Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

iMac "27 2011 - problem z bluetooth

• Please log in to reply
1 reply to this topic

#1 Belze

Belze
  • 71 posts
  • SkądWarszawa

Posted 01 October 2011 - 09:35

Witam Kilka dni temu kupiłem iMaca "27, po jednym dniu pojawił się problem z bluetooth. Urządzenia można podłączyć pod komputer, mysz i klawiatura działają, ale nie pojawiają się w menu bluetooth pod "urządzenia"; opcja "wykrywalny" jest ustawiona na "wyłączony". Jak wchodzę w preferencje pojawia mi się okienko z pytaniem czy włączyć moduł bluetooth, gdyż jest wyłączony. W preferencjach urządzenia są pokazywane - jako kod urządzenia, dopiero po kliknięciu na "uaktualnij usługi" pojawiają się nazwy urządzeń. Nie można natomiast urządzeń sparować, ani skonfigurować - zarówno mysz jak i klawiatura po kliknięciu na "skonfiguruj urządzenie" - nie znajduje żadnych urządzeń. Komórkę mogę podłączyć przez bluetooth, ale przez kilka sekund, potem samoistnie się rozłącza, próby parowania są nieudane. W preferencjach bluetooth pojawia się informacja "Zasilanie bluetooth jest wyłączone. Aby używać bluetooth, musisz je włączyć". Dodatkowo mysz magic mouse traci możliwość klikania w lewy przycisk. Prawy działa, lewy nie. Próbowałem znaleźć jakiekolwiek informacje w necie, resetowałem VRAM i nic. Macie może jakieś pomysły? Nie uśmiecha mi się odsyłanie go do serwisu, może problem jest po stronie softu? Pozdrawiam Belze

#2 Belze

Belze
  • 71 posts
  • SkądWarszawa

Posted 03 October 2011 - 19:49

Znalazłem rozwiązanie mojego problemu. Poniżej przedstawiam, dla potomnych: Problem pojawił się podczas migracji systemu z drugiego Mac'a - w systemie Lion. Należy wejść do "/Macintosh HD/Biblioteki/Preferences/" i wykasować "com.apple.Bluetooth.plist" i ""com.apple.Bluetooth.plist.lockfile", po tym wyłączyć moduł bluetooth, wylogować się i zalogować ponownie. W razie problemów z poszczególnymi urządzeniami - wykasować je i sparować ponownie. Pozdrawiam

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users