Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Brak możliwości sformatowania pendriva Mac OS Lion

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
10 odpowiedzi w tym temacie

#1 AbyZrozumiec

AbyZrozumiec
  • 12 postów
  • SkądLondyn, UK

Napisano 29 września 2011 - 23:03

Witam Mój problem polega na tym, że nie mogę sformatować w nijaki sposób swojego pena czy to pod lionem, snow leopardem czy Windowsem. Dodam jeszcze, ze jest on tylko do odczytu (nie wiem jak to się stało). Pen został wcześniej wykorzystany jako dysk instalacyjny Windows 7 w Boot Campie. Ma ktoś jakieś rozwiązanie jak to sformatować, zmienić cokolwiek by można go było używać jako pendrive?

#2 lewandowsky

lewandowsky
  • 492 postów

Napisano 29 września 2011 - 23:17

Zadam głupie pytanie, ale czy nie masz tam takiego switcha żeby blokować pendrive'a przed kasowaniem? Wiele urządzeń tak ma i czasem nieopatrznie można go kliknąć.

#3 kamkas80

kamkas80
  • 6 postów

Napisano 30 września 2011 - 00:41

Ja mam podobnie z moim dyskiem... to zanczy, gdy zostanie on podłączony do mojego mac'a, nie moge z niego usunąć zadnej rzeczy, ani tez zadnej nagrać, wyskauje jakiś błąd. Dzieje się tak tylko na macu, na innym komputerze działa normalnie. Instalowałem nawet od nowa system, ale nadal to samo. O co chodzi? Proszę o pomoc. P.S. Na innym komputerze, normalnym (czyt. Windows) dysk działa tak jak powinien.

#4 Stasio90

Stasio90

I hear the Angels cry, the calling my name.

• 1 550 postów
  • SkądŁaziska Górne

Napisano 30 września 2011 - 03:25

Ja mam podobnie z moim dyskiem... to zanczy, gdy zostanie on podłączony do mojego mac'a, nie moge z niego usunąć zadnej rzeczy, ani tez zadnej nagrać, wyskauje jakiś błąd. Dzieje się tak tylko na macu, na innym komputerze działa normalnie. Instalowałem nawet od nowa system, ale nadal to samo. O co chodzi? Proszę o pomoc.
P.S. Na innym komputerze, normalnym (czyt. Windows) dysk działa tak jak powinien.

Niech zgadnę, ten dysk jest sformatowany w systemie plików NTFS? Jeśli tak to trzeba zainstalować Mac Fuse

#5 Tojot

Tojot
  • 1 187 postów

Napisano 30 września 2011 - 03:37

Przeformatuj na ExFat w narzędziach dyskowych.

#6 AbyZrozumiec

AbyZrozumiec
  • 12 postów
  • SkądLondyn, UK

Napisano 01 października 2011 - 16:37

To jest LaCie MosKeyto a wiec on nie ma żadnych zabezpieczeń. Niestety nie mam możliwości sprawdzenia go na Windowsie także problem dalej nie rozwiązany. Jest on sformatowany na: MS-DOS (FAT32) i wydaje się być pusty.

#7 macieks72

macieks72

• 9 873 postów

Napisano 01 października 2011 - 16:47

Niech zgadnę, ten dysk jest sformatowany w systemie plików NTFS? Jeśli tak to trzeba zainstalować Mac Fuse

Napisał że pod Windowsem też nie może, więc to wina NTFS wg Ciebie?

#8 kamkas80

kamkas80
  • 6 postów

Napisano 06 października 2011 - 13:00

Pobrałem "Mac Fuse", zainstalowałem... i nie wiem gdzie jest ten program. Czy możesz mi powiedzieć co dalej zrobić?
P.S. Jestem użytkownikiem Maca od miesiąca, proszę o wyrozumiałość i z góry dziękuję:-)

#9 macieks72

macieks72

• 9 873 postów

Napisano 06 października 2011 - 13:09

Chyba nigdzie, to jest tylko sterownik do ntfs. Czyli spróbuj zamontować taki dysk i zobacz czy masz zapis na nim. Normalnie w OS X jest 'tylko odczyt'.

#10 shuliken

shuliken
  • 172 postów

Napisano 09 października 2011 - 15:39

lub jest prostsze wyjaśnienie, starsze maki nawet na lionie nie mają opcji instalacji z pendrivea, opcja jest niewidoczna.

#11 Tojot

Tojot
  • 1 187 postów

Napisano 11 października 2011 - 21:40

Mój starszy late 2006 ma.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych