Czyszczenie systemu
Posted 14 September 2011 - 14:06
Posted 14 September 2011 - 18:26
Posted 15 September 2011 - 09:14
Niektórzy uważają, że powolne działanie Liona w wielu przypadkach wynika z zainstalowania go jako upgrade na SL. Czy tak zrobiłeś?
Ja nie ma takich doświadczeń: mam nowego MBP z zainstalowanym na czysto Lionem i nieco starszego iMaca z Lionem zainstalowanym na SL - nie widzę jakichkolwiek problemów z prędkością działania obydwu systemów, mam w obu kompach po 8 GB RAM.
Nie stosowałem nigdy żadnych programów do "czyszczenia" systemu. Jak coś nie działało to czasami wywalałem ręcznie całe katalogi cache, potem restart, naprawa permissions. Czasami zdarzała się potrzeba naprawy dysku: Disk Utility albo gdy trzeba skanować powierzchnię lub odtworzyć katalogi to Drive Genius albo Disk Warrior, ale ty chyba nie masz takich problemów. Jest jeszcze Applejack ale to też raczej w przypadku problemów z systemem. Jeżeli chodzi o pozostałości po aplikacjach to też korzystam z wymienionego wyżej AppCleaner.
No i jest jeszcze http://jimmitchell.org/yasu/ to taki graficzny front end do różnych systemowych funkcji typu maintenance więc bezpieczny i nie robi nic czego potem można by żałować :-)
Tonden
Posted 05 October 2011 - 11:11
Posted 05 October 2011 - 11:33
Posted 07 October 2011 - 20:28
Posted 09 October 2011 - 17:01
Posted 10 October 2011 - 13:17
Lion lubi dużo RAM'u. Na moim iMacu 21.5, c2d 3.06Ghz, 4GB RAM SL chodził bardzo dobrze a Lion chodzi na tyle źle, że teraz tego posta piszę z Windowsa 7, bo na Lionie nie dało się pracować. Znajomy w swoim MBP zwiększył ilość RAM'u do 8GB i u niego wszystko działa o wiele szybciej.
Zauważyłem, że Lion zwalnia najbardziej jak mu braknie właśnie pamięci RAM i zaczyna korzystać z pliku wymiany na dysku. A o wyczerpanie pamięci w Lionie nie trudno, bo np takie dziurawe (jeśli chodzi o zużycie pamięci) Safari, potrafi mi zjeść 2.5GB przy 4-6 otwartych zakładkach. Jest z tym gorzej niż w FF.
Tak czy siak ja robię w weekend reinstall bo być może właśnie upgrade SL, który działał wcześniej rok może powoduje dodatkowe mulenie. Jak nie to trzeba będzie po prostu dokupić trochę pamięci.
Mam tego samego iMac'a i Lion chodzi mi perfekcyjnie. Żadnej różnicy w zestawieniu z Snow Leopardem. W monitorze aktywności zawsze po dniu pracy mam jeszcze "2 Gb RAM w zapasie" ale już wielokrotnie można było zauważyć ze system każdemu inaczej działa mimo podobnych konfiguracji.
Posted 10 October 2011 - 14:39
1 user(s) are reading this topic
0 members, 1 guests, 0 anonymous users