Koniec DC na AGH
Napisano 24 maja 2007 - 21:06
http://www.fotosik.p...9b58695116.html
Napisano 25 maja 2007 - 19:10
Napisano 25 maja 2007 - 20:54
Napisano 25 maja 2007 - 21:34
Napisano 26 maja 2007 - 17:10
---- Dodano 26-05-2007 o godzinie 16:10 ----
myapple - więcej dowiesz się właśnie na tej stronie
Napisano 26 maja 2007 - 21:23
Napisano 29 maja 2007 - 20:41
Naprawdę "tragedia" bo zamknęli DC... Czy studenci w dzisiejszych czasach naprawdę nie mają innych powodów do protestowania?
Wiesz, komunizmu już nie ma, a energie trzeba gdzieś ulokować

Napisano 30 maja 2007 - 00:26
Napisano 30 maja 2007 - 07:39

Napisano 30 maja 2007 - 12:36
Napisano 30 maja 2007 - 14:45
Napisano 30 maja 2007 - 15:44

Napisano 30 maja 2007 - 18:27
Napisano 30 maja 2007 - 21:08
Napisano 30 maja 2007 - 21:41

Napisano 30 maja 2007 - 21:47
Najpierw piszesz:
Wytłumaczcie mi jak student (...) może kupić sobie oryginalnego Photoshopa do nauki
A potem piszesz:
PS mi uczelnia nie pokryje gdyż to nie jest kierunek graficzny
Hmmm, skoro nie jest to kierunek graficzny, i nie potrzebujesz go "do nauki" to czemu krzyczysz że "biedny student nie może kupić programu do nauki?
Student który go potrzebuje, dostanie możliwość nauki na tym programie. Student który go nie potrzebuje musi kupić, lub korzystać z tańszych zastępników. Proste, prawda?
Jak nie stać mnie na Maca Pro, to kupuję mini, jak nie stać mnie na PS, to kupuję Elements albo używam Gimpa.
Jak nie stać mnie na Ferrari to kupuję malucha, a nie kradnę - to też proste?
BTW, nikt nikogo nie zmusza do studiowania. Jak czujesz się nieusatysfakcjonowany swoimi studiami (brak kasy), to przecież możesz rzucić uczelnię i pójść do pracy?
"Brak pieniędzy" jest najczęstszą wymówką piratów. Ciekawe tylko dlaczego jeśli proponuje im się*dany software np. za pół ceny, to nadal jakoś nie palą się do zakupów.
Napisano 30 maja 2007 - 23:08
dr.logic- owszem znajda się jak wyjadę za granicę to zarobię na maca +PS tylko po cholere mam jechać za granicę ??? PS mi uczelnia nie pokryje gdyż to nie jest kierunek graficzny owszem mogą pokryć koszty matlaba tak tylko po diabła mi oryginał ??? po to abym skończył studia i tyle mojego obcowania z nim. Na Adobe jeszcze mogę dorobić jakiś stronkach czyli zwróci się ale matlab to czysta nauka. Na 2 roku do połowy 3 go na moim kierunku z pozyskaną wiedzą nie mam co liczyć na pracę czyli muszę czekać na to aby coś sobie kupić?? Wiesz owszem zależy to od ludzi są tacy co mają więcej kasy i przewalają na imprezy i narzekają na DC ale również są osoby które nie mają takich dochodów jak Ty mój drogi. Znam osoby które przez wakacje zarabiają na studia. W moim przypadku odmówienie imprezy = 40PLN no to przez rok mam 400PLN hm faktycznie odmówienie sobie imprezek jest = PS. Nie wiem jak Ty ale jak uda mi się odłożyć kasę to utopię ją najpierw w hardware (mam 6lat kompa) czyli PS znowu czeka itd.
Heh ja też nie studiuje kierunku graficznego [Automatyka i Robotyka] ale kadra na moim wydziale nie widzi problemów w zakupie dla studentów programów graficznych, do tworzenia wizualizacji a także animacji czy prezentacji procesów automatyzacji na początku moich studiów też uczelnia podchodziła z dystansem, ale po zeszłorocznych projektach i pokazaniu że coś potrafisz uczelnia daje możliwość zakupu bądź współfinansowania softu .
Piszesz po co Ci orginał .... Heh troche szkoda słów, ale jeśli posiadasz orginał masz naprzykład pomoc techniczną, dostęp do wielu usług oferowanych przez producenta itp.
Nie napisałem że pracuje w jakiejś firmie przy projektach. Niestety jest to praca fizyczna, ale zawsze zarobie te pare złotych.
Piszesz że na PS możesz dorobić ... eee nie możesz jeśli nie masz wersji komeryjnej . Wierz mi lub nie ale 400 zł to dużo to prawie 3 tyg mojej pracy .
Kolega @kwieto ma rację nie stać cię na Photoshopa używaj gimpa [darmowy] , paint shop pro [59.99$ wersja edu].
Nie chce nikogo obrażać ale coraz częściej słyszę narzekanie że to to że to tamto, że pracy nie ma . Fakt że za godzine dostajesz 5 zł i to mało ale przecież lepsze to niż siedzenie na dupie w domu i nie robienie nic .
Jeśli naprawde jesteś dobry w tym co robisz poszukaj studia graficznego bądź firmy zajmującej się WWW i postaraj się o posadę, a napewno zakupiął Ci licencję na oprogramowanie. A jeżeli nie masz ochoty i chcesz robić na własną rękę to postaraj się o darmowe alternatywy. Co do hardware no to moge polecić Ci tylko znalezienie pracy i odkładanie pieniążków.
Heh wersje studenckie można nawet nabyć za 1/10 ceny. Lub nawet jak w przypadku Autodeska za darmo wystarczy mieć ades w domenie edu bądź poprosić swojego wykładowce o to aby potwierdził twoją tożsamość.Ciekawe tylko dlaczego jeśli proponuje im się*dany software np. za pół ceny, to nadal jakoś nie palą się do zakupów.
Napisano 31 maja 2007 - 00:59
Napisano 31 maja 2007 - 23:29
Napisano 01 czerwca 2007 - 07:15
kwieto- tak ... przekonałeś mnie już dziś instaluje gimpa zamiast CS Wb. Mam w nosie odkładanie na maca jak mogę mieć wiele mocniejszego i tańszego PCeta. Może faktycznie moje złe podejście.
Nie rozumiem dlaczego odpowiadasz z takim przekąsem.
Jeśli nie stać mnie na Maserati, to kupuje inny, tańszy samochód, a nie kradnę.
To samo dotyczy softu. Owszem, w przypadku softu kradzież jest mniej "namacalna" (bo robisz kopię, zamiast zabierać oryginał, poza tym łatwiej ukraść soft niż sprzęt (tu: samochód)) ale nadal jest to kradzież i tyle.
Nie stylizujmy się na świętych, co to "nigdy nie wzięli do ręki płyty z pirackim softem", ale też nie gadajmy o tym, że "musimy kraść oprogramowanie", bo cena, bo producent głupi, bo... [tu milion innych wymówek].
Problem jest najbardziej widoczny w przypadku softu do palmtopów - gdzie koszt programu to przeciętnie 10-20 USD (czyli około 30-60 PLN) - a mimo to piractwo kwitnie. I oczywiście również dlatego, że "biednego studenta nie stać" (za to na kupno zgrzewki piwa już tak).
Ja tam nie zaglądam ludziom w komputery, i nie sprawdzam czy ktoś jest "legalny" czy nie.
Nie znoszę jednego - jęków i wymówek dlaczego to ktoś "musi" kraść.
Jak w Twoim przykładzie z Photoshopem, który jak się okazało, wcale Ci "do nauki" nie jest potrzebny.
Ciekaw jestem co by było gdyby wspomniany serwer "powrócił do życia" - ale na zasadach tylko legalnej zawartości? Pewnie zainteresowanie nim byłoby bliskie zeru :/
Napisano 01 czerwca 2007 - 09:55
Napisano 01 czerwca 2007 - 10:02
Napisano 01 czerwca 2007 - 14:39
Co z tego że gimp-a nie ma w każdej "głupiej" gazecie a PS jest, to jest jakaś moda czy coś ?? Bo już tego nie rozumiem . Jeżeli możesz mieć darmowy program o "podobnej" zaznaczam o podobnej funkcionalności za darmo to czemu nie korzystać z takiej okazji . Rozumiem że w PS napewno wygodniej Ci się pracuje ale wierz mi to kwestia przyzwyczajenia do interfejsu i poznania komend. Jeżeli nie stać nas na oprogramowanie to trzeba szukać darmowych odpowiedników, a takich powstaje coraz więcej i są one coraz częściej wybierane przez firmy rozwijające się ..... Według Ciebie już powinien się wciągać w gimpa mimo tego że PS jest opisywany w każdej głupiej gazecie. Śmieszne podejście.
Tłumaczenie jak biedny student może sobie kupić to czy tamto jakoś nie przemawia to do mnie . Możesz mi wierzyć lub nie ale znam studentów którzy są naprawde biedni, i fakt że tylko dzięki stypendiom mogą sobie pozwolić na PC-ta [który nie jest jakąś super maszynką] to nie skłania ich do kradzieży oprogramowania, zamiast office > openoffice, matlab > SCILab, NERO > CDBurnerXP itd .
Nie pisze że sam jestem święty czy coś, bo mam oprogramowanie na które nie mam licencji ale nie lamętuje jak to mam kupić . Tak jak @kwieto napisał nie znosze ludzi którzy usprawiedliwiają piractwo.
No przepraszam to jak instalujesz gima [freeware] to zostają Ci pieniążki i możesz kupić maka ? Czy aby napewno jesteś pewny że PC o takich samych lub lepszych parametrach jak Mac jest tańszy ?! Jak próbowałem złożyć identycznego PC-ka wyszedł fakt troche lepszy niż Mac Pro [więcej ramu i większy dysk] ale także o 2500 droższy.... przekonałeś mnie już dziś instaluje gimpa zamiast CS Wb. Mam w nosie odkładanie na maca jak mogę mieć wiele mocniejszego i tańszego PCeta
Napisano 01 czerwca 2007 - 15:30
Według Ciebie już powinien się wciągać w gimpa mimo tego że PS jest opisywany w każdej głupiej gazecie. Śmieszne podejście.
Dla mnie śmiesznym podejściem jest używanie PS do każdej pierdoły, nawet przez osoby dla których jedynym zastosowaniem tego programu będzie kadrowanie zdjęć i redukcja czerwonych oczu - oni też "muszą" mieć photoshopa.
A skoro tak jest, to nie ma zapotrzebowania na opisy innych programów w "głupich gazetach".
Zwróć uwagę - ja się nie wypowiadam na temat rozumienia, nie rozumienia, potępiania lub pochwalania - ja tylko mówię, że twierdzenie "muszę kraść" jest w przypadku softu tylko wymówką, nie mającą pokrycia w rzeczywistości.
---- Dodano 01-06-2007 o godzinie 16:38 ----
Kwieto, zgadzam sie z Toba.
Pewnie, ze zawsze znajdzie sie ktos, kto majac nawet mase kasy bedzie jechac na piratach. Ale to juz osobna kwestia mentalnosci. Gdyby za jedna pensje mozna bylo kupic bez uszczerbku na domowym budzecie wiekszosc popularnych programow to mysle (moze sie ludze) 95% ludzi, ktorzy maja piraty pomyslalaby, ze nie warto piracic, oszukiwac, krasc i kupilaby legalny program.
Kwestia priorytetów.
Mnie zawsze fascynowało, że jedną z pierwszych rzeczy jakie ludzie kupują po usamodzielnieniu się, jest bardzo często własny samochód. Nawet nie mieszkanie, ale właśnie samochód. Który kosztuje w Polsce horrendalne pieniądze (po wejściu do UE mniej, ale nadal sporo). I kasa na to znajduje się bez najmniejszego problemu.
Podobnie jest z oprogramowaniem - jakby priorytet był inny, to w wielu przypadkach i kasa by się znalazła. Dostępne są np. na prawdę niedrogie kredyty... czasem sklep oferuje towar na kredyt "0%". Ale lepiej kupić sobie nowy wózek, a soft spiratować tłumacząc się brakiem kasy...
Oczywiście przesadzam i przejaskrawiam.
Jak już mówiłem, piractwo nie zależy od budżetu - jeśli chodzi o soft który kosztuje naprawdę grosze, to również kwitnie. Na innym forum (palmtopowym), na którym wątki o nielegalnym sofcie są po prostu zamykane a ludzie dostają ostrzeżenia - w anonimowej ankiecie jako użytkowników "lewego" softu deklaruje się ponad 57% użytkowników (sic!)
A jak już mówiłem wyżej, są to programy kosztujące przeciętnie kwoty rzędu 50PLN...
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych