Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Max. ilość RAM-u w MacBook-u 4,1 A1181 Late 2008 - 4 czy 6 GB?

• Zamknięty Temat jest zamknięty
14 odpowiedzi w tym temacie

#1 Pamoko

Pamoko
  • 77 postów

Napisano 23 września 2011 - 13:38

Witam,
pytanie jak w temacie.

Mam 4GB i to podobno to jest max. Dzisiaj odpaliłem Mactracker i dla mojego MacBook-a pokazał coś takiego:

Dołączona grafika

Czyli max. RAM może być 6GB, a aktualnie ma 4GB?

#2 dliwski

dliwski

• 15 306 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 23 września 2011 - 13:41

MacBook (Early 2008 and Late 2008) - Technical Specifications

#3 Pamoko

Pamoko
  • 77 postów

Napisano 23 września 2011 - 13:49

Dzięki za błyskawiczną odpowiedź;) Czyli wg. tej specyfiakacji do 4GB. I to jest jasne. To co oznacza to 6GB w Mactracker?

#4 kris89

kris89
  • 202 postów
  • SkądRzeszów

Napisano 23 września 2011 - 13:55

zdecydowanie czy giga

#5 Pamoko

Pamoko
  • 77 postów

Napisano 23 września 2011 - 14:00

zdecydowanie czy giga

? Doprecyzuj;)

#6 528eae9968

528eae9968
  • 7 222 postów
Napisano 23 września 2011 - 21:27

Dzięki za błyskawiczną odpowiedź;)

Czyli wg. tej specyfiakacji do 4GB. I to jest jasne.

To co oznacza to 6GB w Mactracker?

Że powinno działać 4GB + 2GB

#7 lewandowsky

lewandowsky
  • 492 postów

Napisano 23 września 2011 - 21:44

Mam takiego macbooka i działa zarówno 4 jak i 6, ale korzystniej jest 4 ze względu na dual channel, który działa z pewną korzyścią dla tej słabej grafiki co tam siedzi

#8 528eae9968

528eae9968
  • 7 222 postów
Napisano 23 września 2011 - 22:07

A o ile % w wydajności podnosi Ci mityczny dual chanel? Lepiej mieć 6GB i otwierać na raz więcej rzeczy.

#9 lewandowsky

lewandowsky
  • 492 postów

Napisano 23 września 2011 - 22:10

chodzi tylko o kartę graficzną, która niestety ma tylko 144 max 200 mb do dyspozycji i dualchannel na prawdę w tym przypadku odczuwalnie zmienia wrażenia z używania 3D, dlatego mam 4 a nie 6, bo widziałem różnicę.

#10 Pamoko

Pamoko
  • 77 postów

Napisano 24 września 2011 - 09:22

chodzi tylko o kartę graficzną, która niestety ma tylko 144 max 200 mb do dyspozycji i dualchannel na prawdę w tym przypadku odczuwalnie zmienia wrażenia z używania 3D, dlatego mam 4 a nie 6, bo widziałem różnicę.

Możesz rozwinąć fragment "odczuwalnie zmienia wrażenia z używania 3D";)

#11 przemex

przemex
  • 33 postów
  • SkądŁódź

Napisano 24 września 2011 - 17:52

hmmm... widać Intel sam nie wie co produkuje Mobile Intel® GM965 Express Chipset oraz Mobile Intel® GME965 Express Chipset

6GB ?? Nie uwierzę dopóki nie zobaczę...

#12 lewandowsky

lewandowsky
  • 492 postów

Napisano 24 września 2011 - 18:29

hmmm... widać Intel sam nie wie co produkuje Mobile Intel® GM965 Express Chipset oraz Mobile Intel® GME965 Express Chipset

6GB ?? Nie uwierzę dopóki nie zobaczę...

Nie będę cię przekonywał. Są google.

@Pamoko: Wygoogluj, były kiedyś filmiki, które pokazywały różnice. Od 5% do 15% więcej FPS. To ma znaczenie jak masz często poniżej 20 FPS na tym cudzie:)

#13 przemex

przemex
  • 33 postów
  • SkądŁódź

Napisano 24 września 2011 - 21:07

Stare przysłowie mówi: "Na płocie napisane było "Dupa" jeden chcial sobie podupczyć i mu drzazga weszła" - to apropo mojego zdania o MacRumors (rumor = plotka, jaka adekwatna nazwa) wikipedii i innych badziewi.

http://www.intel.com...heet/316273.pdf

Strona 43:
The chipset supports up to 64 GB of addressable memory space and 64 kB + 3 B of addressable I/O space. There is a programmable memory address space under the 1-MB region, which is divided into regions that can be individually controlled with programmable attributes such as Disable, Read/Write, Write Only, or Read Only.
The (G)MCH does not support:
• PCI dual address cycle (DAC) mechanism
• PCI Express 64-bit prefetchable memory transactions
• Any other addressing mechanism that allows addressing of greater than 4 GB on either the DMI or PCI Express interface.
• The (G)MCH does not limit DRAM space in hardware. There is no hardware lock to stop someone from inserting more memory than is addressable.

Z polskiego na nasze - włożyć sobie możesz nawet 64GB ale wykorzystać tylko 4GB.

Edit:
Można wykorzystać więcej niż 4 GB, ale w systemach embeded.

ten sam dokument strona 44:

It is the BIOS or system designers responsibility to limit memory population so that adequate PCI, PCI Express, High BIOS, PCI Express Memory Mapped space, and APIC memory space can be allocated.
2. In the case of overlapping ranges with memory, the memory decode is given priority.
3. There are NO Hardware Interlocks to prevent problems in the case of overlapping ranges.
4. Accesses to overlapped ranges may produce indeterminate results.

Jeśli MAC widzi więcej niż 4GB to albo pokazuje tylko wielkość włożonych modułów DIMM ale wykorzystuje 4GB, albo jest błąd w firmware i nie jest ustawiony rejestr TOLUD określający maksymalny rozmiar pamięci - anyway wykorzystywanie pamięci powyżej 4GB może skutkować nieprzewidzianymi rezultatami.

#14 lewandowsky

lewandowsky
  • 492 postów

Napisano 24 września 2011 - 23:08

właśnie miałem ci napisać, że "support" nie oznacza, że powyżej nie obsługuje, tylko, że dla tej wartości zostało zaprojektowane. Na różnych forach overlockingu piszą, że problemy zaczynają się po włożeniu 8GB to tego modelu, bo chipset w rzeczywistości obsługuje max 8GB pamięci dla wszystkiego (tj. RAM plus reszta), niezależnie od tego co piszą w rozpisce, więc zostaje jeszcze 2 GB w zapasie do adresowania dla pozostałych potrzeb sprzętu po włożeniu 6GB. Poza tym w sieci jest dużo "świadectw".

Wkładałem do mojego MB 6 GB RAM, ale wtedy na pomysł przeprowadzenia testów nie wpadłem, bo 64 bitowy procesor i system, który pozwala na tym komputerze zaadresować tę pamięć programom 64 bitowym raczej dawał mi rękojmie, że to działa. Z powodów przedstawionych wcześniej pozostałem przy konfiguracji z 2x2 GB, poza tym wtedy kość 4GB była bardzo droga:)

Jako ciekawostkę powiem ci, że wcześniejsze modele obsługiwały w sensie "support" wg producenta 2 GB ram, a spokojnie po włożeniu dwóch modłów po 2 widziały 3,3 GB i tyleż wykorzystywały, bo widać było istotny przyrost prędkości w pracy w Photoshopie co chyba nawet tu na forum opisywano.

---------- Wpis dodano 25.09.2011 o 00:08 ---------- Poprzedni wpis dodano 24.09.2011 o 23:53 ----------

tu masz testy konfigu z 6 GB dla modelu late 2008 i PS

tu firma OWC podaje jakie konfiguracje przetestowała i dla MB 4.1 podaje 6GB.

#15 Pamoko

Pamoko
  • 77 postów

Napisano 24 września 2011 - 23:15

I wszystko jasne, dzięki

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych