Skocz do zawarto艣ci

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj si臋 aby uzyska膰 pe艂ny dost臋p do forum.

Zdj臋cie
- - - - -

Internet UPC - roz艂膮czanie Wi-Fi Mac OS X Lion

• Zaloguj si臋, aby doda膰 odpowied藕
15 odpowiedzi w tym temacie

#1 mateusxzz

mateusxzz
  • 242 post贸w
  • Sk膮dWarszawa, PL

Napisano 25 wrze艣nia 2011 - 15:26

Witam. Posiadam Mac Booka z Mac OS X Lion 10.7.1 Od jaki艣 dw贸ch tygodni zauwa偶y艂em powtarzaj膮cy si臋 problem z roz艂膮czaniem si臋 Internetu. Posiadam router od UPC - thomson twg850u-4e. Router stoi na szafie, zasi臋g wed艂ug Maca i telefonu kom贸rkowego jest dobry. Od pewnego czasu podczas przegl膮dania Internetu i u偶ywania komunikatora nagle nast臋puje roz艂膮czenie z sieci膮 i ponowne po艂膮czenie si臋 przez Maca. Problem zacz膮艂 si臋 ostatnio nasila膰 i potrafi zerwa膰 po艂膮czenie nawet 20razy w ci膮gu godziny, a czasem problem nie wyst臋puje przez 3-4godziny. Dodam, 偶e kilka razy dziennie Mac pokazuje komunikat "Limit czasu po艂膮czenia zosta艂 przekroczony" i w tym momencie na pasku menu znikaj膮 paski od sygna艂u Wifi, a gdy wejd臋 w ten panel Mac wyszukuje sieci i zn贸w pod艂膮cza si臋 do sieci UPC. Problem ten zacz膮艂 wyst臋powa膰 niedawno, przedtem na Snow Leo i przez jaki艣 czas na Lionie nie by艂o tego problemu. Pr贸bowa艂em porady z tematu w tym dziale(porada z IP Flood Detection) oraz ustawi艂em r臋czne DNS, niestety to te偶 nie poskutkowa艂o i w dalszym ci膮gu roz艂膮cza. Wiecie mo偶e co mo偶na z tym zaradzi膰 ? Irytuj膮ce jest to ci膮g艂e roz艂膮czanie, a gdy dzieje si臋 to z tak膮 cz臋stotliwo艣ci膮, mam ochot臋 wyrzuci膰 Maka za okno... Pozdrawiam.

#2 iAndrzej

iAndrzej
  • 932 post贸w
  • Sk膮dWarszawa, PL

Napisano 25 wrze艣nia 2011 - 15:42

moim zdaniem to co艣 nie tak jest z routerem. nie masz mo偶liwo艣ci aby od kogo艣 po偶yczy膰 inny router do sieci kablowych? one przecie偶 same si臋 konfiguruj膮, tylko aby by艂 do kabl贸wki. nawiasem pisz膮c, jak by艂 u mnie monter to po "przyjacielsku" podpowiedzia艂 mi abym routera wifi nie bra艂 od UPC gdy偶 to jakie艣 badziewie. pos艂ucha艂em si臋 go i wzi膮艂em zwyk艂y modem z pod艂膮czeniem na kabelek. i dobrze zrobi艂em. kupi艂em p贸藕niej airport extreme i mam spok贸j, porozmawiaj ze znajomymi, mo偶e kto艣 ma podobny router aby go wymieni膰 i sprawdzi膰 czy Tw贸j pracuje dobrze. Owszem, mo偶esz w nim grzeba膰 etc ale s膮dz臋 偶e to jednak sprawa sprz臋towa.

#3 mateusxzz

mateusxzz
  • 242 post贸w
  • Sk膮dWarszawa, PL

Napisano 25 wrze艣nia 2011 - 15:57

Zapomnia艂em doda膰, 偶e komputer z Windowsem nie ma 偶adnego problemu i wszystko hula... :/

#4 BatMan

BatMan
  • 414 post贸w
  • Sk膮dKo艣cierzyna

Napisano 25 wrze艣nia 2011 - 15:58

Robi艂e艣 update Liona czy czysta instalacja? U mnie pomog艂a czysta instalka, bo po update mia艂em to samo a sie膰 mam przez Airporta Express i TimeCapsule

#5 iAndrzej

iAndrzej
  • 932 post贸w
  • Sk膮dWarszawa, PL

Napisano 25 wrze艣nia 2011 - 16:12

tylko nie wiem czy dobrze opisze. powiedz mi 艂膮czysz si臋 z routerem poprzez przegl膮dark臋 na 192.168.1.1.?

#6 mateusxzz

mateusxzz
  • 242 post贸w
  • Sk膮dWarszawa, PL

Napisano 25 wrze艣nia 2011 - 16:27

Nie. Ja 艂膮cz臋 si臋 przez 192.168.0.1 Hmm.. Lion zainstalowany zosta艂 jako update/upgrade ze Snowa ? No pobra艂em go z AppStore i zainstalowa艂em :) Ale zacz臋艂o si臋 kiep艣ci膰 po ostatniej aktualizacji :/

#7 iAndrzej

iAndrzej
  • 932 post贸w
  • Sk膮dWarszawa, PL

Napisano 25 wrze艣nia 2011 - 16:48

wi臋c jest tak, je偶eli inny komputer z windows nie ma takich przerywanych po艂膮cze艅 wifi to wejd藕 w narz臋dzia airport w swoim MB i w swojej karcie airport sprawd藕 jakie masz ustawienia adres贸w pocz膮tkowych DHCP

#8 kucyk

kucyk
  • 1聽918 post贸w

Napisano 25 wrze艣nia 2011 - 17:08

mialem ten sam problem i powiem szczerze nie pamietam jak go rozwiazalem :) sprobuj usunac interfejs wifi z ustawien sieciowych i dodac od nowa

#9 mateusxzz

mateusxzz
  • 242 post贸w
  • Sk膮dWarszawa, PL

Napisano 25 wrze艣nia 2011 - 17:23

DHCP jest ustawione na automatyczne... :) Usuwanie te偶 nie poskutkowa艂o... :/

#10 ftpd

ftpd

Nie.

• 24聽343 post贸w
  • P艂e膰:
  • Sk膮dPozna艅

Napisano 27 wrze艣nia 2011 - 20:24

A mo偶e po prostu zmie艅 kana艂?

#11 mateusxzz

mateusxzz
  • 242 post贸w
  • Sk膮dWarszawa, PL

Napisano 27 wrze艣nia 2011 - 20:27

Hej :) Router przestawiony na przedpok贸j i problem si臋 rozwi膮za艂... :-) Dzi臋kuj臋 za pomoc :D

#12 trollownia86

trollownia86
  • 2 post贸w

Napisano 01 pa藕dziernika 2011 - 19:04

Mi za ka偶dym razem gdy mam problem z internetem w UPC pomaga reset modemu, chwilowy reset trwa ok 1 min i internet 艣miga jak ta lala.

#13 Echo

Echo
  • 93 post贸w

Napisano 08 grudnia 2011 - 14:08

To nie jest wina routera UPC, a Liona. Mam TimeCapsule i 10.7.2, WiFi roz艂膮cza si臋 nawet co minut臋. Mo偶e to wina aktualizacjij TC?

#14 Witucha0

Witucha0
  • 10 post贸w
  • Sk膮dWarszawa

Napisano 02 kwietnia 2012 - 22:08

Na 3 Macach kt贸re mam pod swoimi skrzyd艂ami, po aktualizacji do Liona/10.6.8 (de facto to jest to samo) ten komunikat nie daje mi spokoju. Korzystanie z internetu czy 艣ci膮ganie wi臋kszych pliczk贸w jest wyj膮tkowo uci膮偶liwe. Dodam, 偶e nie jest to wina routera, jego oprogamowania, po艂o偶enia antenek czy samych kart w komputerach. Prawda jest taka 偶e Apple co艣 (znowu) zepsu艂o i maj膮 user贸w w dupie. I pytanie do was - czy kto艣 znalaz艂 rozwi膮zanie tego problemu?

#15 seb235-8731863dbe

seb235-8731863dbe
  • 8聽114 post贸w

Napisano 02 kwietnia 2012 - 22:27

1) Spr贸buj ustawi膰 skrajny kana艂 czyli tak w okolicach 11 lub 1. 2) Zmie艅 szyfrowanie na inne ni偶 masz, ewentualnie zostaw samo filtrowanie po adresach MAC. 3) Co to za router ? :)

#16 Witucha0

Witucha0
  • 10 post贸w
  • Sk膮dWarszawa

Napisano 02 kwietnia 2012 - 22:39

Domowy Router to TL-WR1043ND z OpenWRT na pok艂adzie. Kana艂 od zawsze ustawiony na 1 (na innych jest du偶y t艂ok). Na innym TL-WR1043ND (z DD-WRT) kt贸ry w og贸le nie ma szyfrowania oraz innych losowych hot-spotach cz臋sto dzieje si臋 to samo. Na t膮 chwil臋 znalaz艂em co艣 takiego: [url=http://www.ilounge.com/index.php/backstage/comments/os-x-lion-serious-wi-fi-disconnect-problems-for-macs-and-solutions/]OS X Lion: Serious Wi-Fi Disconnect Problems for Macs, And Solutions? | iLounge Backstage[/url] - proponuj膮 usun膮膰 /Library/Preferences/com.apple.alf.plist. Na razie zrobi艂em to dla testu w jednym komputerze (+ Reboot) i wszystko hula, ale poczekamy zobaczymy, je艣li to nie pomo偶e to wracam do Snowa 10.6.7

U偶ytkownicy przegl膮daj膮cy ten temat: 1

0 u偶ytkownik贸w, 1 go艣ci, 0 anonimowych