Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Internet UPC - rozłączanie Wi-Fi Mac OS X Lion

• Please log in to reply
15 replies to this topic

#1 mateusxzz

mateusxzz
  • 242 posts
  • SkądWarszawa, PL

Posted 25 September 2011 - 15:26

Witam. Posiadam Mac Booka z Mac OS X Lion 10.7.1 Od jakiś dwóch tygodni zauważyłem powtarzający się problem z rozłączaniem się Internetu. Posiadam router od UPC - thomson twg850u-4e. Router stoi na szafie, zasięg według Maca i telefonu komórkowego jest dobry. Od pewnego czasu podczas przeglądania Internetu i używania komunikatora nagle następuje rozłączenie z siecią i ponowne połączenie się przez Maca. Problem zaczął się ostatnio nasilać i potrafi zerwać połączenie nawet 20razy w ciągu godziny, a czasem problem nie występuje przez 3-4godziny. Dodam, że kilka razy dziennie Mac pokazuje komunikat "Limit czasu połączenia został przekroczony" i w tym momencie na pasku menu znikają paski od sygnału Wifi, a gdy wejdę w ten panel Mac wyszukuje sieci i znów podłącza się do sieci UPC. Problem ten zaczął występować niedawno, przedtem na Snow Leo i przez jakiś czas na Lionie nie było tego problemu. Próbowałem porady z tematu w tym dziale(porada z IP Flood Detection) oraz ustawiłem ręczne DNS, niestety to też nie poskutkowało i w dalszym ciągu rozłącza. Wiecie może co można z tym zaradzić ? Irytujące jest to ciągłe rozłączanie, a gdy dzieje się to z taką częstotliwością, mam ochotę wyrzucić Maka za okno... Pozdrawiam.

#2 iAndrzej

iAndrzej
  • 932 posts
  • SkądWarszawa, PL

Posted 25 September 2011 - 15:42

moim zdaniem to coś nie tak jest z routerem. nie masz możliwości aby od kogoś pożyczyć inny router do sieci kablowych? one przecież same się konfigurują, tylko aby był do kablówki. nawiasem pisząc, jak był u mnie monter to po "przyjacielsku" podpowiedział mi abym routera wifi nie brał od UPC gdyż to jakieś badziewie. posłuchałem się go i wziąłem zwykły modem z podłączeniem na kabelek. i dobrze zrobiłem. kupiłem później airport extreme i mam spokój, porozmawiaj ze znajomymi, może ktoś ma podobny router aby go wymienić i sprawdzić czy Twój pracuje dobrze. Owszem, możesz w nim grzebać etc ale sądzę że to jednak sprawa sprzętowa.

#3 mateusxzz

mateusxzz
  • 242 posts
  • SkądWarszawa, PL

Posted 25 September 2011 - 15:57

Zapomniałem dodać, że komputer z Windowsem nie ma żadnego problemu i wszystko hula... :/

#4 BatMan

BatMan
  • 414 posts
  • SkądKościerzyna

Posted 25 September 2011 - 15:58

Robiłeś update Liona czy czysta instalacja? U mnie pomogła czysta instalka, bo po update miałem to samo a sieć mam przez Airporta Express i TimeCapsule

#5 iAndrzej

iAndrzej
  • 932 posts
  • SkądWarszawa, PL

Posted 25 September 2011 - 16:12

tylko nie wiem czy dobrze opisze. powiedz mi łączysz się z routerem poprzez przeglądarkę na 192.168.1.1.?

#6 mateusxzz

mateusxzz
  • 242 posts
  • SkądWarszawa, PL

Posted 25 September 2011 - 16:27

Nie. Ja łączę się przez 192.168.0.1 Hmm.. Lion zainstalowany został jako update/upgrade ze Snowa ? No pobrałem go z AppStore i zainstalowałem :) Ale zaczęło się kiepścić po ostatniej aktualizacji :/

#7 iAndrzej

iAndrzej
  • 932 posts
  • SkądWarszawa, PL

Posted 25 September 2011 - 16:48

więc jest tak, jeżeli inny komputer z windows nie ma takich przerywanych połączeń wifi to wejdź w narzędzia airport w swoim MB i w swojej karcie airport sprawdź jakie masz ustawienia adresów początkowych DHCP

#8 kucyk

kucyk
  • 1918 posts

Posted 25 September 2011 - 17:08

mialem ten sam problem i powiem szczerze nie pamietam jak go rozwiazalem :) sprobuj usunac interfejs wifi z ustawien sieciowych i dodac od nowa

#9 mateusxzz

mateusxzz
  • 242 posts
  • SkądWarszawa, PL

Posted 25 September 2011 - 17:23

DHCP jest ustawione na automatyczne... :) Usuwanie też nie poskutkowało... :/

#10 ftpd

ftpd

Nie.

• 24338 posts

Posted 27 September 2011 - 20:24

A może po prostu zmień kanał?

#11 mateusxzz

mateusxzz
  • 242 posts
  • SkądWarszawa, PL

Posted 27 September 2011 - 20:27

Hej :) Router przestawiony na przedpokój i problem się rozwiązał... :-) Dziękuję za pomoc :D

#12 trollownia86

trollownia86
  • 2 posts

Posted 01 October 2011 - 19:04

Mi za każdym razem gdy mam problem z internetem w UPC pomaga reset modemu, chwilowy reset trwa ok 1 min i internet śmiga jak ta lala.

#13 Echo

Echo
  • 93 posts

Posted 08 December 2011 - 14:08

To nie jest wina routera UPC, a Liona. Mam TimeCapsule i 10.7.2, WiFi rozłącza się nawet co minutę. Może to wina aktualizacjij TC?

#14 Witucha0

Witucha0
  • 10 posts
  • SkądWarszawa

Posted 02 April 2012 - 22:08

Na 3 Macach które mam pod swoimi skrzydłami, po aktualizacji do Liona/10.6.8 (de facto to jest to samo) ten komunikat nie daje mi spokoju. Korzystanie z internetu czy ściąganie większych pliczków jest wyjątkowo uciążliwe. Dodam, że nie jest to wina routera, jego oprogamowania, położenia antenek czy samych kart w komputerach. Prawda jest taka że Apple coś (znowu) zepsuło i mają userów w dupie. I pytanie do was - czy ktoś znalazł rozwiązanie tego problemu?

#15 seb235-8731863dbe

seb235-8731863dbe
  • 8114 posts

Posted 02 April 2012 - 22:27

1) Spróbuj ustawić skrajny kanał czyli tak w okolicach 11 lub 1. 2) Zmień szyfrowanie na inne niż masz, ewentualnie zostaw samo filtrowanie po adresach MAC. 3) Co to za router ? :)

#16 Witucha0

Witucha0
  • 10 posts
  • SkądWarszawa

Posted 02 April 2012 - 22:39

Domowy Router to TL-WR1043ND z OpenWRT na pokładzie. Kanał od zawsze ustawiony na 1 (na innych jest duży tłok). Na innym TL-WR1043ND (z DD-WRT) który w ogóle nie ma szyfrowania oraz innych losowych hot-spotach często dzieje się to samo. Na tą chwilę znalazłem coś takiego: [url=http://www.ilounge.com/index.php/backstage/comments/os-x-lion-serious-wi-fi-disconnect-problems-for-macs-and-solutions/]OS X Lion: Serious Wi-Fi Disconnect Problems for Macs, And Solutions? | iLounge Backstage[/url] - proponują usunąć /Library/Preferences/com.apple.alf.plist. Na razie zrobiłem to dla testu w jednym komputerze (+ Reboot) i wszystko hula, ale poczekamy zobaczymy, jeśli to nie pomoże to wracam do Snowa 10.6.7

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users