Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Nie mogę zrobić zakupów kartą w iTunes & płatności za gry i aplikacje w App Store

• Please log in to reply
235 replies to this topic

#201 Lokria

Lokria
  • 6278 posts
  • SkądŁódź

Posted 13 October 2011 - 14:10

Do polskiego Konta w Appstore (itunes store) dodasz jedynie kartę wydaną przez polski bank.

#202 karciu14

karciu14
  • 12 posts
  • SkądBystrzyca Kłodzka, PL

Posted 13 October 2011 - 14:18

Tylko, że jest taki problem, że nie mam konta w Polsce :/ a to konto angielskie jest aktualnie zarejestrowane na mój adres w Polsce

#203 odrobaczony

odrobaczony
  • 85 posts
  • SkądZgierz

Posted 15 October 2011 - 13:07

Kilkukrotna aktywacja karty w iTunes Store i nieoddane pieniądze Witam, Mam nietypowy problem. Otóż ok. 2 tygodnie temu dodałem kartę debetową mBank do konta w iTunes Store. Zmieniłem oczywiście limity, wszystko poszło bez problemów, coś mi pewnie zablokowało na koncie. Kupiłem darmowy album Coldplay (po to właściwie dodałem kartę, do free książek zagranicznych i muzyki :D) i chciałem sprawdzić, czy jak znowu zmienię płatność na none to dalej będę mógł przypisywać do konta darmowe rzeczy, które pojawiły się po premierze iTunes Store (np. obecnie poradnik iOS 5 dla iPhone). Okazało się, że nie. No to znów dodałem kartę. Patrzę na konto, zablokowało mi 17,7zł. Do dzisiaj nie zwrócili. Dziś chciałem zmienić hasło na koncie iTunes i znów potem pojawiła się potwierdzenie płatności. Nie da się tego ominąć. Znaczy że, że jak znów wpiszę Security Code karty to znów mi coś weźmie z konta? Ale czy oddadzą wszystkie moje pieniądze, także z tamtych aktywacji kart? Czy muszę zmienić limity na 30 zł/dzień, aby te 17,7 zł + te pieniądze, które teraz wezmą zostały mi w całości oddane? Czy jest to uzależnione od limitów? nie znam się na tym, dlatego pytam. Z góry dzięki za odpowiedzi, Pozdrawiam

#204 gitarzysta

gitarzysta
  • 516 posts
  • SkądOlsztyn

Posted 20 October 2011 - 07:47

iTunes Store - "zalegające" obciążenia karty kredytowej / podwójne obciążenia

Witam,

Czy macie też problem z podwójnym obciążaniem karty kredytowej przez iTunes?
W skrócie polega to na:
1. dokonuję zakupu
2. karta jest wstępnie obciążana na daną kwotę, bez szczegółów typu miejsce zakupu - tylko data i kwota
3. po kilku dniach następuje drugie obciążenie właściwe na dokładnie taką kwotę na jaką był zakup, kwota ta zwykle różni się (niewiele) od tej z punktu 2 zapewne w wyniku różnic kursowych z dnia zakupu i dnia potwierdzenia. Tym razem już widać na wyciągu, że to iTunes
4. płatność z punktu 2 "zalega" przez dwa tygodnie (tyle bank czeka na potwierdzenie płatności), potem znika, środki wracają na kartę

Mam tak przy praktycznie każdym zakupie w iTunes, ale nie zawsze i to jest dziwne. Dzwoniłem do banku i potwierdzili, że te wstępne obciążenia to iTunes (cytuję: ytunez - wymawiać jak napisano :) )

WTF?

#205 Lokria

Lokria
  • 6278 posts
  • SkądŁódź

Posted 20 October 2011 - 08:09

To co się dzieje jest zupełnie normalne, najpierw jest blokada na karcie a potem obciążenie karty (zwykle między jednym a drugim mija od kilku do kilkunastu dni). To że nie zawsze widzisz dane blokady na karcie (tj. kto dokonuje blokady) zależne jest od systemu informatycznego Banku i korelacji z organizacją płatniczą które nie zawsze jak widać potrafią w pełni zidentyfikować wszystkie dane blokady. Czasami jest tak że cześć danych podancyh do obciązenia jest niepełna albo rozni się od danych blokady, bo dla banku istotny jest sam kod operacji (kod blokady i obciażenia jest taki sam co oznacza, ze obciązenie pochodzi od tego podmiotu ktory dokonał blokady) Ja np zawsze widzę w blokadzie że jest to iTunes Luksemburg a w rozliczeniu (czyli obciązeniu rachunku) jest czasami samo itunes czasami itunes Luksemburg, a czasami itunes store Luksemburg itp. Ta druga płatność o ktorej piszesz jest blokada weryfikacyjną karty (apple sprawdza kartę) zwykle kiedy dodajesz jakieś nowe urzadzenie zmieniasz coś na koncie w itunes lub czasami dzieje się tak po akceptacji nowych warunków regulaminu sklepu, a takze jak zmieniasz dane na karcie lub dane teleadresowe swojego konta, kwota ta jest zwracana. To o czym piszesz było już wielokrotnie poruszane na forum, jest całe mnóstwo tematów w tym względzie zatem ten zamykam.

#206 odrobaczony

odrobaczony
  • 85 posts
  • SkądZgierz

Posted 22 October 2011 - 11:58

Problem rozwiązany. Blokada na karcie trwała ponad 2 tygodnie, potem pieniądze zostały zwrócone, czyli wszystko pasuje.

#207 hubi84

hubi84
  • 217 posts
  • Skądwarszawa

Posted 07 December 2011 - 11:14

Odgrzeje temat. Mam ten sam problem co eldest. Posiadam kartę debetowa, bez wypuklych cyft PKO BP Visa. niestety za każdym razem wywala ze mój payment declined. Nic nie wyświetla na czerwono, sklep ustawiony na polski, mam środki na koncie, bank nie ma żadnej przerwy technicznej. Co moze być przyczyna? Oczywiście wszystkie darmowe aplikacje ściągają sie bez problemu.

#208 chrzanek

chrzanek
  • 99 posts

Posted 07 December 2011 - 11:51

a wpisujesz kod zabezpieczający 4 cyfrowy ten z przodu karty?

#209 hubi84

hubi84
  • 217 posts
  • Skądwarszawa

Posted 07 December 2011 - 12:18

Nie bardzo rozumiem jaki kod zabezpieczajacy. Wpisuje numer konta, trzy cyfry z tylu karty, datę ważności i tyle.

#210 elemik

elemik
  • 51 posts
  • SkądWarszawa

Posted 07 December 2011 - 12:19

Upewnij się, czy nie masz limitu dziennego na operacje w internecie tą kartą? Ja mimo, że mam debetową do transakcji w necie ustawiłem limit dzienny do transakcji i mi też odrzucało kartę, ponieważ kwota zakupu przekraczała ten limit. Normalną, kredytową przyjęło za pierwszym razem :)

#211 hubi84

hubi84
  • 217 posts
  • Skądwarszawa

Posted 07 December 2011 - 12:26

Nie mam żadnego limitu, bo pozdejmowalem je. Robię ta karta zakupy i płace ipko albo paypalem i nie mam żadnych problemów.

#212 Lokria

Lokria
  • 6278 posts
  • SkądŁódź

Posted 07 December 2011 - 13:07

Zgodnie z regulaminem forum nie odświeżamy watków starszych niż 6 miesiący http://myapple.pl/ip...ebetowe-12.html - polecam lekturę tego wątku, prawdopodobnie Twoja karta nie umożliwia płatności w interencie, płacenie z ipko to płacenie przelewem z rachunku a nie z karty to nie jedno i to samo.

#213 kgiero

kgiero
  • 3 posts

Posted 15 December 2011 - 18:39

Ponawiam pytanie kolegi.

#214 ciekawski

ciekawski
  • 1100 posts

Posted 16 December 2011 - 00:53

Jak kupiles aplikacje to musi ci kase z konta sciagnac, dlatego ci wyskakuje "Your payment metod was declined. Please enter vailid payment method information" podaj security code i sciagnie ci kase z konta (chyba, ze nie masz srodkow na koncie, to dopiero jak bedzie kasa to pojdzie) i bedziesz mogl podpiac karte bez problemu.

#215 equinoxe

equinoxe
  • 4721 posts
Posted 16 December 2011 - 08:09

@ciekawski, czy przeczytałeś treść pierwszego posta czy tylko tytuł wątku? Bo Twoja odpowiedź na to nie wskazuje :>

#216 ciekawski

ciekawski
  • 1100 posts

Posted 16 December 2011 - 12:50

@ciekawski, czy przeczytałeś treść pierwszego posta czy tylko tytuł wątku? Bo Twoja odpowiedź na to nie wskazuje :>

Dokladnie przeczytalem i udzielilem mu odpowiedzi jak moze znowu kupowac aplikacje na swoim koncie.

#217 marwaldo

marwaldo
  • 55 posts
  • SkądGda

Posted 21 December 2011 - 20:52

eKarta mBank Witam Wiem, że było już pełno tematów odnośnie kart w App Store, ale chodzi mi konkretnie o eKarte z mBanku. Jedni piszą że akceptuje, jedni, że odrzuca. Założyłem już specjalnie Vise Electron do App Store, ale oczywiście odrzucono....... Proszę o odpowiedzi czy eKarta z mBanku napewno zadziała w App Store, chcę założyć razem z eKontem tylko nie chcę się 2 raz przejechać...

#218 arturcisz

arturcisz
  • 10155 posts
  • SkądSzczecin

Posted 21 December 2011 - 20:53

Na pewno.

#219 Erykos

Erykos
  • 2847 posts

Posted 21 December 2011 - 20:54

Działa, działa. Możesz też założyć kartę internetową bez plastiku w mBanku. Nie płacisz rocznych opłat itd.

#220 TheOktik

TheOktik
  • 405 posts
  • SkądWarsaw, Poland, Poland

Posted 21 December 2011 - 21:38

Bzdura z ta karta internetowa. Ja płace zwykła visa electron z delfinkiem i z chipem. Jedyne co trzeba zrobić to zmienić limity dla karty, ponieważ mbank z automatu na początek ustawia "0". Tyle w temacie !

#221 arturcisz

arturcisz
  • 10155 posts
  • SkądSzczecin

Posted 21 December 2011 - 21:47

Bzdura z ta karta internetowa. Ja płace zwykła visa electron z delfinkiem i z chipem. Jedyne co trzeba zrobić to zmienić limity dla karty, ponieważ mbank z automatu na początek ustawia "0". Tyle w temacie !

Jaka bzdura? Kolega zapytał, czy działa ekarta. Więc, odpowiadamy, że działa. Gdzie Ty widzisz bzdurę?

#222 sto8

sto8
  • 177 posts

Posted 21 December 2011 - 22:01

wcześniej miałem z "delfinkiem" i działała teraz przerzuciełem się na eKarte i też działa

#223 marwaldo

marwaldo
  • 55 posts
  • SkądGda

Posted 21 December 2011 - 22:37

Ok, czyli powinna działać, jeszcze jedno pytanie, jak długo trwa autoryzacja karty przez Apple? Czy jest tak, że wpisuje nr. karty, datę ważności itp. i odrazu mogę kupować apki, czy może trzeba jakiś czas odczekać ?

#224 arturcisz

arturcisz
  • 10155 posts
  • SkądSzczecin

Posted 21 December 2011 - 22:38

Od razu.

#225 TheOktik

TheOktik
  • 405 posts
  • SkądWarsaw, Poland, Poland

Posted 22 December 2011 - 00:37

Jaka bzdura? Kolega zapytał, czy działa ekarta. Więc, odpowiadamy, że działa. Gdzie Ty widzisz bzdurę?

Masz rację - cofam ho or. Jednakże ekarta jest zbyteczna. Jak masz vise electron to nie potrzebujesz nic wiecej.

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users