Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Swap Memory - problem

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
14 odpowiedzi w tym temacie

#1 deha21

deha21
  • 384 postów

Napisano 27 września 2011 - 19:47

Czy da się jakoś zresetować pamięć swap w trakcie użytkowania komputera? Czy jedynym wyjściem jest uruchomienie ponownie? Problem mam taki, że po zamknięciu Adobe Premiere Pro pamięć nie zostaje wyczyszczona - utrzymuje się dokładnie taka sama jaka była w trakcie użytkowania programu (pamięć RAM tak samo, ale tu jest inactive więc sądzę ze chodzi raczej o swap). Nie tylko że pamięć niezwolniona ale komputer widocznie zwalnia. Zawsze po zamknięciu Premiera muszę uruchamiać ponownie komputer bo inaczej nie da się na nim pracować. Jest jakieś rozwiązanie?

#2 Therioon

Therioon
  • 4 281 postów
  • SkądZ brzucha:)

Napisano 27 września 2011 - 19:58

użyj np ifreemem platny
albo Download iCleanMemory for Mac - Free up memory. MacUpdate.com darmowy progs podobnie działający

#3 MRCOFFEE

MRCOFFEE
  • 463 postów

Napisano 28 września 2011 - 08:57

Darmowy to on nie jest niestety, niestety, niestety :)

#4 Therioon

Therioon
  • 4 281 postów

Napisano 28 września 2011 - 18:52

o rzeczywiście! to jest parę innych poszukaj w google

#5 maxijazz

maxijazz
  • 303 postów

Napisano 29 września 2011 - 02:25

Nie przejmuj sie tak tym Swapem. Jezeli system z niego nie korzysta (to znaczy Page outs sie nie zmienia), to w czym ci przeszkadza?

#6 MRCOFFEE

MRCOFFEE
  • 463 postów

Napisano 29 września 2011 - 09:10

A jak używa ? Jak masz FCS to go odpal i zobacz jak szybko renderuje zaraz po włączeniu a jak po jakimś czasie jak zapełni całą pamięć. U mnie dochodzi do tego, że zostaje mi 30/40 MB a mam wsadzone 16 GB. Po zapakowaniu całej pamięci muli jak cholera. Dziś zapisze jakąi ma wielkość tej pamięci srtonicowanej czy jak ona się tam nazywa. Kupiłem iCleamMemory i w czasie pracy "czyszczę" pamięć. Myślałem, że coś się wykrzaczy ale nie. Faktem jest , że FCS potrafi ją BARDZO szybko ponownie zapełnić.[COLOR="Silver"][COLOR="Silver"]

---------- Poprzedni wpis dodano o 10:09 ----------

dodałem zrzut

#7 Therioon

Therioon
  • 4 281 postów

Napisano 29 września 2011 - 17:03

o kurcze przy 16 gb masz taki swap 7 gb tragedia jaki system ?

#8 deha21

deha21
  • 384 postów

Napisano 29 września 2011 - 17:37

Nie przejmuj sie tak tym Swapem. Jezeli system z niego nie korzysta (to znaczy Page outs sie nie zmienia), to w czym ci przeszkadza?

Co mi przeskadza? Napisałem w pierwszym poście że mi komp cholernie muli - to mi przeszkadza.

iCleanMemory płatne. Chciałem ściągnąć jakiś inny niby-darmowy (tak było napisane) ale okazało się, że z 15-dniowego traila zostało mi 0 dni... a nigdy wczesniej tego programu nie używałem.

Co do FCS, niestety ale go nie mam więc nie sprawdzę.

#9 polucjant

polucjant
  • 7 postów

Napisano 29 września 2011 - 17:44

wpisz w terminalu 'purge'

#10 Therioon

Therioon
  • 4 281 postów

Napisano 29 września 2011 - 17:56

dzięki super działa ten prosty wpis

#11 MRCOFFEE

MRCOFFEE
  • 463 postów

Napisano 29 września 2011 - 18:21

A co to to robi?

---------- Wpis dodano o 19:21 ---------- Poprzedni wpis dodano o 19:20 ----------

o kurcze przy 16 gb masz taki swap 7 gb
tragedia
jaki system ?

Lion z FCS X i montaż HD

#12 deha21

deha21
  • 384 postów

Napisano 29 września 2011 - 22:43

U mnie nic to nie poprawia. Dalej mam swap i dalej muli.

#13 ftpd

ftpd

Nie.

• 24 354 postów

Napisano 29 września 2011 - 23:35

purge(8) BSD System Manager's Manual purge(8) NAME purge -- force disk cache to be purged (flushed and emptied) A dalej: "It does not affect anonymous memory that has been allocated through malloc, vm_allocate, etc." Yhy...

#14 maxijazz

maxijazz
  • 303 postów

Napisano 30 września 2011 - 04:41

Co mi przeskadza? Napisałem w pierwszym poście że mi komp cholernie muli - to mi przeszkadza.

Poczytaj sobie to (2 strony):
[url=http://arstechnica.com/apple/reviews/2001/10/macosx-10-1.ars/7]Mac OS X 10.1[/url]
Wiekszosc informacji jest aktualna.
Jezeli nie masz wyciekow pamieci, to po poczatkowym przymulaniu, komputer pomalu wyjdzie z "zamulania" (jak juz wczyta strony ze swapa). Jak masz wycieki pamieci, to zupgrade'uj Adobe.

#15 deha21

deha21
  • 384 postów

Napisano 01 października 2011 - 18:13

Poczytaj sobie to (2 strony):
Mac OS X 10.1
Wiekszosc informacji jest aktualna.
Jezeli nie masz wyciekow pamieci, to po poczatkowym przymulaniu, komputer pomalu wyjdzie z "zamulania" (jak juz wczyta strony ze swapa). Jak masz wycieki pamieci, to zupgrade'uj Adobe.

Zupgrade'owac Adobe do CS5? Chciałem to zrobić bezkosztowo ;)

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych