Używam Snow Leopard 10.6.8 i Safari 5.1. Piszę jednak o problemie w dziale Lion, gdyż ten sam problem występuje na Lionie (sprawdzałem na najnowszym MBA w iSpot).
Od momentu zmian w SL związanych z przystosowaniem systemu do AppStore i możliwości upgradu do Liona nie do końca działa mi system Pekaobiznes24.pl. Być może to zbieg okoliczności i był przy okazji jakiś update Safari albo (co dla mnie jest najbardziej prawdopodobne) Javy.
Uprzedzając pytanie - tak, korzystam z pekaobiznes24 mimo, że do korporacji mi daleko, to bank dał mi możliwość pracy w tej opcji z uwagi m. in. na podpięcie dwóch firm.
Bardzo często po zalogowaniu się do systemu dostaję komunikat, że komponent nie został uruchomiony.

Zauważyłem, że jeżeli poczekam chwilę (kilkanaście sekund) między podaniem nazwy użytkownika, a hasłem to szansa na ten problem spada znacząco.
W 90% przypadków ponownie pojawia się komunikat przy przełączaniu między firmami (czyli rozumiem, że następuje jakieś wewnętrzne przelogowanie, chociaż jak hasła podawać nie muszę).
Wydaje mi się także, że po pokazaniu się komunikatu każda kolejna próba logowania (nawet z wyłączeniem Safari) będzie nieudana. Dopiero restart komputera pozwala na udaną próbę.
Problem ten w ogóle nie występuje na komputerze obok - WIN z IE, więc jakoś daję radę.
W sklepie spróbowałem się zalogować do banku z MBA / Lion i miałem ten sam komunikat, czyli wykluczam problem z moim oprogramowaniem.
Jeżeli ten problem występuje u innych osób - to się nie martwię, bo prędzej czy później bank będzie musiał coś poprawić. Jeżeli ten problem jest tylko u mnie... to mam problem.
Szukam dobrych rad :-)
Bacio
P.S. Kontakt z tech support banku jest na liście rozwiązań, ale pod koniec listy.