Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Windows 7/XP na Bootcamp na Lion

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
11 odpowiedzi w tym temacie

#1 Pekezu

Pekezu
  • 12 postów
  • SkądPoznań, PL

Napisano 25 września 2011 - 11:39

Hej, mam pewien problem. Potrzebuję na moim maku mieć winzgrozę. Oczywiście tylko do paru rzeczy, a właściwie do paru programów, które niestety nie mają swojego odpowiednika na makówkę. Próbowałem uruchomić je via vmware i ich działanie było no... No dobra, pomińmy - po prostu wolę wgrać system na bootcampie. Mam oryginalną płytkę XP - chciałem więc z niej zainstalować system i nie wiedzieć czemu nie chciał. Asystent powiedział, że mam włożyć płytę i wtedy rozpocząć instalację - ale płyta przecież była w środku. No nic, wszędzie pisali o W7 - a z racji tego, że zaraz będę na studiach i dostanę W7 oryginalny - zessałem .iso z sieci czystej W7, żeby wrzucić na te 30 dni i potem wpisać kod. Wypaliłem na płycie przez findera i asystent dalej nie widzi płytki. Mam .iso W7, mam .iso XP, mam .iso W8. Mam parę pendriveów i wiele zmarnowanych płyt. Co mam zrobić, jak mam zrobić, żeby zainstalować? Najlepiej z .iso. Próbowałem tego sposobu z poradnika przyklejonego, ale na Lionie to nie działa. Dlaczego? Parellsy 4.0 nie zainstalują się na 10.7 i nie ma jeszcze rEFIt na 10.7.

#2 tommyarbi

tommyarbi
  • 6 postów

Napisano 25 września 2011 - 13:12

Jak rozumiem chcesz zainstalowac XP ale boot camp nie widzi plyty zreszta jest napisane ze potrzebujesz win7 itd Nie ma mowy w tej wersji boot camp o xp mialem to samo trzeba troszke oszukac boot campa Wloz najpierw plyte z win 7 kliknik instalacje przy zamykaniu systemu wymien dvd na xp nacisnij klawisz funkcyjny i spokojnie mozesz wybrac pomiedzy lion- recovery- a plyta z xp poleci instalka sformatuj boot partycje nagraj wina potem sterowniki z plyty SL aby chodzil prawy przycisk gladzik itd pozdr

#3 Pekezu

Pekezu
  • 12 postów
  • SkądPoznań, PL

Napisano 25 września 2011 - 13:29

Wiesz co, teraz to ja bym chciał zainstalować system z .iso po prostu. Albo z pendrive.

#4 keraMssj2

keraMssj2
  • 181 postów
  • SkądWrocław

Napisano 28 września 2011 - 13:24

mam MBA i liona chciałbym zrobić mniejszą partycję niż 20GB bo szkoda mi miejsca i chce XP a nie 7 jak tego dokonać?

#5 ULRICHXX5

ULRICHXX5
  • 159 postów
  • SkądCzaniec, Polska

Napisano 28 września 2011 - 14:30

O ile dobrze pamiętam to BC Liona obsługuje .iso

#6 vic01

vic01
  • 68 postów
  • SkądLeszno/Zielona Góra, PL

Napisano 21 sierpnia 2013 - 23:25

powalczyłem z BC Liona i za każdym razem po ponownym uruchomieniu wyświetla że nie znaleziono bootowalnego nośnika mimo że próbowałem z iso na wiele sposobów. kończyło się na cmd+r i wywalaniu partycji BC

#7 Robert Rodziewicz

Robert Rodziewicz
  • 250 postów
  • SkądCork, Ireland

Napisano 21 sierpnia 2013 - 23:30

powalczyłem z BC Liona i za każdym razem po ponownym uruchomieniu wyświetla że nie znaleziono bootowalnego nośnika mimo że próbowałem z iso na wiele sposobów. kończyło się na cmd+r i wywalaniu partycji BC

Czy wgrałeś .iso na pen drive? Robi to automatycznie bootcamp. Pobiera sterowniki i dogrywa system a potem idzie wszystko z pen drive.

#8 vic01

vic01
  • 68 postów

Napisano 21 sierpnia 2013 - 23:45

właśnie wszytko z automatu, a po restarcie chwile myśli i wyskakuje czarny ekran jak za starych dobrych czasów tyle że napis krzyczy iż nie znaleziono bootowalengo nośnika/partycji i mam taki podłączyć a następnie wcisnąć dowolny klawisz.

#9 Robert Rodziewicz

Robert Rodziewicz
  • 250 postów
  • SkądCork, Ireland

Napisano 21 sierpnia 2013 - 23:49

po restarcie spróbuj przytrzymać [alt] i wybrać nośnik pen drive zamiast dysku startowego

#10 vic01

vic01
  • 68 postów

Napisano 22 sierpnia 2013 - 00:44

niestety to nie pomaga ... czy winny może być rozmiar pendrive ?? mam wszystkie 16GB

#11 Robert Rodziewicz

Robert Rodziewicz
  • 250 postów
  • SkądCork, Ireland

Napisano 22 sierpnia 2013 - 00:53

1. masz pen drive 2. masz .iso 64 bit systemu windows 7 np na biurku 3. odpalasz boot camp 4. masz 3 opcje i zaznaczasz wszytkie 5. dalej i podajesz źródło .iso np z biurka 6. zaczyna się pobieranie sterowników i zgrywanie .iso na pen drive 7. rozpoczyna się instalacja 8. przy restarcie klawisz [alt] i wybór pen drive 9. standarowa instalcja windows o ile dobrze pamiętam.

#12 vic01

vic01
  • 68 postów

Napisano 22 sierpnia 2013 - 13:06

dokładnie tak jak piszesz .... nie działa pendrive nie bootuje sie ///edit moi drodzy parafianie .... BC nie działa poprawnie z pendrive na USB 3.0 - wystarczyło spróbować na biedronkowym ślimaku i już pierwszy sukces.... teraz czeka mnie przeprawa jak wgrać XP z poważaniem

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych