Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

final CUT i podgląd obrazu

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
17 odpowiedzi w tym temacie

#1 tcyprian

tcyprian
  • 98 postów
  • SkądGostyn, Poland

Napisano 04 października 2011 - 08:30

hey mam pytanko, jaką kartę polecacie do tego żeby wypuścić podgląd z FCP na telewizor ??? myślałem o Intensity Pro od Blackmagic Design ale może macie jakieś inne pomysły budżet raczej ograniczony :( czy ktoś z Was używa Intensity Pro ??? jak toto się sprawuje ?? Tomek

#2 ex3v

ex3v

• 1 884 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 04 października 2011 - 08:39

Ale chcesz to puszczać na zwykły tv? Nie broadcast? Jakie złącze w tym telewizorze?

#3 tcyprian

tcyprian
  • 98 postów
  • SkądGostyn, Poland

Napisano 04 października 2011 - 08:48

tak zwykły HD z hdmi albo sd z svhs. Myślę że i tak lepiej mieć podgląd na tv nawet nie na brodcastowym, niż wcale nie mieć podglądu

#4 ex3v

ex3v

• 1 884 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 04 października 2011 - 09:02

To ja bym wolał na Twoim miejscu kupić w miarę ogarnięty monitor i kalibrator, na pewno wyjdzie cenowo podobnie i jakościowo lepiej :) Tak na prawdę wszystko zależy od budżetu...

#5 tcyprian

tcyprian
  • 98 postów
  • SkądGostyn, Poland

Napisano 04 października 2011 - 09:15

mam 2 monitory i skalibrowany obraz, ale czasem np przy slow motion pojawie mi sie drżenie, którego na monitorze nie widac chciałby mieć podgląd na zwykłym TV, być może docelowo bedzie to monitor broadcast

#6 MRCOFFEE

MRCOFFEE
  • 463 postów

Napisano 04 października 2011 - 09:41

na monitorze komputerowym nigdy nie zobaczysz drżenia najwyżej rozmyty obraz. Drżenie zobaczysz tylko na CRT. Ja mam i Intensity Pro i wypuszczam obraz na LCD po HDMI oraz Balckagic SP i wtedy wypuszczam na monitor CRT żeby zobaczyć kolejność półpól. Reasumując. Zależy dla kogo robisz materiały. Jak dla telewizji tu musisz mieć kartę z wyjściem component/composite/s-Video a jak nie dla TV to to bierz Intensity pro. Jest taki telewizor sony który nie ma dynamicznych korekcji czerni bieli i innych bajerów które fałszują obraz. Kolega ma - nie pamiętam symbolu ale mogę się dowiedzieć. Tylko jeszcze pytanie Po co ci podgląd na niebroadcastowym monitorze? Koloru na nim nie zrobisz. BTW Mam do sprzedania Blackmagica - przeszedłem na HD a ona jest SD

#7 tcyprian

tcyprian
  • 98 postów
  • SkądGostyn, Poland

Napisano 04 października 2011 - 09:58

dzieki za pomoc :) a coś poza tym Intensity Pro możecie polecić ??

#8 MRCOFFEE

MRCOFFEE
  • 463 postów

Napisano 04 października 2011 - 10:15

BEIKS Machulski - Canopus ADVC-110 - Profesjonalne kamery cyfrowe. Akcesoria do kamer i do studia.

tylko, że to drogie
Jakby co to mam namiary na gościa który sprzedaje Intensity

#9 tcyprian

tcyprian
  • 98 postów
  • SkądGostyn, Poland

Napisano 04 października 2011 - 10:18

mam tego canopusa chcialem tylko podejrzec material hd na zwyklym tv :) poprosze o namiary na tego gościa jakies www może ???

#10 rusinu

rusinu
  • 372 postów
  • Skądwa-wa

Napisano 04 października 2011 - 11:22

Karty sprzedaje na naszym forum m.in. filip rychlik Odwiedź profil: Filip Rychlik - MyApple.pl
Zdaje się że jest on z cyfrowej republiki na portalu aukcyjnym.
Taniej jest ze stanów (600PLN) ale przesyłka droga bo ponad 100PLN. 2 miechy temy za całość można było kupić za 600PLN. Szkoda, że sam nie kupiłem wtedy a $ rośnie.
P.S. Widziałem też kartę kiedyś decklink intensity (bez PRO), czyli okrojoną wersję tylko ze złączami HDMI. Kable odzielnie można dokupić jak potrzeba.

#11 xdcam

xdcam
  • 51 postów

Napisano 07 października 2011 - 08:08

Przy montażu materiałów do oglądania na telewizorach miarodajny podgląd jest niezbędny. Do jego zapewnienia doskonale nadaje się Blackmagic Intensity Pro. Wokół tego tematu narosło jak widzę sporo mitów. 1. Obraz z karty graficznej komputera jest zupełnie czym innym, niż obraz na ekranie telewizora. Karta graficzna generuje obraz o innej częstotliwości wyświetlania, rozdzielczości i współczynniku gamma, niż TV. Jest on poza tym progresywny, a więc wyświetlane są pełne klatki filmu. Nawet najlepszy skalibrowany monitor komputerowy podłączony do karty graficznej nie jest miarodajnym podglądem przy montażu rzeczy przeznaczonych do pokazywania na telewizorach! To właśnie właściwości karty graficznej (nie monitora) powodują m.in. brak możliwości podglądu kolejności półobrazów przy montażu obrazu telewizyjnego. Sygnału z karty graficznej nie da się podłączyć do żadnego sprzętu telewizyjnego typu mikser, magnetowid, itp. 2. Karta wideo typu Blackmagic Intensity Pro generuje na wyjściu sygnał telewizyjny, a więc podczas montażu materiał z kamery widzimy tak, jak został on zarejestrowany. Podłączamy do niej nie monitor komputerowy, lecz telewizyjny. Problemy z przeplotem widać zarówno na monitorach CRT, jak i pozostałych. Używam tej karty w połączeniu z 14" broadcastowym monitorem CRT Sony i jednocześnie 24" telewizorem LCD Sharp. Telewizor skalibrowałem tak, że obrazek mam identyczny jak na monitorze. Minimalne różnice wynikają ze sposobu wyświetlania CRT i LCD.

#12 tcyprian

tcyprian
  • 98 postów
  • SkądGostyn, Poland

Napisano 07 października 2011 - 13:33

dzieki xdcam za obszerne info :) teraz wszystko już wiem :) mam jeszcze pytanko, piszesz że skalibrowales lcd sharpa, czy to znaczy że system widzi tv jako zwykly monitor i można go potraktowac jakims np x-ritem ??? czy może jest to kalibracja "na oko" ???

#13 xdcam

xdcam
  • 51 postów

Napisano 07 października 2011 - 21:20

System "widzi" tylko kartę Matroxa (w Preferencjach możesz m.in. ustawić rozdzielczość obrazu na wyjściu HD, SD, itp.), natomiast nie widzi konkretnego monitora doń podłączonego (tak jak to ma miejsce w przypadku monitora podłączonego do karty graficznej). Ja swoje monitory telewizyjne kalibruję za pomocą tego ustrojstwa:
ColorStore - zarządzanie barwą - urządzenia i oprogramowanie do kalibracji i profilowania
Telewizor SHARP mam podłączony za pomocą cyfrowego złącza HDMI, monitor SONY natomiast za pomocą analogowego s-video. W przypadku montażu materiałów SD możliwy jest podgląd na dwóch monitorach jednocześnie.
W przypadku materiałów HD podgląd jest tylko na telewizorze SHARP (w full HD); przez s-video natomiast nie może być przesłany sygnał o takiej rozdzielczości. W Preferencjach można sobie włączyć skalowanie HD-SD, ale wtedy na dwóch monitorach jest wyświetlany sygnał SD. Nie ma możliwości takiej konfiguracji Matroxa, by na wyjściu HDMI dawał sygnał HD, a na s-video jednocześnie skalował do SD.

#14 tcyprian

tcyprian
  • 98 postów
  • SkądGostyn, Poland

Napisano 12 października 2011 - 11:21

Nie ma możliwości takiej konfiguracji Matroxa, by na wyjściu HDMI dawał sygnał HD, a na s-video jednocześnie skalował do SD.

z tego wynikało by że jednak jest taka możliwość
ale sprawdze dopiero jak przyjdzie karta :)

While most users work with 4:2:2 video, you will need to Select 4:4:4 on video output if you wish to play out 4:4:4 video, otherwise the video will show weird pink and green colors. 1080p50/60 video will always be output as 4:2:2.
When 4:4:4 video output is enabled, the following features are not available: ‚ simultaneous HD and down converted SD video output
‚ down converted analog video output.

#15 rusinu

rusinu
  • 372 postów
  • Skądwa-wa

Napisano 12 października 2011 - 12:07

@tcyprian: Czytaj ze zrozumieniem to co cytujesz. "When 4:4:4 video output is enabled, the following features are not available: ‚ simultaneous HD and down converted SD video output" Z tego wynika, że jak dasz na 4:4:4 to obraz masz tylko w SD więc na wyjściu HD nie będzie obrazu HD tylko skalowane do SD. Więc nie ma takiej możliwości jednocześnie puścić HD i SD. Nie wiem po co Ci wyprowadzenie tego samego sygnału na 2 monitory? Jak masz jakiś profesjonalny monitor to on ma wejście i wyście S-video tak samo z compozytem, componentem. Jeśli naprawdę chcesz mieć sygnał na dwóch monitorach i na co najmniej jednym HD to musisz się zaopatrzyć w monitor pól-profesjonalny np sony LMD-2110w sony. Wtedy masz możliwość wejścia componentem i wyjścia componentem. Oczywiście sygnał jest analogowy ale do full HD włącznie.

#16 tcyprian

tcyprian
  • 98 postów
  • SkądGostyn, Poland

Napisano 12 października 2011 - 15:05

1. nigdzie nie napisalem że chce puszczac sygnał na 2 tv, odniosłem się tylko do tego co napisał xdcam 2. nie potrzebuje sygnału 4:4:4 wiec wychodzi na to że na 4:2:2 jest możliwe jednoczesne puszczanie HD i SD :)

#17 rusinu

rusinu
  • 372 postów
  • Skądwa-wa

Napisano 13 października 2011 - 11:13

Wnioskuję że chcesz na jednym monitorze wyświetlić HD i SD. Nie będzie problemu musisz tylko sekwencje odpowiednio przygotować. P.S. Kupiłeś w końcu matroxa? Można wiedzieć jakiego i za ile?

#18 tcyprian

tcyprian
  • 98 postów
  • SkądGostyn, Poland

Napisano 13 października 2011 - 13:56

kupiłem w cyfrowejrepublice, czekam za przesyłką
blackmagic intensity pro cena 819 z przesyłką

---------- Wpis dodano o 12:56 ---------- Poprzedni wpis dodano o 12:55 ----------

ok już widze że to nie do mnie :)

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych