Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

iBook G4 wymiana dysku

• Zamknięty Temat jest zamknięty
10 odpowiedzi w tym temacie

#1 arrowek

arrowek
  • 11 postów
  • SkądOpoczno

Napisano 01 października 2011 - 10:07

Witam to mój kolejny temat, poprzedni temat można powiedzieć rozwiązany, znalazłem Mac OSX 10.3, napęd naprawiłem ale pojawił się kolejny problem otóż dysk bardzo strzelał aż zatrzymywała się instalka. Fabrycznie jest w nim 60 GB na dysku jest logo Apple czyli chyba oryginał. Teraz mam pytanie posiadam inne dyski ATA 20, 40 60 GB i żadnego podczas instalacji OSX nie wykrywał ten Maczek. Czy to musi być konkretny dysk? Różni się czymś od zwykłych laptopowych 2,5"? Pomyslałem jescze że winną może być że na nich był system plików NTFS i być może dlatego go nie widzi, może należy włożyć czysty dysk bez jakichkolwiek partycji. Jeśli ktoś ma doświadczenie z tym proszę o podzielenie się info z lamerem Macowym :)

#2 madmax332-802bc1e3e2

madmax332-802bc1e3e2
  • 7 682 postów

Napisano 01 października 2011 - 13:40

Rozpocznij instalację systemu - w jej trakcie sformatujesz dysk na HFS+ i po kłopocie. Dysk wystarczy jakikolwiek - NTFS jest obsługiwany jedynie w trybie odczytu.

#3 arrowek

arrowek
  • 11 postów
  • SkądOpoczno

Napisano 01 października 2011 - 15:48

w tym problem że podczas instalacji systemu, po zaakceptowaniu licencji jest wybór miejsca instalacji i jest pusto, przy oryginalnym dysku był dysk z nazwą coś związaną z jabłuszkiem i podana pojemność i u dołu opcję gdzie można było zrobić format i puścić instalkę, zaś w tych nowych dyskach a próbowałem ich 3 szt nie pokazuje, z tym że mówię był na nich format NTFS z systemem Windows - być może dlatego ich nie widział

#4 ftpd

ftpd

Nie.

• 24 339 postów

Napisano 01 października 2011 - 17:48

Musisz odpalić Disk utility i przygotować partycje. Tego się nie robi w samym instalatorze.

#5 arrowek

arrowek
  • 11 postów
  • SkądOpoczno

Napisano 01 października 2011 - 18:27

w jaki sposób to odpalić? skąd wziąć? na instalce jest?

#6 madmax332-802bc1e3e2

madmax332-802bc1e3e2
  • 7 682 postów

Napisano 01 października 2011 - 19:16

Zaakceptuj licencję (jak ostatnio) i w MenuBar u góry pojawią się polecenia. O ile pamiętam - wybierz Tools > DiskUtility (format dysku HFS+ (Journaled), potem restart z wciśniętym C itd i już dysk teoretycznie będzie "osiągalny". W ramach koła ratunkowego "co dalej" - http://www.apple.com/support/panther/

#7 arrowek

arrowek
  • 11 postów
  • SkądOpoczno

Napisano 01 października 2011 - 20:51

i o to chodziło :) madmax332 masz dużego browara u mnie :) system się instaluje właśnie

#8 ftpd

ftpd

Nie.

• 24 339 postów

Napisano 02 października 2011 - 02:39

A po co ten restart? ;-)

#9 arrowek

arrowek
  • 11 postów
  • SkądOpoczno

Napisano 02 października 2011 - 11:23

ftpd jako moderator tego forum powinieneś świecić przykładem, jak prosiłem Cie o pomoc to milczałeś :/ Tak jak piszesz w profilu pogawędzić to można przez PW a nie w tematach ironiczne żarty zamiast pomocy

#10 ftpd

ftpd

Nie.

• 24 339 postów

Napisano 02 października 2011 - 16:40

"Przykro mi", ale nie jestem na Twoje (ani kogokolwiek innego) zawołanie. Czytam forum, kiedy mam czas i ochotę. Ośmielam się mieć oprócz Was innych ludzi, inne miejsca i cały świat. Rzeczywiście, karygodne.

Nadmienię, że pomogłem Ci pierwszy - to, że zamiast ruszyć cztery litery i poszukać na własną rękę zacząłeś rozpaczać 'nie da się' i oczekiwałeś rozwiązania na tacy, to już nie moja sprawa.

Forum milutkie czy forum użyteczne? By żyło się łatwiej. - Blogi - MyApple.pl - litera obowiązkowa ZANIM podejmiesz jakąkolwiek polemikę.

#11 madmax332-802bc1e3e2

madmax332-802bc1e3e2
  • 7 682 postów

Napisano 02 października 2011 - 17:30

A po co ten restart? ;-)

A tak - w ramach małego testu czy wszystko jest/będzie OK po restarcie.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych