Skocz do zawarto艣ci

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj si臋 aby uzyska膰 pe艂ny dost臋p do forum.

Zdj臋cie
- - - - -

Kt贸ry internet mobilny dla Macbooka Pro

• Zaloguj si臋, aby doda膰 odpowied藕
16 odpowiedzi w tym temacie

#1 artur1979

artur1979
  • 27 post贸w

Napisano 20 wrze艣nia 2011 - 20:37

witam
z tego co si臋 zorientowa艂em Play, Orange oraz Tmobile maj膮 takie oferty. Sk艂ania艂 bym si臋 ku Orange, ale jakie s膮 Wasze do艣wiadczenia z tymi dostawcami jak ich modemami ? Interesuje mnie oferta z modemem na USB, niekoniecznie od razu 10gb transferu. Z tego co przejrza艂em forum sporo os贸b tutaj mia艂o problemy z r贸偶nymi modemami ale ostatecznie wi臋kszo艣膰 temat贸w zako艅czona szcz臋艣liwie :)
Potrzebuje stabilnego 艂膮cza do pracy, czasem wys艂a膰 pliki do 1mb na server za granic臋, czasem pobra膰 i komunikacja przez chat/skype. Kt贸rego operatora odradzacie a u kt贸rego warto wzi膮艣膰 abonament.
Aha, miasto Krak贸w

#2 kaczy

kaczy
  • 307 post贸w

Napisano 20 wrze艣nia 2011 - 20:43

We藕 pod uwag臋 tak偶e iPlus'a, czyli ofert臋 sieci Plus (cho膰by ze wzgl臋du na zasi臋g ich sieci, mocno polecam). Maj膮 tak偶e dedykowan膮 aplikacj臋 ("Plus Internet", dawniej "iPlus manager") dla systemu Mac OS X.

#3 artur1979

artur1979
  • 27 post贸w

Napisano 20 wrze艣nia 2011 - 20:46

Dzi臋ki, ju偶 zerkam na ich stron臋. A jak wygl膮da u偶ytkowanie w ich ofercie? Rozumiem 偶e bez problemu mo偶na przegl膮da膰 www czy co艣 z youtube czasem odpali膰 ?
A jakiego systemu u偶ywasz ? Tutaj widze w instrukcjach
http://internet.plus...s-na-twoim-macu
偶e zatrzymali si臋 na Leopardzie.
Oraz kt贸ry modem by艣 poleca艂.

#4 kaczy

kaczy
  • 307 post贸w

Napisano 20 wrze艣nia 2011 - 21:10

A jak wygl膮da u偶ytkowanie w ich ofercie? Rozumiem 偶e bez problemu mo偶na przegl膮da膰 www czy co艣 z youtube czasem odpali膰 ? A jakiego systemu u偶ywasz ? Tutaj widze w instrukcjach 偶e zatrzymali si臋 na Leopardzie. Oraz kt贸ry modem by艣 poleca艂.

Nie dzia艂a na komputerach z PowerPC :) Natomiast na pewno dzia艂a zar贸wno na Leopardzie jak i Snow Leopardzie na Intelu (nie wiem jak z Lionem, nie testowa艂em). B. narzeczona u偶ywa modemu Huawei E173 (jest w ofercie kilka wersji kolorystycznych, w tym bia艂a).

Wad膮 tego modelu jest tylko to, 偶e nie wsp贸艂pracuje on z 偶adnymi routerami GSM (np. Huawei, D-Link, itd.) gdyby艣 chcia艂 go do tego typu routerka pod艂膮czy膰 poprzez USB (wol臋 lojalnie uprzedzi膰). Natomiast przy standardowym u偶ytkowaniu (czyli wpi臋ciu modemu po USB do MacBooka) nie zauwa偶y艂em z nim absolutnie 偶adnych problem贸w i mog臋 naprawd臋 szczerze poleci膰.

W kwestii zasi臋gu - u偶ytkowa艂em tego modemu w miejscu gdzie o zasi臋gu takich sieci jak Play, Orange, czy T-Mobile mo偶na by艂o jedynie pomarzy膰 (jedynie GPRS), a na iPlusie 艂膮czy艂em si臋 w technologii HSDPA i spokojnie wyci膮ga艂em tam 3 Mbit/s.

#5 artur1979

artur1979
  • 27 post贸w

Napisano 20 wrze艣nia 2011 - 21:19

Dzi臋ki za konkretny opis. W jakim celu mia艂bym go pod艂膮cza膰 jeszcze pod router ? 呕eby rozdzieli膰 sygna艂 na wi臋cej komputer贸w ?

#6 kaczy

kaczy
  • 307 post贸w

Napisano 20 wrze艣nia 2011 - 21:49

Dzi臋ki za konkretny opis. W jakim celu mia艂bym go pod艂膮cza膰 jeszcze pod router ? 呕eby rozdzieli膰 sygna艂 na wi臋cej komputer贸w ?

Tak, np. Huawei robi takie routerki - wpinasz tam modem pod USB i 艂膮czysz si臋 z routerkiem poprzez wifi (z MacBooka, iPoda, itd.). Niestety modemy Huawei E173 s膮 pod tym wzgl臋dem kiepsko kompatybilne (a najlepsze pod tym wzgl臋dem E169 nie s膮 ju偶 chyba dost臋pne w ofercie Plusa).

Sam internet (po podpi臋ciu do MacBooka) mo偶esz te偶 rozdzieli膰 po wifi poprzez Mac OS X, wybieraj膮c w systemie opcj臋 wsp贸艂dzielenia internetu poprzez airport. Nale偶y przy tym jednak pami臋ta膰 o zabezpieczeniu dost臋pu do sieci has艂em (w bia艂ym MB dost臋pna by艂a opcja WEP, ale... zawsze to jednak zabezpieczenie). Mam nadziej臋, 偶e by艂em pomocny :)

#7 basili

basili
  • 51 post贸w
  • Sk膮dChorz贸w, Poland, Poland

Napisano 20 wrze艣nia 2011 - 22:02

A ja polecam modemik E5 Huawei z "blue connectem" ze starej Ery. Dzia艂a mi na ka偶dym urz膮dzeniu z wifi. Na wyjezdzie MBP albo IPad, Czas pracy na baterii to 3-4 godziny, a na kablu bez ograniczen.
Same modemy sa do kupienia te偶 na tutaj:

Allegro.pl - aukcje internetowe, bezpieczne zakupy

no i w T-mobile

Telefony: Huawei E5=> T-Mobile.pl

#8 lewandowsky

lewandowsky
  • 492 post贸w

Napisano 20 wrze艣nia 2011 - 22:12

Ja nie polecam Play, niezale偶nie od tego co deklaruj膮 w du偶ych miastach bardzo ci臋偶ko wczyta膰 nawet stron臋 www, chyba za s艂aba infrastruktura, za du偶o u偶ytkownik贸w, nie wiem. W Szklarskiej Por臋bie dzia艂a ekstra, ale ju偶 we Wroc艂awiu myapple wczytuje si臋 ponad minut臋.

#9 artur1979

artur1979
  • 27 post贸w

Napisano 20 wrze艣nia 2011 - 22:24

kaczy: jak najbardziej. dzi臋ki!
teraz tylko patrze za jakimi艣 abonamentami kr贸tszymi ni偶 2 lata :)

#10 razr

razr
  • 1聽664 post贸w
  • Sk膮dKatowice, SI

A ja polec臋 kupi膰 Orange Free na kart臋 na allegro. Ja kupi艂em za 150 z艂 30GB na p贸艂 roku i jestem zadowolony, bo wychodzi mniej ni偶 w abo.

#11 artur1979

artur1979
  • 27 post贸w

raz: zale偶y jeszcze do czego i przez ile godzin dziennie u偶ywasz komputera
gdzie si臋 wpina t膮 kart臋? bo rozumiem 偶e tu nie ma modemu

#12 razr

razr
  • 1聽664 post贸w
  • Sk膮dKatowice, SI

Napisano 20 wrze艣nia 2011 - 22:31

Obecnie u偶ywam wy艂膮cznie Orange, bo wykopa艂em neostrad臋 ;) Od sierpnia zosta艂o mi 9GB do wykorzystania. Oczywi艣cie, 偶e abonament jest wygodny, ale nieop艂acalny wg mnie. Przez 2 lata w Erze p艂aci艂em 160z艂 za 10GB transferu.

#13 艁ukasz Ignacyk

艁ukasz Ignacyk
  • 4聽943 post贸w
  • Sk膮dKrak贸w, PL

Napisano 20 wrze艣nia 2011 - 22:44

Najszybszy b臋dzie Polsat, bo ma LTE.

http://www.cyfrowypo...hnologia-lte.cp

#14 JerryEvo

JerryEvo
  • 3聽921 post贸w
  • P艂e膰:

Napisano 20 wrze艣nia 2011 - 23:55

R贸偶ni znajomi maj膮 rozwi膮zania Orange, ja te偶 kiedy艣 mia艂em - nie polecam Jad臋 na iPlus z modemem SierraWireless 310U - modem kupi艂em oddzielnie bo lubi臋 panowa膰 nad sprz臋tem - 艣miga bez problemu Znajomym odpali艂em iPlusa z modemamy Huwei 1820 - 艣miga艂o. Rozwi膮zanie z routerkiem jest ciekawe bo nie musisz 偶adnych sterownik贸w instalowa膰 a dodatkowo mo偶esz z tego samego internetu pogoni膰 smartfona czy komputer znajomego - ale router musi obs艂ugiwa膰 dany modem.

#15 kaczy

kaczy
  • 307 post贸w

Napisano 21 wrze艣nia 2011 - 07:05

kaczy: jak najbardziej. dzi臋ki!
teraz tylko patrze za jakimi艣 abonamentami kr贸tszymi ni偶 2 lata :)

Ciesz臋 si臋. Jeszcze tyko uczciwie uprzedz臋 Ci臋 w jednej kwestii... a pisze to jako 10-letni ju偶 klient sieci Plus (10 lat w Simplusie + od 5 lat abonament biznesowy). Jestem bardzo zadowolony z ich oferty (zw艂aszcza nowej oferty biznesowej, naprawd臋 niez艂ej jak na nasze polskie realia), ale jako艣膰 obs艂ugi klienta to dno i siedem metr贸w mu艂u... i wol臋 Ci臋 o tym uprzedzi膰. W tej sieci maj膮 klienta r贸wnie mocno w d... jak w iSpocie i obs艂uga na poziomie "Pani Krysi z mi臋snego" jest tu szczytem marze艅 (nie m贸wi膮c o jakimkolwiek powa偶nym traktowaniu). Je艣li to sobie u艣wiadomisz ju偶 na samym pocz膮tku (jako ich najwi臋ksz膮 a przy tym jedyn膮 w zasadzie wad臋), b臋dziesz z ich oferty zadowolony. Jednak nie zdziw si臋, 偶e niczym w polskich iSpotach, pracownicy salon贸w Plus nie s膮 od tego, by Ci chcie膰 cokolwiek sprzeda膰 z w艂asnej woli :)

Niestety, moja pi臋kniejsza po艂owa (8 lat w Plusie) ma identyczne zdanie i razem o przygodach z BOK mogliby艣my ju偶 dobr膮 ksi膮偶k臋 napisa膰. Do Plusa nie idzie si臋 po dobry telefon/mi艂膮 obs艂ug臋, lecz po dobr膮 ofert臋 i naprawd臋 dobr膮 jako艣膰 us艂ug i zasi臋g. Mimo wszystko, ofert臋 raz jeszcze szczerze polecam, bo ze wzgl臋du na jako艣膰 us艂ug i zasi臋g - moim zdaniem warto si臋 z nimi zwi膮za膰.

#16 MARQUS88

MARQUS88
  • 53 post贸w

Napisano 21 wrze艣nia 2011 - 07:25

je偶eli we藕miesz pod uwage Orange to w Krakowie dzia艂a HSPA+ DC, i internet mozesz kupic na pr贸be na 14 dni w salonie albo przez neta i masz na 10 dni na probe, a jak Ci sie nie podoba to oddajesz.

#17 artur1979

artur1979
  • 27 post贸w

Napisano 21 wrze艣nia 2011 - 16:14

problem dotatkowo gmatwa to 偶e przez jaki艣 czas mo偶liwe 偶e b臋de te偶 musia艂 u偶ywa膰 go na Ubuntu :) z tego co czyta艂em modem Orange dzia艂a ok pod tym systemem, nie wiem jak to rozwi膮zanie na karte. dlatego rozwi膮zanie wzi臋cia tego na pr贸b臋 te偶 jest kusz膮ce.
razr: gdzie si臋 wpina t膮 wersje na karte ? na jakie z艂膮cze ?

U偶ytkownicy przegl膮daj膮cy ten temat: 1

0 u偶ytkownik贸w, 1 go艣ci, 0 anonimowych