Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

VHS-AVI-iDVD Poddaje sie, nie moge. pomoc potrzebna

• Please log in to reply
12 replies to this topic

#1 bachoo

bachoo
  • 335 posts
  • SkądŁódź

Posted 28 May 2007 - 15:04

wiec jest tak: Pomysl idealny.... zarchiwizowac komunie wesela chrzciny itd z vhs na dvd. Gdybym wiedzial ze mnie to tyle nerwow ... ale do rzeczy mam video, pinnacle dazzle, pc a w nim pinnacle studio 10 i maca. Operacja na przykladzie 1 kasety. 2-godzinnej. Z VHS material musze nagrac na pc bo mac nie widzi mi tego urzadzenia. po nagraniu otrzymuje mpg o wadze 5GB. Poniewaz w idvd jest ladniejsze menu do zrobienia itd to przerzucam plik na maca. ale zanim to zrobie to z mpg musze zrobic AVI bo inaczej iDVD tego nie "połknie" w ten sposob otrzymuje plik AVI o wadze 10GB. ni jak sie nei da tego nagrac na 1 plyte dvd w iDVD (choc w archiwum wyczytalem ze idvd sam dobiera jakos obrazu di wielkosci plyty - nie wiem gdzie ta opcja ale mniejsza z tym). oczywiscie moge sobie podzielic plik na pare mniejszych, ale uparlem sie zeby miec wszytsko na jednej plycie 4,7GB. Czy jest to mozliwe? plik ma 720x576, moge tez zrobic 352x288 albo 176x144 ale mimo ze jest to marne vhs sprzed 15 lat to jakosc juz i tak nienajlepszego obrazu drastycznie spada. wiec chcialbym sie dowiedziac jak zmniejszyc objetosc takiego pliku zachowujac dobra jakosc (=vhs). W koncu 2 godzinne filmy dvd maja 50 razy jepsza ostrosc i wiecej szczegolow a mieszcza sie na tez 4,7gb plycie. a na moje oko 2g plik o takiej jakosci obrazu powinien wazyc nei wiecej jak 1,5 GB Co zrobic bo zaraz szalu dostane. walcze z tym ze 2 dni i jedna noc i mam dosyc.

#2 MacDada

MacDada

MyApple Team

• 7238 posts
  • Skąd3city

Posted 28 May 2007 - 15:08

Hej, ja mam stacjonarną nagrywarkę DVD przy telewizorze podłączone do video. Bez problemu przegrywa się kasety (niezabezpieczone) na płyty DVD. Znajdź kogoś w okolicy, kto ma podobny sprzęt i gotowe.

#3 magmac

magmac

• 1170 posts
  • SkądWroclaw, Poland, Poland

Posted 28 May 2007 - 15:14

1. Filmy na płytach do kupienia w sklepie najczęściej nie są na płytach 4,7 GB tylko 8,5GB, ale to tylko BTW.
2. Nie wiem co to za pinnacle, nie piszesz jaki to AVI, domyslam zie ze mpg to mpg2... Generalnie musisz mieć film, przerobić go do formatu mpeg2 (720x576, 25fps, bitrate A+V max 9000, dzwiek albo pcm, albo ac3), wrzucic do idvd, dorobic menu i nagrac na plyte dvd. Na jedna plyte mozna wsadzic duzo wiecej niz 2 godziny, ale jakosc powyzej 80 minut spada (chociaz nie drastycznie - zalezy ile materialu na jedna dvd chcesz wrzucic). Jesli z PC otrzymujesz mpeg2 w jednym pliku to iDVD powinien go otworzyc, jak nie, to zrob oddzielny plik wideo (m2v) i audio (ac3/wav/pcm/aiff) przy pomocy mpegstreamclip'a.

Pa.

---- Dodano 28-05-2007 o godzinie 16:16 ----

Hej,

ja mam stacjonarną nagrywarkę DVD przy telewizorze podłączone do video. Bez problemu przegrywa się kasety (niezabezpieczone) na płyty DVD. Znajdź kogoś w okolicy, kto ma podobny sprzęt i gotowe.

Jesli zrobi sobie dvd na komputerze i policzy material np. VBR dwuprzebiegowo to jakos bedzie duzo lepsza. No i ewentualne menu ktore tworzy nagrywarka ma sie nijak do menu tworzonego przez iDVD

Pa.

#4 bachoo

bachoo
  • 335 posts
  • SkądŁódź

Posted 28 May 2007 - 15:44

MacData - no nie chodzi mi zeby to obejsc tylko zmeczyc temat. no i menu....

magmac - zaraz zaczne sylabizować to co mi napisales i stosowac sie do wskazowek. oby pomoglo.

Pinnacle ... to ten po prawej http://www.pinnacles...eo/Dazzle/?dz=1
AVI - jaki avi... kurde...
no chce zalozmy 2 godziny wbic na 1 plyte dvd 4.7gb. standardowo jakosc vhs nie jest za dobra wiec wystarczy wlasnei taka. ponizej masz zdjecie. mam nadzieje ze wyczytasz z tego co to za avi i dasz mi jakas wskazowke. pozdrawiam

Dołączona grafika

#5 magmac

magmac

• 1170 posts
  • SkądWroclaw, Poland, Poland

Posted 28 May 2007 - 17:22

So, robisz AVI z kodekiem MJPEG - troche nie specjalne to wyjscie na potrzeby archiwizacji tego na plycie DVD. Ale jako etap posredni jest o.k. Robisz w skrócie tak (reszta u Dr Googla ;) ) : 1. Zgrywasz na PC tym pinnaclem material do takiego wlasnie AVI (MJPEG) albo (jeszcze lepiej) do AVI DV - musisz poszukac czy sie da - nie wiem. 2. Dobierasz jakosc tego zgrania optymalnie - znaczy tak zebys byl zadowolony, wazne zeby obrazek byl wielkosci 720x576 i 25 klatek na sekunde. 3. Przenosisz do do maka (via sieć, dysk itp) 4. Sprawdzasz czy się odtworzy (AVI DV na pewno, MJPEG nie wiem, może potrzebne będą jakieś komponenty do QT - nie sprawdzałem) 5. Robisz z tego AVI fim w MPEG2 - najprawdopodobniej w iDVD się da, jak nie to QuickTime Pro, albo darmowy ffmpegx 6. Jeśli masz już dwa pliki : *.m2v i *.ac3 wrzucasz je do iDVD i robiz menu, nagrywasz na płytę, włączasz DVD i oglądasz... To tylko schemat postępowania - reszte albo musisz wykombinować sam albo do doktora j.w. bo nie miałem nigdy nic pinaklowego na pc, nie używam i nie mam nawet zainstalowanego iDVD... Pa.

#6 misioslaw

misioslaw
  • 1595 posts
  • SkądTychy

Posted 28 May 2007 - 17:29

bachoo: Zamiast chodzić wokół tego i 10 razy konwertować w te i wewte zainteresuj sie tym programem którym początkowo zrzucasz do pliku MPEG. Ustaw bitrate tak by plik wynikowy zmiescił sie na płyte DVD, na tym sie zabawa cała kończy- teraz tylko wypalić. Wrzuć to na pececie na Nero czy pod makiem na Toasta i wypal jako DVD-Video. Zadnej dodatkowej rekompresji utraty jakości itd.

#7 PavelM

PavelM
  • 1535 posts
  • SkądKraków

Posted 28 May 2007 - 18:07

bachoo: Zamiast chodzić wokół tego i 10 razy konwertować w te i wewte zainteresuj sie tym programem którym początkowo zrzucasz do pliku MPEG. Ustaw bitrate tak by plik wynikowy zmiescił sie na płyte DVD, na tym sie zabawa cała kończy- teraz tylko wypalić. Wrzuć to na pececie na Nero czy pod makiem na Toasta i wypal jako DVD-Video. Zadnej dodatkowej rekompresji utraty jakości itd.

Tak jest.
A jeżeli bardzo Ci zależy na edycji na Maku i w miarę dobrej jakości to musisz zaopatrzyć się w sprzetowy konwerter analogowo-cyfrowy (Hollywood DV-Bridge, kamera miniDV z wejściem analogowym, itp) i ściągnąć obraz po FireWire wprost do iMovie.

#8 grajek

grajek
  • 24 posts
  • SkądKraków

Posted 28 May 2007 - 23:56

A próbowałeś podłączyć tego Dazzle do Maca? Rozumiem że konwerter jest urządzeniem zewnętrznym? Drobnym problemem może być soft... piszę drobnym bo wystarczy Ci freeware Vidi do zapisania przejętego przez device obrazu. P.S. Poprzednie dwa wpisy są nie na temat... koledzy mają lekki problem ze zrozumieniem problemu ;)

#9 PavelM

PavelM
  • 1535 posts
  • SkądKraków

Posted 29 May 2007 - 07:08

A próbowałeś podłączyć tego Dazzle do Maca?

Kolega lekko nie doczytał tematu, autor napisał że Mac nie widzi tego urządzenia (z czego wnoszę, że komunikuje się przez USB).

#10 grajek

grajek
  • 24 posts
  • SkądKraków

Posted 29 May 2007 - 08:32

haha dobre :) przyznaję że tego tego z kolei ja nie doczytałem :)

#11 bachoo

bachoo
  • 335 posts
  • SkądŁódź

Posted 29 May 2007 - 10:52

magmac:

mjpeg i dv się da :) postepuje tak jak mowisz z wyjatkiem tego ze plik avi (mjpeg) tworze na pc i go przesylem do maca i mam jeden plik. W tym moim pc-towym pinnaclu mam tez mozliwosc zrobienia pliku MPEG-2 zgodne z DVD ale wlsanei o to chodzi ze iDVD chce przyjmowac tylko AVI. 1min takiego avi wazy 184MB a 1 min takiego MPEG-2 wazy 48MB. i wlasnie szukam sposobu - formatu zapisu dzieki ktoremu plik nie wazyl by tyle co avi jakosc nie spadala by drastycznie a iDVD chcialby to przyjmowac wiec sobie zaraz znowu pogooglam :) dziekuje za pomoc.

A Ty czego uzywasz do "zabawy" z video -FCS ? czy cos innego?

miroslaw
no niby tak ale chcialem sobie jeszcze menu zrobic w iDVD bo tam ladne ruchome jest :)

PavelM
no zalezy mi na koncowym zapisie w iDVD ze wzgledu na ladne ruchome menu jak juz wspomnialem. ale jak cos to nie bede sie tego kurczowo trzymal i zrobie inaczej. No mam konverter ktory ma czincze + svideo. firewire nie jest mi potrzebne po podlaczam video. Wiec to moje jest w zasadzie takie samo jak ten Hollywood DV-Bridge i tez tej samej firmy :) moze by sterowniki od tego zapodac do maca to by i moje zadzialalo musze sprobowac :)

Dołączona grafika

grajek
...no wlasnie - :) pozdrawiam

#12 PavelM

PavelM
  • 1535 posts
  • SkądKraków

Posted 29 May 2007 - 12:34

1. firewire nie jest mi potrzebne po podlaczam video.

2. Wiec to moje jest w zasadzie takie samo jak ten Hollywood DV-Bridge i tez tej samej firmy :) moze by sterowniki od tego zapodac do maca to by i moje zadzialalo musze sprobowac

1. Jeżeli Ci nie zależy by edycję zrobić na Maku, to rzeczywiście FireWire nie jest Ci potrzebne.
2. To twoje jest prawie jak Hollywood DV-Bridge, należy jednak pamiętać, że "prawie" robi różnicę.

Ponieważ to ;-) Twoje komunikuje się z komputerem przez USB, staje się nieprzydatne w przypadku Maka.
Hollywood DV-Bridge wysyła DV przez FireWire, dzięki temu materiał z VHS można zgrywać wprost do iMovie i po niezbędnej obróbce wysłać do iDVD.

#13 jaskulmk

jaskulmk
  • 188 posts
  • SkądJelenia Góra, Poland

Posted 29 May 2007 - 13:55

niestety... nawet Hollywood DV-Bridge nie dziala tak jak by sie chcialo.... w moim przypadku FC tego nie widzial i pozostal mi zakup ADVC110 cannopusa... i to dopiero mozna powiedziec ze dziala... Hollywod ma ta wade ze w wiekszosci jest to sprzet ze stanow i pracuje w ntsc... co trza tez wziasc pod uwage... moim zdaniem najprostrzym rozwiazaniem jest zaopatrzenie sie w odpowiedni konwerter pod jabluszko badz oprogramowanie na PC lub co juz wogole jest najprostrze stacjonarna nagrywarke DVD jak juz koledzy wspomnieli ;) a mieszanie formatami i miedzy systemami tylko dla ladnego menu w dvd? hmmmm ;)

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users