Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

iPad 2 + akcesoria. Czy to wypali?

• Please log in to reply
19 replies to this topic

#1 favrid

favrid
  • 7 posts

Posted 29 September 2011 - 20:13

Witajcie, Jestem tu nowy gdyż dopiero niedawno postanowiłem, że zainwestuję w sprzęt Apple i pozwolę im na sobie zarobić. Co prawda będę musiał najpierw trochę odłożyć z pensji ale myślę, ze koło grudnia - stycznia powinienem mieć już na tyle kasy żeby pozwolić sobie na sprezentowanie takiego zestawu o jakim myślę tylko, że problem polega na tym, że nie wiem czy to wszystko będzie jakoś ze sobą współgrało. Lista rzeczy, które chcę kupić to: 1. iPad 2 (Wi-Fi / 3G ? - nie mogę się zdecydować) 2. Monitor z HDMI 3. Dysk NAS W tym momencie pojawiają się moje pytania. Co byście mi poradzili, iPada z 3G czy może lepiej bez? Słyszałem, że wersja bez 3G nie ma GPSa. Nie potrzebne mi to bo przecież nie będę korzystał z iPada jako nawigacji w samochodzie:P ale czasami sprawdzić pocztę poza domem możliwe, że będę potrzebował a nie wszędzie mamy wifi w naszym pięknym kraju. Na telefonie (Nokia) to nie jest super wygodne rozwiązanie. Największe wątpliwości mam jeśli chodzi o dysk NAS. Podpiąłbym go pod swojego routerka i fajnie, że za pomocą przeglądarki można na większości z nich ustawić sobie jakieś pliki do ściągnięcia przy wyłączonym komputerze nawet z torrentów. Ale teraz czy jak podłączę dysk pod router to będę mógł na iPadzie przeglądać dane z niego? Czy iPad będzie go widział w ogóle? Jakaś konkretna aplikacja mi się może do tego przydać? Nie piszcie proszę, że mogę zainwestować w Apple TV czy też Time Capsule ... Kolejne pytanie to takie, że jeśli iPad przekazuje i wideo i dźwięk do monitora przez kabel HDMI to jeśli pod monitor podepnę głośniki 2.1 to będzie to ze normalnie dźwięk w głośniczkach a obraz na ekranie monitora? Będę bardzo wdzięczny za jakiekolwiek podpowiedzi. Najbardziej interesuje mnie kwestia tego dysku bo jeśli by to działało to spokojnie rozglądałbym się za wersją 16 GB. Nie chcę też inwestować za bardzo w dyski WiFi

#2 Mercz

Mercz
  • 2783 posts
  • SkądSzczecin, PL

Posted 29 September 2011 - 20:37

Zależy właśnie do czego będzie Ci potrzebny. Ja mam pamięć 32 GB WiFi i te 32 gigabajty mi nie starczają:/ Kilka filmów gier...teraz robiłem czystki to trochę lepiej,ale wolałbym 64 GB,niestety kwesta budżetu. Z 3G czy bez? To raczej zależy gdzie go będziesz używał bo generalnie to WiFi mi starcza. Chyba,że podróżujesz pociągami/autokarami czy jakkolwiek inaczej w terenie to wersja z 3G.

#3 favrid

favrid
  • 7 posts

Posted 29 September 2011 - 21:11

Zdarza się że jestem poza domem na weekend ale zawsze staram sie gdzieś zatrzymać na 10 - 20 minut sprawdzić pocztę i poodpisywać na to co pilniejsze. Dzięki Mercz za odpowiedź. Mógłby się ktoś wypowiedzieć na temat tego dysku i tego czy iPad zobaczy go w jakimś otoczeniu sieciowym albo czymś przy wyłączonym komputerze?

#4 favrid

favrid
  • 7 posts

Posted 01 October 2011 - 12:38

Na prawdę nikt nie potrafi podpowiedzieć mi jak wyglądałaby sprawa z dyskiem NAS? :/

#5 aston

aston
  • 41 posts

Posted 01 October 2011 - 17:05

Generalnie da się z iPada uzyskać dostęp do plików z dysku NAS. Wygląda to jednak trochę inaczej niż w Windows w otoczeniu sieciowym. Tzn. być może są takie narzędzia ale o nich nie wiem. Dla przykładu odtwarzacz BuzzPlayer na iPadzie obsługuje protokoły smb i ftp, w ReaddleDocs też można podpiąć zasoby po ftp. W tych przykładowych aplikacjach widać będzie tylko pliki obsługiwane przez nie, czyli w BP pliki multimedialne a w RD wszelakie dokumenty. Zależnie od tego jaki to NAS można też uruchomić dostęp po http - wtedy będziesz miał dostęp do wszystkich plików w przeglądarce, jednak na iPadzie nadal musisz mieć aplikację, która dany rodzaj plików obsługuje. Oczywiście wszystko przy wyłączonym komputerze.

#6 favrid

favrid
  • 7 posts

Posted 02 October 2011 - 10:07

Dziękuję Ci aston za odpowiedź. Pozwolę sobie jeszcze dopytać czy taki dostęp przez http czy też ftp nie sprawi, że iPad będzie się trochę przycinał? Mam tu typowo na myśli odtwarzanie filmów bo to przecież najbardziej obciąża całe urządzenie.

#7 aston

aston
  • 41 posts

Posted 02 October 2011 - 17:58

Po http i ftp nie odtworzysz filmu bezpośrednio, najpierw iPad będzie musiał go ściągnąć w całości. Bezpośrednio odtworzy po smb i raczej działa to dobrze bez zacięć, przynajmniej ja nie napotkałem problemów. Zresztą sporo NAS-ów ma wbudowane mediaserwery więc w razie problemów na multimedia jest też alternatywny sposób. Muszę też sprostować swoją poprzednią wypowiedź - w ReaddleDocs widać wszystkie pliki, a nie tylko obsługiwane w zasobie podpiętym po ftp - można ściągnąć na iPada każdy plik i otworzyć w innej aplikacji. Czyli jedyne ograniczenie zależy od tego czy dysponujesz programem obsługujący dany rodzaj plików.

#8 meiss

meiss
  • 1345 posts

Posted 02 October 2011 - 19:14

Przerabialem ten temat dokładnie 2dni temu. Jeżeli będziesz brał NASa to koniecznie z funkcja DLNA/uPnP i serwerem ftp. Do odtwarzania zdjęć/muzyki/filmów możesz wtedy użyć jednego z klientów DLNA ( wtedy dysk robi stream) lub avplayerHD. Żeby się dostać do dokumentów polecam FTPontheGO dzięki czemu po odpowiednim skonfigurowaniu przejeżdża zasoby dysku lokalnie i przez internet.

#9 favrid

favrid
  • 7 posts

Posted 03 October 2011 - 07:58

Meiss a mógłbyś podzielić się tym z jakiego dysku Ty korzystasz? Przynajmniej będzie pewność, że działa :P w razie gdybym nie znalazł czegoś innego co mnie by bardziej zaciekawiło :)

Bo osobiście myślałem o tym modelu: [url]http://allegro.pl/netgear-stora-ms2000-serwer-plikow-1tb-bittorrent-i1855211667.html[/url]

#10 meiss

meiss
  • 1345 posts

Posted 03 October 2011 - 08:05

Używam Dlinka DNS 323, ale jest już nowszy model 320, który u znajomego sprawuje się jeszcze lepiej, a dodatkowo natywnie potrafi pracować jako TimeMachine.

#11 favrid

favrid
  • 7 posts

Posted 03 October 2011 - 08:19

Dzięki. No mnie prawdę mówiąc na funkcji TimeMachine nie zależy bo tak jak pisałem ten iPad ma być moim pierwszym poważnym urządzeniem od Apple (iPoda nano 2G nie liczę ;) ). Ale patrząc przyszłościowo może racja i dobrze wziąć to pod uwagę :) Dziękuję Wam za pomoc.

#12 Marriu-4088b2fcfa

Marriu-4088b2fcfa
  • 802 posts

Posted 03 October 2011 - 10:29

Największe wątpliwości mam jeśli chodzi o dysk NAS. Podpiąłbym go pod swojego routerka i fajnie, że za pomocą przeglądarki można na większości z nich ustawić sobie jakieś pliki do ściągnięcia przy wyłączonym komputerze nawet z torrentów. Ale teraz czy jak podłączę dysk pod router to będę mógł na iPadzie przeglądać dane z niego? Czy iPad będzie go widział w ogóle? Jakaś konkretna aplikacja mi się może do tego przydać? Nie piszcie proszę, że mogę zainwestować w Apple TV czy też Time Capsule ...

Dysk NAS (polecam Synology 110j) jest genialnym rozwiązaniem, ale...
No właśnie. Ja bym Ci polecał zupełnie co innego, w innych kosztach:
iPod Touch (ok 1000-1200 zł). Nie ma 3G ani GPS. Czyli coś jak iPad w wersji "wifi". Apple TV (lepiej 2G) jako "pośrednik" do telewizora, monitora, projektora - przez HDMI obraz i dźwięk (Uwaga: ma tylko wyjście optyczne audio!!!)
Do synology jest specjalny program (chyba 2 USD) służący do ściągania różnych multimediów przez torrenty: z poziomu iPod Touch szukasz i ustawiasz a Synology sobie ściąga pliki. Z iPod Touch podgladasz czy już gotowe a z AppleTV oglądasz.
Właściwie to Apple TV jest tutaj ważniejsze niż iPad lub iPod Touch.
Owszem oba urządzenia podłączysz do TV przez kabel HDMI, ale...No właśnie. Apple TV 2 kosztuje tylko 500 zł (allegro) natomiast przejściówka z iphone/ipod touch/ipad na HDMI kosztuje 155 zł... Dodatkowo, bez JB w zasadzie obejrzysz z poziomu iPada oprócz filmów z iTunes tylko Youtube, Hulu i Netflix. Ogólnie cienko widzę odtwarzanie czegokolwiek w Tv z iPada.
To wiedza na dzisiaj, bo może się okazać, że z iOS'em 5 przyjdzie kilka nowości, więc zaczekałbym ze wszystkimi zakupami do premiery tego systemu.

Co do funkcji backupu danych to Synology w połączeniu z Genie Timeline jest wystarczające do danych z wyjątkiem tzw "system disaster"...
W zasadzie robi backup raz, potem dopisuje różnice i robi to w dowolny zaprogramowany sposób: co godzina, co tydzień, co 5 minut...
Ogólnie tanio i skutecznie wyjdzie:
1.iPod Touch (ok 1000 zł mniej niż iPad a w zasadzie to samo, tyle, że wyświetlacz mniejszy)
2. Apple TV
3. Synology 110j
Pieniądze zaoszczędzone na kupnie iPoda Touch w miejsce iPada prawie wystarczą na Apple Tv i Synology (ok. 500 plus ok 700-800)

#13 RiQ

RiQ

• 2567 posts
  • SkądWrocław

Posted 03 October 2011 - 10:47

a nie lepiej kupić iPada 1 zamiast iPoda? Cena obecnie prawie ta sama. Wg mnie dwójka nic ciekawego nie wnosi oprócz wątpliwej jakości kamerek i nieco większej szybkości. Co do wersji 3G/WiFi - ja bym brał 3G tylko i wyłącznie wtedy, gdy często korzystasz z urządzenia poza zasięgiem WiFi albo chcesz korzystać z nawigacji. Są oczywiście sposoby na to aby wersja WiFi korzystała z internetu poza zasięgiem WiFi - urządzenie MiFi (np Huawei E5) albo telefon udostępniający internet bezprzewodowo. Na nawigację też znajdzie się sposób. Są moduły, które można podłączyć do iPada.

#14 favrid

favrid
  • 7 posts

Posted 03 October 2011 - 10:59

Osobiście wolę chyba jednak odłożyć parę groszy więcej i zakupić iPada 2 albo nawet odczekać w okolice marca/kwietnia kiedy to zapewne może pokazać się iPad 3 albo przynajmniej będą już jakieś spekulacje na temat tego co oni tam tym razem włożą. Najwcześniej będę mógł pozwolić sobie na urządzenie koło stycznia więc 2-3 miesiące więcej znaczącej różnicy mi nie zrobią ;) Gdzieś wyczytałem też, że iPad 1 generacji może mieć pewne problemy z pełną obsługą iOS 5 w co prawdę mówiąc za bardzo wierzyć mi się nie chce ale kto wie... wszystko się okaże góra w przeciągu najbliższych 2 miesięcy. Najbardziej zależało mi właśnie na tym żeby dowiedzieć się jak sprawa wygląda z dyskiem sieciowym bo tak jak pisałem wcześniej wtedy mogę sobie pozwolić na wersję 16 GB i przenosić na iPadzie tylko to co mi na prawdę będzie potrzebne a resztę magazynować na dysku.

#15 toyboy

toyboy
  • 13 posts
  • SkądBielsko-B

Posted 22 November 2011 - 08:46

Czy moglibyście opisać jak połączyć się z serwerem ftp na iPadzie? Mam dysk w firmowym serwerze, na którym mam pliki z których często korzystam. Są to pliki tekstowe i arkusze kalkulacyjne.

#16 mateusz0093

mateusz0093
  • 52 posts
  • SkądPruszków

Posted 22 November 2011 - 10:27

Wpisz w Safari ftp://xxxxx i powinno działać.

#17 toyboy

toyboy
  • 13 posts
  • SkądBielsko-B

Posted 22 November 2011 - 11:52

Dzięki! Działa

#18 Adaxut

Adaxut
  • 8 posts

Posted 27 November 2011 - 14:35

Witajcie :)
Szykuje się do zakupu uchwytu na Amazonie. Chciałbym wiedzieć co o niem myślicie, albo czy widzieliście coś podobnego ? Wygląda tak: [url=http://www.youtube.com/user/Weedosa#p/a/u/0/JfKKs9jEsWQ]Kanal von Weedosa - YouTube[/url]

#19 Kruszek

Kruszek
  • 72 posts

Posted 27 November 2011 - 18:54

Tylko iPad z 3G, bez 3G to trochę porażka -mówię po pól roku użytkowania. Korki w Google maps w samochodzie, używanie netu we wszelkich poczekalniach itp. Sam sie wahałem przed zakupem ale teraz wiem ze to byłby największy błąd .. Pózniej kupujesz na Allegro kartę Orange 7,2 GB na 24 miesiące i nie martwisz sie gdzie jest wi-fi.

#20 pio5

pio5
  • 158 posts
  • SkądTychy

Posted 28 November 2011 - 10:23

Co do ipada polecam wersję 3G, mimo, że od 2 miesięcy nie miałem okazji użyć to na wyjazdach, wakacjach nie wyobrażam sobie polowania na wifi... Używanie telefonu jako modemu też nie jest wygodne. Kwestia budżetu i sposobu użytkowania, jeśli sporadycznie można zrezygnować z 3G. Jeśli chodzi o NAS to przez DLNA/uPNP nie puścisz sobie filmu z napisami, a przynajmniej ja nie znam programu, który by to potrafił. Programy, które odtwarzają np. pliki mkv wymagają w większości pobrania pliku na ipada (zazwyczaj przez FTP) co jest trochę bez sensu jeśli posiadamy NAS, w końcu po to jest żeby wszystko było na nim... Znalazłem jeden program - oplayerHD, który radzi sobie dobrze z smb więc można sobie odtwarzać bez wcześniejszego pobierania pliki mkv. Jeśli ktoś zna inny będę wdzięczny za info. Z NASów polecam Synology, mam DS409slim jest też nowszy model 411slim. Najważniejsza zaleta to mikro rozmiar (tylko dyski 2.5"), super małe zużycie energii i cisza podczas pracy. Mam tam 4 dyski (też wybierałem ciche), nawet jak wszystkie pracują to mi w nocy nie przeszkadza. Z dyskami SSD byłaby niesłyszalna (i niesamowicie droga;-)).

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users