Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Piszczacy problem z macbook

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
17 odpowiedzi w tym temacie

#1 szymek

szymek
  • 49 postów
  • Skądszczecin

Napisano 28 maja 2007 - 16:11

Witam Na wstepie zaznacze, że szukałem informacji na temat mojego problemu ale znalazlem tylko dotyczace MacbookPro. Otóż stałem się szczesliwym posiadaczem macbook'a ( drugi bialy ) I wszystko bylo super dopoki nie usłyszalem, że po podłączeniu zasilacza moj mac piszczy. Jak np wlacze strone internetowa i przewijam to do tego dochodzi jeszcze jakis dziwny szelest. Mam pytanie co z tym zrobic? Czy jechac do sklepu i reklamowac? Czy jest to taki sam powód jak w MacbookPro? Podrawiam

#2 Chilon

Chilon
  • 1 930 postów

Napisano 28 maja 2007 - 16:13

Hmm mój też popiskuje ale dopiero słyszalne to jest jak przyłoże o niego ucho szelest też jakiś tam jest ale ogólnie to tego nie słychać ;)

#3 lutecki

lutecki
  • 3 315 postów

Napisano 28 maja 2007 - 16:13

To nie jest problem. To normalne zachowanie procesorów po wyłączeniu rdzenia.

#4 szymek

szymek
  • 49 postów
  • Skądszczecin

Napisano 28 maja 2007 - 16:28

Czyli piszczenie w bialym MAcbooku jest normalne? Czyli co nie ma sensu jechac do sklepu z jakas reklamacja? Kurcze ten pisk jest wkurzajacy :P Zwlaszcza przez to ze ostatnio ciagle o nim mysle. Ale faktycznie jak sie zajmie procesor czyms to przestaje piszczec. Tak samo po odlaczeniu zasilacza.

#5 mattek

mattek
  • 391 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 28 maja 2007 - 16:29

To nie jest problem. To normalne zachowanie procesorów po wyłączeniu rdzenia.

nnnoo, nie wiem... moj macbook jakos nie piszczy. zauwaz, ze autor watku pisze, ze zaczyna piszczec po podlaczeniu zasilacza. wylaczenie rdzenia nastepuja raczej podczas pracy na bateriach.

szymek:
a zaistalowales wszystkie update'y? moze chodzi o ciagle wlaczanie i wylaczanie wiatrakow, tzw. "mooing", ktory zostal rozwiazany wraz z jednym z uaktualnien. popatrz sobie na liste defektow. moze cos dopasujesz.

a poza tym, jesli Ci to przeszkadza, to jasne, ze reklamuj! w koncu to klient ma byc zadowolony.

#6 szymek

szymek
  • 49 postów
  • Skądszczecin

Napisano 28 maja 2007 - 16:35

Updatey wlasnie dzis wszystkie zainstalowalem. Liczylem ze to pomoze, ale niestety nie :( Na poczatku myslalem ze to ma zwiazek z zasilaniem, ale raczej nie skoro przy wlaczaniu aplikacji, przegladaniu neta raz piszczy raz na chwile przestaje i potem znow piszczy.

#7 misioslaw

misioslaw
  • 1 595 postów
  • SkądTychy

Napisano 28 maja 2007 - 16:40

Jakby Ciebie prądem traktowali to też byś piszczał :D Tak na powaznie to reklamuj ( nie mylić z robieniem reklamy :D)

#8 lutecki

lutecki
  • 3 315 postów

Napisano 28 maja 2007 - 17:45

To nie podlega reklamacji - dowiadywałem się u źródła. Poza tym raz piszesz, że piszczy po podłączeniu, a raz, że po odłączeniu zasilacza. Zdecyduj się. Jeśli po odłączeniu to jest to normalne. Przy obciążeniu procesora przestaje piszczeć, bo drugi rdzeń pracuje. Przy podłączeniu zasilacza przestaje piszczeć, ponieważ nie musi oszczędzać prądu przez wyłączanie rdzenia.

Rozwiązaniem jest nieprzesiadywanie w baaaardzo cichym pomieszczeniu. Wystarczy powiem telewizor lub druga osoba aby pisk nie był słyszalny.

#9 Buszmen

Buszmen
  • 107 postów

Napisano 28 maja 2007 - 20:59

Bądź wyłączenie jednego rdzenia.

Dołączona grafika

I po problemie. ;-)

#10 gresh

gresh
  • 255 postów

Napisano 29 maja 2007 - 00:58

Hmm chyba nie o to chodzi zeby zwolnic komputer, wylaczajac rdzen zeby nie slyszec tego pisku. Ja tez tak mam, przy zasilaniu zewnetrznym, jak komputer malo pracuje - slysze piszczenie po lewej stronie klawiatury. Brzeczenie slysze dopiero jak zblize glowe do monitora. Przy zasilaniu bateryjnym, dzwiek jest prawie nie slyszalny.

#11 mydzio

mydzio
  • 70 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 29 maja 2007 - 01:23

No wiec ja wiem co z tym zrobic :D

Witam,

Z checia pomoge szanownemu koledze. Mialem ten sam problem z moim bialym Macbookiem Core Duo.

Na necie znalazlem taki oto programik i zainstalowalem.
http://www.macupdate...fo.php/id/22091
nazywa sie to to ShhMBP i co najwazniejsze na prawde dziala - rowniez na zwyklych Macbookach.

Program (z tego co zauwazylem) nie zwieksza zuzycia ani pradu ani procesorow.
Oczywiscie trzeba miec na uwadze ze takie eksperymenty robi sie na wlasna odpowiedzialnosc wiec prosze nie miec pretensji jakby cos poszlo nie tak ;-)

Co do wypowiedzi innych forumowiczow to:
1) Szczerze mowiac nie rozumiem dlaczego ktos uwaza piszczenie za cos normalnego i tlumaczy to wylaczeniem jednego rdzenia CPU. Jak kolega zauwazyl komputer piszczy tylko gdy podlaczona jest ta "mega extra magiczna super" wtyczka. Komputer piszczy rowniez jak zuzycie procesora siega 100% i wykorzystywane oba rdzenie.
2) Moim zdaniem jest to strasznie niepowazne ze strony Apple ze do dzisiaj nie naprawili tego problemu. Co wiecej z tego co pamietam to w Macbooku ten problem i tak to pestka w porownaniu do tego jak piszcza nietkore Macbooki PRO.

Co do drugiego "rodzaju" piszczenia/syczenia przy przewijaniu to niestety chyba nie ma na to rady. Co wiecej ten sam problem jest w Powerbooku 12-cali i 15-cali (przynajmniej tych co mialem). Nie ma natomiast tego problemu iBook G4 oraz stary PB Firewire. Czyli znowu inzynierowie Apple spieprzyli sprawe?

Aha co do pytania o reklamacje.
Nawet nie masz co o tym marzyc. Pan w SADie jak u nich bylem to powiedzial mi miedzy wierszami "Tak Macbooki faktycznie piszcza ale nie wiemy co z tym zrobic i nawet jesli wymienimy na nowy to tez bedzie piszczal bo wszystkie piszcza jednakowo"
  • nurekpadi i jory lubią to

#12 lutecki

lutecki
  • 3 315 postów

Napisano 29 maja 2007 - 12:28

Źle musiałeś zrozumiec "Pana" z SADu. Nie mógł powiedzieć, że "jeśli Ci wymienią (...)", bo nie ma podstaw do wymiany.

#13 mydzio

mydzio
  • 70 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 29 maja 2007 - 13:10

Źle musiałeś zrozumiec "Pana" z SADu. Nie mógł powiedzieć, że "jeśli Ci wymienią (...)", bo nie ma podstaw do wymiany.

Nie do konca. Poza tym mialem przebarwienia obudowy i zawieszanie sie systemu. Zastanawiali sie czy wymienic czy naprawic. Ja zaproponowalem ze moze wymiana zmieni stan rzeczy z tym piszczeniem - ot taki skrot myslowy :)

#14 lutecki

lutecki
  • 3 315 postów

Napisano 29 maja 2007 - 13:51

No to chodziło o ewentualną wymianę w związku defektem obudowy i zawieszaniem się sprzętu, a nie piszczeniem.

#15 serhardt

serhardt
  • 1 postów

Napisano 14 czerwca 2007 - 13:10

witam,
mam podobny problem z MB 13 z lutego tego roku, z tym ze moj brzmi mniej wiecej tak, moze troche ciszej: [url][/url]
Tak mily dzwiek wydaje zawsze po podlaczeniu zasilania, a bez zasilania tylko czasami. W sumie to zaczelo sie tak dziac nagle, bez zadnej konretnej przyczyny. Ma ktos moze jakis pomysl co to moze byc? MB przywieziony z poza UE wiec SAD nie uznaje gwarancji Apple, wobec czego pozostaje naprawa na wlasna reke, tylko nie wiem co to moze byc.

#16 dead

dead
  • 425 postów

Napisano 15 czerwca 2007 - 11:28

no temu Panu na filmie to wiatrak trze :) Prawie jak w moim dawnym Pc :)

#17 szymek

szymek
  • 49 postów
  • Skądszczecin

Napisano 22 czerwca 2007 - 14:09

Witam Bylem w sklepie z moim piszczacym mackiem bo chcialem zeby wyslano go do warszawy, ale nic nie zdzialalem. Pan powiedzial ze "ten typ tak ma" najlepsze ze sam mial macbooka tego z nowej serii bialego i co ? i tez mu piszczal ! sam sluchalem. Takze moze faktyczne ten typ tak ma z tym ze jednym piszczy glosniej innym ciszej. Obecnie zainstalowalem ten programik do eliminacji piskow. Troche sie balem bo podczas instalki byla informacja ze tylko do MacBook Pro to jest ale nic sie nie stalo. Piski zniknely :) Mam pytanko czy jeszcze ktos oprocz szanownego kolegi :) uzywa tego programu? Czy on nie spowoduje jakiejs awarii komputerka i czy nie przeciaza go jakos mocno ? :P pozdrawiam

#18 ebeneben

ebeneben
  • 22 postów

Napisano 17 października 2011 - 22:30

ja zainstalowałem ale nic się nie zmieniło (macbook pro 2009) zresetowałem też SMC i nic piszczy głośniej jak jest podpięty do prądu mam jedną radę, nie wymieniajcie dysku na SSD to wam dysk twardy zagłuszy piszczenie :)

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych