Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Brak internetu - przez kabel działa, ale wifi nie widzi

• Zamknięty Temat jest zamknięty
6 odpowiedzi w tym temacie

#1 MickMac

MickMac
  • 12 postów
  • SkądSzubin

Napisano 22 września 2011 - 19:46

Witajcie, Dzisiaj stało się coś bardzo dziwnego. Mam, że tak powiem dwa różne "internety", tj. dwa routery Netgear podłączone do dwóch osobnych ISP. Router A śmiga na Netii (aż miło), Router B to generalnie internet wolny i zapasowy, z którego korzystam w ostateczności, ale dzisiaj stało się coś dziwnego. Często net zawisa mi na iPhonie, więc dzisiaj włączyłem i wyłączyłem router A - po prostu off na 10 sekund, bez resetowania (czasami, gdy mam odpalone dwa kompy, Mac i PC, PC jakby nie chciał się połączyć itd., podobnie z telefonem - jakby był jakiś konflikt, ale mniejsza z tym). Po ponownym odpaleniu Maca okazało się, że nie widzi sieci A, nawet gdy wszystkie ustawienia wpiszę manualnie. Zresetowałem ustawienia Routera całkowicie - na domyślnych PC i telefon śmigają, więc przywróciłem wszystkie ustawienia propo zabezpieczeń, nadal wszystko git, ale Mac cały czas nie widzi sieci A - dodałem ją do preferowanych, usunąłem, wpisywałem wszystko ręcznie. Czasami na chwilę ją zobaczy, ale i tak nie może się połączyć ("przekroczony limit połączenia" itd.). Po podłączeniu do sieci B, net w Macu działa bezprzewodowo bez problemu, więc z komputerem wszystko jest w porządku. Po podłączeniu do sieci A kablem, też wszystko jest ok, ale bezprzewodowo nie działa. WTF? Czy ktoś może mi coś poradzić? Od biedy mogę pracować na kablu, ale nie mogę ruszyć się z miejsca z kompem, a wifi "B" jest za wolne, więc muszę jakoś ten problem rozwiązać. Mam nadzieję, że wszystko dokładnie opisałem; jeśli potrzebujecie jakiś dodatkowych informacji, piszcie. Z góry dziękuję za pomoc i przepraszam za zawracanie gitary, ale przeszukałem forum i niczego nie znalazłem. PS: Dla jasności; na Liona na Macu przerzuciłem się gdy tylko się pojawił, więc system nie jest problemem. W ustawieniach sieci ani ja, ani nikt inny także ostatnio nie grzebał. Ani komputer, ani router nie spadł, nie został uszkodzony itd. Jedyne co zrobiłem to zgasiłem na moment router, ale zdarzało mi się zrobić to kilka razy w przeszłości i nie miało to żadnego wpływu na ustawienia wi-fi. Oczywiście resetowałem kompa, włączałem/wyłączałem wi-fi itd. milion razy - bez efektu.

#2 ftpd

ftpd

Nie.

• 24 339 postów

Napisano 22 września 2011 - 20:08

A jaki jest typ zabezpieczeń 'sieci A'?

#3 MickMac

MickMac
  • 12 postów
  • SkądSzubin

Napisano 22 września 2011 - 20:25

A jaki jest typ zabezpieczeń 'sieci A'?

WPA + WPA2. Próbowałem wszystkich i bez zmian. Niezależnie od typu zabezpieczeń iPhone łączy się bez problemu. Mac czasami zobaczy sieć (choć chyba nie jest to zależne od typu zabezpieczeń, po prostu raz za 10 odświeżeń się pojawi, ale i tak się nie połączy "przekroczony limit połączenia".

Może coś zmienić w ustawieniach routera (nie znam się na tym, ale widzę ip dynamiczne, statyczne itd.) ablo w ustawieniach wi-fi w kompie (jakieś IPv4, DHCP, DNS...?). Generale w ustawieniach nie zmieniałem rano absolutnie nic. Po prostu wyłączyłem i włączyłem router i było po połączeniu :(.

#4 lewandowsky

lewandowsky
  • 492 postów

Napisano 22 września 2011 - 20:42

Zobacz kanały na jakich działa twój router, ustaw np. kanał 10 na stałe, a nie "automatycznie" lub zmień region na "North America" w ustawieniach routera. Ewentualnie podmień routery:).

#5 MickMac

MickMac
  • 12 postów
  • SkądSzubin

Napisano 22 września 2011 - 20:53

Zobacz kanały na jakich działa twój router, ustaw np. kanał 10 na stałe, a nie "automatycznie" lub zmień region na "North America" w ustawieniach routera. Ewentualnie podmień routery:).

Stary, działa! Dzięki! Zrobiłem jedno i drugie (USA i kanał 10): teraz widzi sieć, łapie zasięg bez problemu i śmiga (przynajmniej póki co;). Super, raz jeszcze dzięki - jeśli będzie okazja, to stawiam oczywiście piwko ;)

#6 Churchill

Churchill
  • 81 postów

Napisano 02 kwietnia 2012 - 14:27

Pozwolę sobie odświerzyć temat, bo mam podobny problem. Z niewiadomych przyczyn mój MB White - Leopard - (early 2008) przestał ostatnio współpracować z routerem TP Linka (WR 340G). Probowałem zmieniać kanały, ustawienia zabezpieczeń wifi, jednak nic to nie dało. MB sieć widzi, ale nie może się podłączyć - wyskakuje komunikat o przekroczeniu czasu. Co dziwne, jak dotychczas MB współpracował z tym routerem bardzo dobrze. Po prostu pewnego dnia "zmienił zdanie" Do tego mam MB Pro (Snow Leopard), który na każdym kanale i przy wszystkich ustawieniach zabezpieczeń wifi bez problemu łączy się z siecią. Jakieś sugestie, co mogę zrobić w tej sytuacji?

#7 ftpd

ftpd

Nie.

• 24 339 postów

Napisano 02 kwietnia 2012 - 14:37

Pozwolę sobie odświerzyć temat, bo mam podobny problem.

Nie. Nie pozwolisz sobie odświeżyć, bo regulamin jasno i wprost zabrania odkopywania tematów starszych niż pół roku.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych