Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Mac Mini + Mac OS X Server - jakie możliwości?

• Please log in to reply
5 replies to this topic

#1 maxpl18

maxpl18
  • 6 posts

Posted 15 September 2011 - 18:33

Witam,

Mam kilka pytań:

1. Czy da się zrobić z Mac Mini coś w rodzaju routera? Taki Access Point który rozdzieli mi po WiFi internet po domu. Czyli do Mac'a doprowadzamy internet z kablówki po Ethernet i dalej rozsyłamy go po WiFi. Mi osobiście wydaje się że jest taka możliwość i nie jest to chyba jakaś skomplikowana operacja, ale mogę się mylić.

2. Czy na Mac OS X Server da się zrobić serwer z przestrzenią dyskową do którego będziemy mieli dostęp po przez internet?

3. Wiem że na Mac OS X Server jest możliwość stworzenia serwera www oraz serwera poczotowego tylko co zrobić aby strona www miała adres np. przyklad.pl, a adres e-mail przyklad@przyklad.pl. Czy trzeba gdzieś wykupić domenę jeżeli tak to jak ją 'umieścić' na naszym serwerze (i gdzie ją kupić najlepiej)? Wiem że można kupić domenę wraz z przestrzenią hostingową ale to nie o to tu chodzi.

Proszę o pomoc i z góry dziękuję.

#2 gasky

gasky
  • 78 posts
  • SkądWarszawa, PL

Posted 15 September 2011 - 21:36

1. nie jestem specjalistą w sprawach serwerów Apple, ale wydaje mi się, że nie powinno być problemu, ale na wszelki wypadek niech wypowie się ktoś inny 2. da się, ale żeby miało to sens musisz posiadać stały adres IP, żeby wygodnie logować się do swojego serwera 3. domenę wykupujesz u jednego z operatorów domen (np. az.pl, premium.pl), musisz mieć też stały adres IP u siebie. Możesz u rejestratora przekierować CNAME pod swój adres IP, a jeżeli chcesz, żeby domena była podpięta na stałe musisz utworzyć serwer DNS u siebie, albo stworzyć strefę na jakimś darmowym serwerze DNS. Więcej poszukaj wpisując w Google 'podpięcie domeny pod własny serwer'.

#3 Filip Rychlik

Filip Rychlik

aka felippe

• 2928 posts
  • SkądWarszawa

Posted 16 September 2011 - 01:06

Ad.1 Oczywiście, że się da. Ustawiasz NAT i wtedy masz zaawansowany router wraz z serwerem DHCP, a jeśli potrzebujesz to i z DNS. Masz też całkiem wygodny i konfigurowalny firewall. Ad 2. Możesz to zrobić zarówno po SMB, AFP, WEBDav, NFS. Warunkiem jest tylko posiadanie stałego adresu IP. Ad. 3. Musisz ustawić u swojego rejestratora odpowiednie wpisy zarówno dla serwera pocztowego, tzw MX record, itp. Dość długo by tu pisać. Jeśli nie wiesz jak to zrobić, to poproś kogoś, kto może ci skonfigurować serwer. Warto abyś posiadał stosunkowo szybie łączę. Mam tu na myśli głównie prędkość uplink. Ta zazwyczaj kończy się na 2MB dla klientów prywatnych. Dla biznesowych jest ograniczona zasobnością portfela.

#4 ftpd

ftpd

Nie.

• 24337 posts

Posted 16 September 2011 - 01:35

Stały adres IP nie jest tak 'koniecznie wymagany'. Można sobie wziąć jakieś dynDNS i działa. @gasky: tak dla jasności: na IP wskazuje rekord A, a nie CNAME (które to wskazuje na nazwę, to taki, upraszając, 'alias'). Jeśli weźmie dynDNS, to owszem, powinien wtedy użyć CNAME, ale przy dopisaniu domeny na IP to już tylko i wyłącznie A.

#5 maxpl18

maxpl18
  • 6 posts

Posted 16 September 2011 - 17:36

OK. Dziękuję wszystkim za zainteresowanie i pomoc.

Ad 1. Tak myślałem że się da, ale wolałem się upewnić. Myślę że z tym będę miał najmniejszy problem.

Ad 2. Mam stałe IP wiec chyba sobie tez poradzę.

Ad 3. Z tym pewnie będzie największy problem ale kupię sobie domenę i będę rzeźbił :) mam łącze z kablówki Prędkość pobierania 20 Mb/s, Prędkość wysyłania 2 Mb/s, ale jak będzie za wolno to zwiększę łącze do 4 Mb/s. Co myślicie o tym żeby kupić domenę na tej stronie [url=http://www.masternet.pl/?]MasterNET.pl - Hosting, Domeny - Wysoka Jako

#6 Filip Rychlik

Filip Rychlik

aka felippe

• 2928 posts
  • SkądWarszawa

Posted 17 September 2011 - 21:18

Tak na dobrą sprawę nie ma znaczenia gdzie kupisz, skoro i tak zamierzasz mieć hosting u siebie. U rejestratora będziesz miał jedynie domenę.

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users