Jakiś czas temu zacząłem słyszeć szum dochodzący z okolic SuperDrive, przycisku power, eject (słowem - prawy górny róg - oczywiście nie szumi "w bok" i nie ma płyty w napędzie - to ewidentnie powietrze przy wylotach). Nie jestem pewny czy to wiatrak, bo ten jest na środku i mam wrażenie, że przy zwiększaniu prędkości wiatraka szumy nakładają się - jakby dochodziły z dwóch miejsc. Szum nie jest uciążliwy - w ciągu dnia przy otwartym oknie czy włączonym TV oczywiście go nie słychać, ale w nocy jest słyszalny, a wcześniej tak zdecydowanie nie było - chwaliłem sobie to, że mogę zostawić Maca uruchomionego i wcale go nie słyszeć. Jak się wsłucham to jestem w stanie wyróżnić "skakanie" - momentami szum wzrasta lub maleje, ale jeszcze raz powtórzę - nie brzmi to jak zmiany prędkości kręcącego się wiatraka, a po prostu zmiany siły wiejącego powietrza (jakby to nie brzmiało - nie umiem inaczej tego określić). Irytuje mnie to bardzo i nie bardzo wiem, co z tym zrobić. Spotkaliście się z czymś takim? iStat pokazuje prędkości w przedziale 1996-2001 rpm - gdyby komuś jednak ten wiatrak przychodził na myśl jako pierwszy.
Szum powietrza w prawym górnym rogu - MacBook Pro 13"
Rozpoczęty przez
dliwski
, 17 wrz 2011 11:50
6 odpowiedzi w tym temacie
Napisano 17 września 2011 - 11:50
Napisano 17 września 2011 - 12:12
Rozkręć wiatraki na maksa, może coś się przeczyści Download smcFanControl (Mac) albo dmuchnij sprężonym powietrzem.
Ja mam 3 wiatraki i każdy wydaje nieco inny dźwięk.
Ktoś też pisał na forum o możliwości rozklejania jakieś cewki: http://myapple.pl/sp...hz-unibody.html
Ja mam 3 wiatraki i każdy wydaje nieco inny dźwięk.
Ktoś też pisał na forum o możliwości rozklejania jakieś cewki: http://myapple.pl/sp...hz-unibody.html
Napisano 17 września 2011 - 16:28
ALE WTOPA, to dysk!!! WD 5400 rpm, a pracuje głośniej od wentylatora. Czas pomyśleć o wymianie...
Napisano 17 września 2011 - 17:25
Wsadź SSD albo dwu talerzowego samsunga 1TB
NOWOŚĆ!! SAMSUNG 1TB !! 9,5MM !!! NOWY !! M8! FV! (1824728044) - Aukcje internetowe Allegro
Napisano 18 września 2011 - 08:39
Nie ma żadnej rady na szumiący dysk? W białym MacBooku miałem 7200 rpm i było zdecydowanie ciszej, poza tym ten ujawnił się dopiero kilka dni temu. Oczywiście jest na gwarancji, ale tą opcję zostawiam na koniec - zapewne w sklepie powiedzą mi, że wcale nie szumi albo, że to normalne.
Napisano 18 września 2011 - 09:07
Niektóre dyski szumią bardziej od innych. U mnie dysk tez słychać, jak wiatraki milczą i jak jest noc (cisza dookoła).
Być może hałas narasta w miarę przyrostu danych (może to bzdura - nie wiem).
Napisano 18 września 2011 - 14:07
Z poziomu Ubuntu zmieniłem wartości AAM i APM i jest lepiej.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych