Witam,
Mam bazę danych pacjentów którzy przyjmują leki z różnych grup w systemie zero-jedynkowym, zero - nie przyjmuje, 1 - przyjmuje. Chciałbym porównać 2 grupy, badaną - 52 pacjentów z kontrolną 48 pacjentów i obliczyć poziom istotności statystycznej dla każdej grupy leków.
Proszę podpowiedzcie mi jak się do tego zabrać, test chi kwadrat ? Jaką dokładnie formułę powinienem wpisać przyjmując że A1:A52 to grupa badana, natomiast a A53:A100 to grupa kontrolna i w komórkach są same wartości 0 lub 1.
Jeżeli będzie trzeba to mogę wyeksportować do obliczeń bazę do Excela dla Mac Os chociaż wolałbym to zrobić w Numbers.
Pozdrawiam.

Numbers - statystyka - poziom istotności statystycznej
Rozpoczęty przez
Rycerz
, 25 wrz 2011 19:48
4 odpowiedzi w tym temacie
Napisano 25 września 2011 - 19:48
Napisano 25 września 2011 - 20:01
Do twojego zadania chyba służy test t- studenta. Żeby zrobić test t musisz najpierw zrobić test k-s dla każdej zmiennej . Sciągnij sobie PSPP (darmowy odpowiednik SPSS) i tam to wyeksportuj.
Napisano 25 września 2011 - 20:28
Testem T-studenta już mam to zrobione choć nie jestem przekonany czy T-student jest odpowiedni dla danych zero-jedynkowych ? Wiem, że znajomi robili podobne obliczenia w Statystyce pod Windowsem jako test chi kwadrat ale nijak nie mogę zmusić Numbers do obliczeń, zawsze wyskakuje mi błąd.
Test T robiłem dla parametrów dwa ogony, dwie próbki, różna, czyli 2;3
Napisano 25 września 2011 - 20:35
A czekaj, muszę się zastanowić, bo statystykę miałem dawno temu i nie bylem orłem, a nie chce cię wprowadzić w błąd:)
---------- Wpis dodano o 21:35 ---------- Poprzedni wpis dodano o 21:28 ----------
tu zadaj pytanie to ci powiedzą dokładnie jak to zrobić. Korzystałem z tej grupy na studiach.
---------- Wpis dodano o 21:35 ---------- Poprzedni wpis dodano o 21:28 ----------
tu zadaj pytanie to ci powiedzą dokładnie jak to zrobić. Korzystałem z tej grupy na studiach.
Napisano 25 września 2011 - 20:39
Ok, dzięki za sugestię, napiszę post na goldenline, choć jeśli miałby ktoś pomysł jak to obliczyć to proszę o pomoc

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych