Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Który internet mobilny dla Macbooka Pro

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
16 odpowiedzi w tym temacie

#1 artur1979

artur1979
  • 27 postów

Napisano 20 września 2011 - 20:37

witam
z tego co się zorientowałem Play, Orange oraz Tmobile mają takie oferty. Skłaniał bym się ku Orange, ale jakie są Wasze doświadczenia z tymi dostawcami jak ich modemami ? Interesuje mnie oferta z modemem na USB, niekoniecznie od razu 10gb transferu. Z tego co przejrzałem forum sporo osób tutaj miało problemy z różnymi modemami ale ostatecznie większość tematów zakończona szczęśliwie :)
Potrzebuje stabilnego łącza do pracy, czasem wysłać pliki do 1mb na server za granicę, czasem pobrać i komunikacja przez chat/skype. Którego operatora odradzacie a u którego warto wziąść abonament.
Aha, miasto Kraków

#2 kaczy

kaczy
  • 307 postów

Napisano 20 września 2011 - 20:43

Weź pod uwagę także iPlus'a, czyli ofertę sieci Plus (choćby ze względu na zasięg ich sieci, mocno polecam). Mają także dedykowaną aplikację ("Plus Internet", dawniej "iPlus manager") dla systemu Mac OS X.

#3 artur1979

artur1979
  • 27 postów

Napisano 20 września 2011 - 20:46

Dzięki, już zerkam na ich stronę. A jak wygląda użytkowanie w ich ofercie? Rozumiem że bez problemu można przeglądać www czy coś z youtube czasem odpalić ?
A jakiego systemu używasz ? Tutaj widze w instrukcjach
http://internet.plus...s-na-twoim-macu
że zatrzymali się na Leopardzie.
Oraz który modem byś polecał.

#4 kaczy

kaczy
  • 307 postów

Napisano 20 września 2011 - 21:10

A jak wygląda użytkowanie w ich ofercie? Rozumiem że bez problemu można przeglądać www czy coś z youtube czasem odpalić ? A jakiego systemu używasz ? Tutaj widze w instrukcjach że zatrzymali się na Leopardzie. Oraz który modem byś polecał.

Nie działa na komputerach z PowerPC :) Natomiast na pewno działa zarówno na Leopardzie jak i Snow Leopardzie na Intelu (nie wiem jak z Lionem, nie testowałem). B. narzeczona używa modemu Huawei E173 (jest w ofercie kilka wersji kolorystycznych, w tym biała).

Wadą tego modelu jest tylko to, że nie współpracuje on z żadnymi routerami GSM (np. Huawei, D-Link, itd.) gdybyś chciał go do tego typu routerka podłączyć poprzez USB (wolę lojalnie uprzedzić). Natomiast przy standardowym użytkowaniu (czyli wpięciu modemu po USB do MacBooka) nie zauważyłem z nim absolutnie żadnych problemów i mogę naprawdę szczerze polecić.

W kwestii zasięgu - użytkowałem tego modemu w miejscu gdzie o zasięgu takich sieci jak Play, Orange, czy T-Mobile można było jedynie pomarzyć (jedynie GPRS), a na iPlusie łączyłem się w technologii HSDPA i spokojnie wyciągałem tam 3 Mbit/s.

#5 artur1979

artur1979
  • 27 postów

Napisano 20 września 2011 - 21:19

Dzięki za konkretny opis. W jakim celu miałbym go podłączać jeszcze pod router ? Żeby rozdzielić sygnał na więcej komputerów ?

#6 kaczy

kaczy
  • 307 postów

Napisano 20 września 2011 - 21:49

Dzięki za konkretny opis. W jakim celu miałbym go podłączać jeszcze pod router ? Żeby rozdzielić sygnał na więcej komputerów ?

Tak, np. Huawei robi takie routerki - wpinasz tam modem pod USB i łączysz się z routerkiem poprzez wifi (z MacBooka, iPoda, itd.). Niestety modemy Huawei E173 są pod tym względem kiepsko kompatybilne (a najlepsze pod tym względem E169 nie są już chyba dostępne w ofercie Plusa).

Sam internet (po podpięciu do MacBooka) możesz też rozdzielić po wifi poprzez Mac OS X, wybierając w systemie opcję współdzielenia internetu poprzez airport. Należy przy tym jednak pamiętać o zabezpieczeniu dostępu do sieci hasłem (w białym MB dostępna była opcja WEP, ale... zawsze to jednak zabezpieczenie). Mam nadzieję, że byłem pomocny :)

#7 basili

basili
  • 51 postów
  • SkądChorzów, Poland, Poland

Napisano 20 września 2011 - 22:02

A ja polecam modemik E5 Huawei z "blue connectem" ze starej Ery. Działa mi na każdym urządzeniu z wifi. Na wyjezdzie MBP albo IPad, Czas pracy na baterii to 3-4 godziny, a na kablu bez ograniczen.
Same modemy sa do kupienia też na tutaj:

Allegro.pl - aukcje internetowe, bezpieczne zakupy

no i w T-mobile

Telefony: Huawei E5=> T-Mobile.pl

#8 lewandowsky

lewandowsky
  • 492 postów

Napisano 20 września 2011 - 22:12

Ja nie polecam Play, niezależnie od tego co deklarują w dużych miastach bardzo ciężko wczytać nawet stronę www, chyba za słaba infrastruktura, za dużo użytkowników, nie wiem. W Szklarskiej Porębie działa ekstra, ale już we Wrocławiu myapple wczytuje się ponad minutę.

#9 artur1979

artur1979
  • 27 postów

Napisano 20 września 2011 - 22:24

kaczy: jak najbardziej. dzięki!
teraz tylko patrze za jakimiś abonamentami krótszymi niż 2 lata :)

#10 razr

razr
  • 1 664 postów
  • SkądKatowice, SI

A ja polecę kupić Orange Free na kartę na allegro. Ja kupiłem za 150 zł 30GB na pół roku i jestem zadowolony, bo wychodzi mniej niż w abo.

#11 artur1979

artur1979
  • 27 postów

raz: zależy jeszcze do czego i przez ile godzin dziennie używasz komputera
gdzie się wpina tą kartę? bo rozumiem że tu nie ma modemu

#12 razr

razr
  • 1 664 postów
  • SkądKatowice, SI

Napisano 20 września 2011 - 22:31

Obecnie używam wyłącznie Orange, bo wykopałem neostradę ;) Od sierpnia zostało mi 9GB do wykorzystania. Oczywiście, że abonament jest wygodny, ale nieopłacalny wg mnie. Przez 2 lata w Erze płaciłem 160zł za 10GB transferu.

#13 Łukasz Ignacyk

Łukasz Ignacyk
  • 4 943 postów
  • SkądKraków, PL

Napisano 20 września 2011 - 22:44

Najszybszy będzie Polsat, bo ma LTE.

http://www.cyfrowypo...hnologia-lte.cp

#14 JerryEvo

JerryEvo
  • 3 921 postów
Napisano 20 września 2011 - 23:55

Różni znajomi mają rozwiązania Orange, ja też kiedyś miałem - nie polecam Jadę na iPlus z modemem SierraWireless 310U - modem kupiłem oddzielnie bo lubię panować nad sprzętem - śmiga bez problemu Znajomym odpaliłem iPlusa z modemamy Huwei 1820 - śmigało. Rozwiązanie z routerkiem jest ciekawe bo nie musisz żadnych sterowników instalować a dodatkowo możesz z tego samego internetu pogonić smartfona czy komputer znajomego - ale router musi obsługiwać dany modem.

#15 kaczy

kaczy
  • 307 postów

Napisano 21 września 2011 - 07:05

kaczy: jak najbardziej. dzięki!
teraz tylko patrze za jakimiś abonamentami krótszymi niż 2 lata :)

Cieszę się. Jeszcze tyko uczciwie uprzedzę Cię w jednej kwestii... a pisze to jako 10-letni już klient sieci Plus (10 lat w Simplusie + od 5 lat abonament biznesowy). Jestem bardzo zadowolony z ich oferty (zwłaszcza nowej oferty biznesowej, naprawdę niezłej jak na nasze polskie realia), ale jakość obsługi klienta to dno i siedem metrów mułu... i wolę Cię o tym uprzedzić. W tej sieci mają klienta równie mocno w d... jak w iSpocie i obsługa na poziomie "Pani Krysi z mięsnego" jest tu szczytem marzeń (nie mówiąc o jakimkolwiek poważnym traktowaniu). Jeśli to sobie uświadomisz już na samym początku (jako ich największą a przy tym jedyną w zasadzie wadę), będziesz z ich oferty zadowolony. Jednak nie zdziw się, że niczym w polskich iSpotach, pracownicy salonów Plus nie są od tego, by Ci chcieć cokolwiek sprzedać z własnej woli :)

Niestety, moja piękniejsza połowa (8 lat w Plusie) ma identyczne zdanie i razem o przygodach z BOK moglibyśmy już dobrą książkę napisać. Do Plusa nie idzie się po dobry telefon/miłą obsługę, lecz po dobrą ofertę i naprawdę dobrą jakość usług i zasięg. Mimo wszystko, ofertę raz jeszcze szczerze polecam, bo ze względu na jakość usług i zasięg - moim zdaniem warto się z nimi związać.

#16 MARQUS88

MARQUS88
  • 53 postów

Napisano 21 września 2011 - 07:25

jeżeli weźmiesz pod uwage Orange to w Krakowie działa HSPA+ DC, i internet mozesz kupic na próbe na 14 dni w salonie albo przez neta i masz na 10 dni na probe, a jak Ci sie nie podoba to oddajesz.

#17 artur1979

artur1979
  • 27 postów

Napisano 21 września 2011 - 16:14

problem dotatkowo gmatwa to że przez jakiś czas możliwe że będe też musiał używać go na Ubuntu :) z tego co czytałem modem Orange działa ok pod tym systemem, nie wiem jak to rozwiązanie na karte. dlatego rozwiązanie wzięcia tego na próbę też jest kuszące.
razr: gdzie się wpina tą wersje na karte ? na jakie złącze ?

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych