VHS-AVI-iDVD Poddaje sie, nie moge. pomoc potrzebna
Posted 28 May 2007 - 15:04
Posted 28 May 2007 - 15:08
Posted 28 May 2007 - 15:14
2. Nie wiem co to za pinnacle, nie piszesz jaki to AVI, domyslam zie ze mpg to mpg2... Generalnie musisz mieć film, przerobić go do formatu mpeg2 (720x576, 25fps, bitrate A+V max 9000, dzwiek albo pcm, albo ac3), wrzucic do idvd, dorobic menu i nagrac na plyte dvd. Na jedna plyte mozna wsadzic duzo wiecej niz 2 godziny, ale jakosc powyzej 80 minut spada (chociaz nie drastycznie - zalezy ile materialu na jedna dvd chcesz wrzucic). Jesli z PC otrzymujesz mpeg2 w jednym pliku to iDVD powinien go otworzyc, jak nie, to zrob oddzielny plik wideo (m2v) i audio (ac3/wav/pcm/aiff) przy pomocy mpegstreamclip'a.
Pa.
---- Dodano 28-05-2007 o godzinie 16:16 ----
Hej,
ja mam stacjonarną nagrywarkę DVD przy telewizorze podłączone do video. Bez problemu przegrywa się kasety (niezabezpieczone) na płyty DVD. Znajdź kogoś w okolicy, kto ma podobny sprzęt i gotowe.
Jesli zrobi sobie dvd na komputerze i policzy material np. VBR dwuprzebiegowo to jakos bedzie duzo lepsza. No i ewentualne menu ktore tworzy nagrywarka ma sie nijak do menu tworzonego przez iDVD
Pa.
Posted 28 May 2007 - 15:44
magmac - zaraz zaczne sylabizować to co mi napisales i stosowac sie do wskazowek. oby pomoglo.
Pinnacle ... to ten po prawej http://www.pinnacles...eo/Dazzle/?dz=1
AVI - jaki avi... kurde...
no chce zalozmy 2 godziny wbic na 1 plyte dvd 4.7gb. standardowo jakosc vhs nie jest za dobra wiec wystarczy wlasnei taka. ponizej masz zdjecie. mam nadzieje ze wyczytasz z tego co to za avi i dasz mi jakas wskazowke. pozdrawiam

Posted 28 May 2007 - 17:22

Posted 28 May 2007 - 17:29
Posted 28 May 2007 - 18:07
bachoo: Zamiast chodzić wokół tego i 10 razy konwertować w te i wewte zainteresuj sie tym programem którym początkowo zrzucasz do pliku MPEG. Ustaw bitrate tak by plik wynikowy zmiescił sie na płyte DVD, na tym sie zabawa cała kończy- teraz tylko wypalić. Wrzuć to na pececie na Nero czy pod makiem na Toasta i wypal jako DVD-Video. Zadnej dodatkowej rekompresji utraty jakości itd.
Tak jest.
A jeżeli bardzo Ci zależy na edycji na Maku i w miarę dobrej jakości to musisz zaopatrzyć się w sprzetowy konwerter analogowo-cyfrowy (Hollywood DV-Bridge, kamera miniDV z wejściem analogowym, itp) i ściągnąć obraz po FireWire wprost do iMovie.
Posted 28 May 2007 - 23:56

Posted 29 May 2007 - 07:08
A próbowałeś podłączyć tego Dazzle do Maca?
Kolega lekko nie doczytał tematu, autor napisał że Mac nie widzi tego urządzenia (z czego wnoszę, że komunikuje się przez USB).
Posted 29 May 2007 - 08:32

Posted 29 May 2007 - 10:52
mjpeg i dv się da

A Ty czego uzywasz do "zabawy" z video -FCS ? czy cos innego?
miroslaw
no niby tak ale chcialem sobie jeszcze menu zrobic w iDVD bo tam ladne ruchome jest

PavelM
no zalezy mi na koncowym zapisie w iDVD ze wzgledu na ladne ruchome menu jak juz wspomnialem. ale jak cos to nie bede sie tego kurczowo trzymal i zrobie inaczej. No mam konverter ktory ma czincze + svideo. firewire nie jest mi potrzebne po podlaczam video. Wiec to moje jest w zasadzie takie samo jak ten Hollywood DV-Bridge i tez tej samej firmy

grajek
...no wlasnie -

Posted 29 May 2007 - 12:34
1. firewire nie jest mi potrzebne po podlaczam video.
2. Wiec to moje jest w zasadzie takie samo jak ten Hollywood DV-Bridge i tez tej samej firmymoze by sterowniki od tego zapodac do maca to by i moje zadzialalo musze sprobowac
1. Jeżeli Ci nie zależy by edycję zrobić na Maku, to rzeczywiście FireWire nie jest Ci potrzebne.
2. To twoje jest prawie jak Hollywood DV-Bridge, należy jednak pamiętać, że "prawie" robi różnicę.
Ponieważ to ;-) Twoje komunikuje się z komputerem przez USB, staje się nieprzydatne w przypadku Maka.
Hollywood DV-Bridge wysyła DV przez FireWire, dzięki temu materiał z VHS można zgrywać wprost do iMovie i po niezbędnej obróbce wysłać do iDVD.
Posted 29 May 2007 - 13:55

1 user(s) are reading this topic
0 members, 1 guests, 0 anonymous users