Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Czyszczenie systemu

• Please log in to reply
8 replies to this topic

#1 sebik

sebik
  • 463 posts
  • SkądWarszawa

Posted 14 September 2011 - 14:06

Witam mam zainstalowanego Liona poprzez AppStore dorzuciłem do Mac Book-a jeszcze 2 gb ram ale nadal działa za wolno jak na moje oko może jakaś porada, jakiś program do wyczyszczenia śmieci z komputera

#2 RobertStec

RobertStec
  • 10 posts

Posted 14 September 2011 - 18:26

spróbuj tego: [url=http://www.freemacsoft.net/]FreeMacSoft[/url]

#3 Tonden

Tonden
  • 173 posts
  • SkądWarszawa

Posted 15 September 2011 - 09:14

Tak naprawdę to trudno odpowiedzieć na tak postawione pytanie. Po czym sądzisz że działa zbyt wolno, czym się to objawia?
Niektórzy uważają, że powolne działanie Liona w wielu przypadkach wynika z zainstalowania go jako upgrade na SL. Czy tak zrobiłeś?
Ja nie ma takich doświadczeń: mam nowego MBP z zainstalowanym na czysto Lionem i nieco starszego iMaca z Lionem zainstalowanym na SL - nie widzę jakichkolwiek problemów z prędkością działania obydwu systemów, mam w obu kompach po 8 GB RAM.
Nie stosowałem nigdy żadnych programów do "czyszczenia" systemu. Jak coś nie działało to czasami wywalałem ręcznie całe katalogi cache, potem restart, naprawa permissions. Czasami zdarzała się potrzeba naprawy dysku: Disk Utility albo gdy trzeba skanować powierzchnię lub odtworzyć katalogi to Drive Genius albo Disk Warrior, ale ty chyba nie masz takich problemów. Jest jeszcze Applejack ale to też raczej w przypadku problemów z systemem. Jeżeli chodzi o pozostałości po aplikacjach to też korzystam z wymienionego wyżej AppCleaner.
No i jest jeszcze http://jimmitchell.org/yasu/ to taki graficzny front end do różnych systemowych funkcji typu maintenance więc bezpieczny i nie robi nic czego potem można by żałować :-)
Tonden

#4 halo0

halo0
  • 8 posts
  • SkądSzczecin

Posted 05 October 2011 - 11:11

Lion lubi dużo RAM'u. Na moim iMacu 21.5, c2d 3.06Ghz, 4GB RAM SL chodził bardzo dobrze a Lion chodzi na tyle źle, że teraz tego posta piszę z Windowsa 7, bo na Lionie nie dało się pracować. Znajomy w swoim MBP zwiększył ilość RAM'u do 8GB i u niego wszystko działa o wiele szybciej. Zauważyłem, że Lion zwalnia najbardziej jak mu braknie właśnie pamięci RAM i zaczyna korzystać z pliku wymiany na dysku. A o wyczerpanie pamięci w Lionie nie trudno, bo np takie dziurawe (jeśli chodzi o zużycie pamięci) Safari, potrafi mi zjeść 2.5GB przy 4-6 otwartych zakładkach. Jest z tym gorzej niż w FF. Tak czy siak ja robię w weekend reinstall bo być może właśnie upgrade SL, który działał wcześniej rok może powoduje dodatkowe mulenie. Jak nie to trzeba będzie po prostu dokupić trochę pamięci.

#5 RiQ

RiQ

• 2567 posts
  • SkądWrocław

Posted 05 October 2011 - 11:33

nadeszła w końcu pora na zlikwidowanie "wąskiego gardła" jakim jest dysk

#6 halo0

halo0
  • 8 posts
  • SkądSzczecin

Posted 07 October 2011 - 20:28

RiQ - jakoś Snow Leopardowi dysk nie przeszkadzał. Tak czy siak inwestycja w SSD to dobre rozwiążanie. RAM też nie taki drogi, więc niedługo sie dokupi jeszcze 4GB. Wczoraj zrobiłem czystą instalkę Liona i system chodzi lepiej, jest już używalny, ale cały czas uważam, że SL był szybszy. Widać opcja tylko upgrade tego systemu to nie jest do końca najlepsze rozwiązanie. Tęskniłem za Mac OS przez te kilka tygodni na Win7.

#7 JEDI_V-03965dee98

JEDI_V-03965dee98
  • 2630 posts

Posted 09 October 2011 - 17:01

Mam sprzet jak w podpisie i na kazdym z nich Lion smiga jak Vettel w F1.

#8 boosman

boosman
  • 131 posts
  • SkądRybnik

Posted 10 October 2011 - 13:17

Lion lubi dużo RAM'u. Na moim iMacu 21.5, c2d 3.06Ghz, 4GB RAM SL chodził bardzo dobrze a Lion chodzi na tyle źle, że teraz tego posta piszę z Windowsa 7, bo na Lionie nie dało się pracować. Znajomy w swoim MBP zwiększył ilość RAM'u do 8GB i u niego wszystko działa o wiele szybciej.
Zauważyłem, że Lion zwalnia najbardziej jak mu braknie właśnie pamięci RAM i zaczyna korzystać z pliku wymiany na dysku. A o wyczerpanie pamięci w Lionie nie trudno, bo np takie dziurawe (jeśli chodzi o zużycie pamięci) Safari, potrafi mi zjeść 2.5GB przy 4-6 otwartych zakładkach. Jest z tym gorzej niż w FF.
Tak czy siak ja robię w weekend reinstall bo być może właśnie upgrade SL, który działał wcześniej rok może powoduje dodatkowe mulenie. Jak nie to trzeba będzie po prostu dokupić trochę pamięci.

Mam tego samego iMac'a i Lion chodzi mi perfekcyjnie. Żadnej różnicy w zestawieniu z Snow Leopardem. W monitorze aktywności zawsze po dniu pracy mam jeszcze "2 Gb RAM w zapasie" ale już wielokrotnie można było zauważyć ze system każdemu inaczej działa mimo podobnych konfiguracji.

#9 cyklonz

cyklonz
  • 67 posts

Posted 10 October 2011 - 14:39

do czyszczenia systemu ja uzywam czasem CleanMyMac. czy ci cos pomoze musisz sprobowac. pzdr

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users