepszym wyborem byłby kabel zastępczy innej firmy

Apple iSpot Premium Reseller PQI przewod USB dla iPod/iPhone/iPad - Czarny - Zasilanie iPod

E: Na stronie Cortlandu przeczytałem, że kabel PQI jest certyfikowany przez Apple, więc pewnie można spokojnie go kupić, nie martwiąc się o jakość? Normalnie będzie synchronizować z iTunes'em i jeśli będzie taka potrzeba - wgrywał nowe oprogramowanie?

#2 aohitomi

aohitomi
  • 114 postów
  • SkądPoznań

Napisano 08 października 2011 - 07:21

Ze swej strony mogę Ci doradzić abyś 2x zastanowił się zanim kupisz na Allegro kabel... 2 miesiące temu skusiłem się na rzekomo oryginalny kabel z Allegro (miał nawet napis "Designed by...."), który od kilku dni leży w dwóch częściach...

#3 boberek34

boberek34
  • 104 postów

Napisano 08 października 2011 - 11:02

Właśnie zastanawiam się, czy nie lepiej wziąć kabla PQI z iSpota. Jakość powinna być dobra. Kolejny porady mile widziane.

#4 SzymonPOZNAN

SzymonPOZNAN
  • 120 postów
  • SkądPoznań, PL

Napisano 08 października 2011 - 11:11

Zdecydowanie polecam Ci kabel z pierwszej aukcji. Kupowałem u tego użytkownika (alfasoft) już kilka akcesoriów do ipada, iphone'a, macbooka i na 100% były oryginalne. Do tego jest tańszy niż iSpotowy zamiennik...

#5 kusiek

kusiek
  • 832 postów

Napisano 15 października 2011 - 11:12

alfa soft jak najbardziej polecam kupowałem docka i jest orginał.

#6 komar1029

komar1029
  • 357 postów
  • SkądBytom, PL

Napisano 16 października 2011 - 10:02

A ja wziąłbym zamiennik z iSpota niż jakiś "oryginalny" kabelek z allegro.

#7 Slithered

Slithered
  • 189 postów

Napisano 24 października 2011 - 19:44

Zdecydowanie polecam Ci kabel z pierwszej aukcji. Kupowałem u tego użytkownika (alfasoft) już kilka akcesoriów do ipada, iphone'a, macbooka i na 100% były oryginalne. Do tego jest tańszy niż iSpotowy zamiennik...

Trochę odkopię, ale może będzie to ostrzeżeniem dla osób, które myślą o podobnym zakupie: na prawdę sądzicie, że kabelek warty 35zł może być oryginalny? Jakim cudem skoro na stronie apple oryginał kosztuje 85zł? Nie wspominając już o tym, że sprzedający musi na tym jeszcze zarobić, tak więc faktyczna cena kabelka to jakieś 25zł. Dalej sądzicie, że to oryginały? Czy na prawdę warto ryzykować "bezpieczeństwem" telefonu wartego ok. 2000zł tylko by trochę zaoszczędzić?

#8 bar-trek

bar-trek
  • 6 159 postów

Napisano 24 października 2011 - 19:54

jakikolwiek kabel kupisz będzie działać... Ja mam taki za 3 zł od 4 lat i git :) W alfasofcie sprzedają oryginały. Poza tym na stronie Apple zawsze sprzęt będzie droższy, zwłaszcza akcesoria typu kabel, dock czy etui.

#9 Slithered

Slithered
  • 189 postów

Napisano 24 października 2011 - 21:11

Tyle, że każdy oryginał pochodzi od kogo? Od Apple. Jeśli chcecie dalej skąpcie na akcesoria do komórki, tylko po co w takim razie kupować tak drogi telefon skoro żal nam później na oryginały? Mija się to po prostu z celem. Jeśli chcecie, wierzcie, że za niecałe 50% ( a raczej 25%, ponieważ sprzedawca na allegro musi to w końcu tanio kupić by później na tym zarobić) macie kable, ładowarki itd. prosto od Apple. To Wasz wybór, tylko na prawdę, po co kupować tak drogi sprzęt skoro żal komuś pieniędzy na kabelek?

#10 bar-trek

bar-trek
  • 6 159 postów

Napisano 25 października 2011 - 13:59

To już jest sprawa indywidualna i ciebie to zbytnio nie powinno interesować...

#11 KacperWWA

KacperWWA
  • 1 252 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 25 października 2011 - 14:03

Tyle, że każdy oryginał pochodzi od kogo? Od Apple. Jeśli chcecie dalej skąpcie na akcesoria do komórki, tylko po co w takim razie kupować tak drogi telefon skoro żal nam później na oryginały? Mija się to po prostu z celem. Jeśli chcecie, wierzcie, że za niecałe 50% ( a raczej 25%, ponieważ sprzedawca na allegro musi to w końcu tanio kupić by później na tym zarobić) macie kable, ładowarki itd. prosto od Apple. To Wasz wybór, tylko na prawdę, po co kupować tak drogi sprzęt skoro żal komuś pieniędzy na kabelek?

To że kogoś stać na iPhone'a nie równa się z tym że lubi przepłacać skoro może mieć coś taniej.

#12 Slithered

Slithered
  • 189 postów

Napisano 25 października 2011 - 14:36

Tyko proszę, nie plećcie później głupot, że to oryginały :) Apple to nie instytucja charytatywna, nie odda komuś czegoś za 20zł, skoro samo sprzedaje to za 85zł.

#13 bartek1529

bartek1529
  • 578 postów

Napisano 25 października 2011 - 20:43

Kupowanie tanich akcesoriów mija się z celem bo ip to drogi telefon? Kompletna głupota. U mnie w domu są 3ip, jeden z nich od 2 lat ma chińską ładowarkę usb zamiast oryginalnej i ładuje tak samo jak oryginał (chociaż brzydziej wygląda). Rozumiem, że niektórzy lubią mieć wszystko oryginalne czy to w samochodzie czy telefonie ale pisanie, że robienie inaczej mija się z celem to głupota ale jeżeli komuś zależy to jak coś ma być oryginalne to nie może być tanie. Jeżeli sprzedającemu udało się kupić kable oryginalne po 10zł za sztukę, a apple sprzedaje za 80 to jak sprzeda za mniej niż 60 to nikt nie kupi bo podróba;]

#14 bar-trek

bar-trek
  • 6 159 postów

Napisano 25 października 2011 - 20:45

nie wiem czy ciągle mowa o tym nieszczęsnym kabelku, ale jeżeli ktoś coś sprzedaje taniej niż na apple store (PL) to nie znaczy, że to są podróby ;) Same komputery na dzień dobry są tańsze o kilka stów w innych sklepach. Akcesoria takie jak klawiatury, myszki, etui itp. nie koniecznie są z polskiej dystrybucji (np. w alfasoft masz nawet oznaczenie danej rzeczy inne niż są w naszym kraju) :) Co do tego kabla... może to podróba, może nie ale uwierz mi w tym wypadku nie ma to najmniejszego znaczenia...

#15 Slithered

Slithered
  • 189 postów

Napisano 26 października 2011 - 17:30

Kupowanie tanich akcesoriów mija się z celem bo ip to drogi telefon? Kompletna głupota. U mnie w domu są 3ip, jeden z nich od 2 lat ma chińską ładowarkę usb zamiast oryginalnej i ładuje tak samo jak oryginał (chociaż brzydziej wygląda). Rozumiem, że niektórzy lubią mieć wszystko oryginalne czy to w samochodzie czy telefonie ale pisanie, że robienie inaczej mija się z celem to głupota

ale jeżeli komuś zależy to jak coś ma być oryginalne to nie może być tanie. Jeżeli sprzedającemu udało się kupić kable oryginalne po 10zł za sztukę, a apple sprzedaje za 80 to jak sprzeda za mniej niż 60 to nikt nie kupi bo podróba;]

Zabawny tok myślenia. Kompletną głupota jest ryzykowanie bezpieczeństwa telefonu bo żal nam pieniędzy. Sam spotkałem się już z 2 przypadkami uszkodzenia komórki przez nieoryginalną ładowarkę:
- iphone 4 znajomego - kabelek zaczął się palić/topić przy gnieździe iphone'a
- nokia e63 kuzyna - po którymś ładowaniu nieoryginalną ładowarką telefon się już nie włączył.

Dlatego właśnie sądzę, że kupowanie podróbek bo żal nam pieniędzy (tylko po co w takim razie kupowaliśmy tak drogi telefon?), to czysta głupota, no ale jak kto woli... :)

#16 528eae9968

528eae9968
  • 7 222 postów
Napisano 26 października 2011 - 17:34

alfa-soft też polecam, ma oryginalne rzeczy ;-)

#17 Cast1gar

Cast1gar
  • 2 postów

Napisano 29 października 2011 - 20:03

Dziwne ceny, ja kupilem kabel w icentre (nl) za 20 euro, a tutaj za 35 zl mozna kupic. Szkoda, bo myslalem ze i tak tanio zaplacilem.

#18 SzymonPOZNAN

SzymonPOZNAN
  • 120 postów
  • SkądPoznań, PL

Napisano 29 października 2011 - 20:33

alfa soft ma oryginały, nie jeden już produkt miałem okazję od nich sprawdzić. Wydaje mi się, że ktoś tutaj przepłacił w ispocie i próbuje sobie kompleksy wyleczyć :D Bo że ktoś ma coś po 30zł a ispot i inni po 80zł to nic nie mówi. Z tych 80zł - 50zł to koszty reklamy, franczyzy i innych characzy, do tego utrzymania sklepów prawie zawsze za grubą kasę w centrach dużych miast, których sprzedawca na allegro unika ;-) Nie wspomnę już o tym, że takie sklepy jak choćby iSpot, ale też MM, Saturn itp., duży zysk czerpią właśnie z drobnych akcesoriów, np.: sprzedają TV za 4000zł i mają z niego 5-10%, ale ktoś do tego dokupi kabel HDMI za 250zł, który na allegro chodzi po 50zł i biznes się kręci ;]

#19 Slithered

Slithered
  • 189 postów

Napisano 30 października 2011 - 11:05

alfa soft ma oryginały, nie jeden już produkt miałem okazję od nich sprawdzić. Wydaje mi się, że ktoś tutaj przepłacił w ispocie i próbuje sobie kompleksy wyleczyć :D Bo że ktoś ma coś po 30zł a ispot i inni po 80zł to nic nie mówi. Z tych 80zł - 50zł to koszty reklamy, franczyzy i innych characzy, do tego utrzymania sklepów prawie zawsze za grubą kasę w centrach dużych miast, których sprzedawca na allegro unika ;-) Nie wspomnę już o tym, że takie sklepy jak choćby iSpot, ale też MM, Saturn itp., duży zysk czerpią właśnie z drobnych akcesoriów, np.: sprzedają TV za 4000zł i mają z niego 5-10%, ale ktoś do tego dokupi kabel HDMI za 250zł, który na allegro chodzi po 50zł i biznes się kręci ;]

Z całym szacunkiem, ale jeśli "walisz" do mnie, to nie traktuj, proszę, wszystkich wg. własnej miary :) Napisałem tylko swoje zdanie poparte prawdziwymi przypadkami użycia podróbek (na szczęście nie na sobie) i nie mam zamiaru popełniać błędów innych osób. Każdy zrobi ze swoimi pieniędzmi to, na co ma ochotę. I chyba na tym powinniśmy ten temat zakończyć.

PS. nigdy nie byłem w iSpocie ;)

#20 Foxter

Foxter
  • 59 postów

Napisano 01 czerwca 2012 - 21:22

Witam, ponieważ mój oryginalny kabel uległ zniszczeniu, nie wiem nawet czy nie doszło do zwarcia :/. Zamówiłem trzy kable z allegro. jeden 2m, bo ten mały oryginalny srajtek zawsze był za krótki, jak i dwa kable, które ponoć umożliwiają ładowanie przez usb. Problem w tym, że ip ładuje się tylko do 4%. Po załadowaniu do tej astronomicznej wartości... ip włącza się i nieustannie informuje, że to akcesorium nie obsługuje ładowania. Zarówno przez port usb w laptopie jak i przez ładowarkę. iP jest wykrywalny przez itunes, zarówno po podłączeniu, jak i przez tryb dfu. Udało mi się nawet na tych kilku procentach zrobić JB. :) Zamówiłem ponownie 3m, tym razem w sklepie apple (producent inny, ale skoro apple się podpisuję pod tym to powinno być ok), ale czas realizacji wynosi ok 12 dni. :) ispot ma za drogo, sam kabel przewyższa dwukrotnie cenę ładowarki+kabel "alfa-soft" z allegro... no nic spróbuję i zamówię, skoro ma tyle pozytywnych opinii. Cwany dwa razy traci...

#21 Q_ba_d

Q_ba_d
  • 165 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 02 czerwca 2012 - 11:23

Kupowałem w alfasoft tez polecam. Produkty 100% oryginalne

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych