Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Numbers - statystyka - poziom istotności statystycznej

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
4 odpowiedzi w tym temacie

#1 Rycerz

Rycerz
  • 271 postów
  • SkądTarnowskie Góry

Napisano 25 września 2011 - 19:48

Witam, Mam bazę danych pacjentów którzy przyjmują leki z różnych grup w systemie zero-jedynkowym, zero - nie przyjmuje, 1 - przyjmuje. Chciałbym porównać 2 grupy, badaną - 52 pacjentów z kontrolną 48 pacjentów i obliczyć poziom istotności statystycznej dla każdej grupy leków. Proszę podpowiedzcie mi jak się do tego zabrać, test chi kwadrat ? Jaką dokładnie formułę powinienem wpisać przyjmując że A1:A52 to grupa badana, natomiast a A53:A100 to grupa kontrolna i w komórkach są same wartości 0 lub 1. Jeżeli będzie trzeba to mogę wyeksportować do obliczeń bazę do Excela dla Mac Os chociaż wolałbym to zrobić w Numbers. Pozdrawiam.

#2 lewandowsky

lewandowsky
  • 492 postów

Napisano 25 września 2011 - 20:01

Do twojego zadania chyba służy test t- studenta. Żeby zrobić test t musisz najpierw zrobić test k-s dla każdej zmiennej . Sciągnij sobie PSPP (darmowy odpowiednik SPSS) i tam to wyeksportuj.

#3 Rycerz

Rycerz
  • 271 postów
  • SkądTarnowskie Góry

Napisano 25 września 2011 - 20:28

Testem T-studenta już mam to zrobione choć nie jestem przekonany czy T-student jest odpowiedni dla danych zero-jedynkowych ? Wiem, że znajomi robili podobne obliczenia w Statystyce pod Windowsem jako test chi kwadrat ale nijak nie mogę zmusić Numbers do obliczeń, zawsze wyskakuje mi błąd. Test T robiłem dla parametrów dwa ogony, dwie próbki, różna, czyli 2;3

#4 lewandowsky

lewandowsky
  • 492 postów

Napisano 25 września 2011 - 20:35

A czekaj, muszę się zastanowić, bo statystykę miałem dawno temu i nie bylem orłem, a nie chce cię wprowadzić w błąd:)

---------- Wpis dodano o 21:35 ---------- Poprzedni wpis dodano o 21:28 ----------

tu zadaj pytanie to ci powiedzą dokładnie jak to zrobić. Korzystałem z tej grupy na studiach.

#5 Rycerz

Rycerz
  • 271 postów
  • SkądTarnowskie Góry

Napisano 25 września 2011 - 20:39

Ok, dzięki za sugestię, napiszę post na goldenline, choć jeśli miałby ktoś pomysł jak to obliczyć to proszę o pomoc :)

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych