Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

MacBook Pro - zewnętrzny monitor - zjada status bar

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
9 odpowiedzi w tym temacie

#1 _krzysiek

_krzysiek
  • 1 971 postów
  • SkądŁódź

Napisano 10 września 2011 - 14:19

Cześć, mam telewizor Panasonic Vierra TX-P42C2E i starego wysłużonego MacBooka Pro, gdzie nie działa ani napęd DVD i jeszcze ostatnio matryca wyświetla tylko tęczę. Nie opłaca się go naprawiać, więc postanowiłem z niego zrobić coś a'la Media Center. Szukałem kilku programów, które prawdopodobnie spełnią moje wymaga i powinny działać przy użyciu Apple TV, ale mam też myszkę i klawiaturę BT. Idąc do sedna - problem mam z rozdzielczością - ustawiony jest mirroring bo wyświetlacz komputera jest bezużyteczny, mam do wyboru: 1080i, 1080p, 720p, 480p, 1600x900, 1344x1009, 1344x756, 1280x960, 1024x768, 1024x760 (poszerzony) i dalsze. Pod wyborem jest jeszcze napis Użyteczna rozdzielczosć 1440x900 - ale takiej w opcjach nie ma (natywna dla MacBooka Pro 15") - zaznaczony jest też overscan który maksymalizuje ekran bo inaczej jest wyśrodkowany i duże czarne obramowanie - a pulpit na środku. I nie widać w nim (na telewizorze) górnej belki oraz części docka. Chyba, że overview jest wyłączony ale wtedy obraz jest malutki - na pewno nie nadaje się do filmów itp, więc overview musi być włączony. Co mam zrobić - chcę widzieć cały ekran na full screenie - ew. małe czarne paski aby dostosować rozdzielczość, ale chcę widzieć maksymalnie tyle ile mogę bez żadnego przycinania. Czy znacie jakieś rozwiązanie? Jakiś program do ustawienia rozdzielczości innej niż z listy? Próbowałem wszystkie rozdzielczości i na każdej jest podpobnie, szukając w opcjach TV nie mam czegoś takiego jak manualne rozciąganie obrazu itp. Zmieniając aspekt ekranu - też górny pasek był przycięty. Pozdrawiam K.

#2 osteoporoza

osteoporoza
  • 80 postów

Napisano 10 września 2011 - 14:41

Google

#3 528eae9968

528eae9968
  • 7 222 postów
Napisano 10 września 2011 - 14:45

Google

Takimi tekstami psujesz sens istnienia forów internetowych.

#4 robbix

robbix
  • 117 postów

Napisano 10 września 2011 - 15:02

A jakim kablem podłączasz TV? Ja miałem taki sam problem gdy mini podłączałem przez vga do telewizora. Przy przejściówce div do hdmi tego problemu już nie było.

#5 _krzysiek

_krzysiek
  • 1 971 postów
  • SkądŁódź

Napisano 10 września 2011 - 16:02

Google - o fajna wyszukiwarka, nie znałem, dzięki. Mam internet od wczoraj. Robbix - dokładnie - korzystam z przejściówki DVI <-> HDMI, a dalej leci kablem HDMI <-> HDMI do telewizora. Mam też ASUSa w domu, gdzie bezpośrednio jest wyjście HDMI, ale problem niestety taki sam.

#6 osteoporoza

osteoporoza
  • 80 postów

Napisano 10 września 2011 - 17:53

Takimi tekstami psujesz sens istnienia forów internetowych.

w pierwszym i 6-7 linku (z discussions apple) ma odpowiedz na pytanie.
Fora internetowe nie są dla ludzi ktorzy nie umieją korzystać z googla, tylko dla ludzi ktorzy mają problem ktorego nie miał nikt inny albo nie znaleziono na niego rozwiązania. Na problem pytającego rozwiazanie jest.

#7 nemesis

nemesis
  • 364 postów
  • SkądPoznań/Berlin

Napisano 10 września 2011 - 18:19

moze zobacz czy masz cos takiego jak wyswietlane wszystkie pixele

#8 528eae9968

528eae9968
  • 7 222 postów
Napisano 10 września 2011 - 18:31

Google - o fajna wyszukiwarka, nie znałem, dzięki. Mam internet od wczoraj.

Robbix - dokładnie - korzystam z przejściówki DVI <-> HDMI, a dalej leci kablem HDMI <-> HDMI do telewizora. Mam też ASUSa w domu, gdzie bezpośrednio jest wyjście HDMI, ale problem niestety taki sam.

W takim razie przejrzyj jeszcze dokładnie menu TV.

#9 priesterk

priesterk
  • 6 postów
  • SkądMyślibórz, Poznań, PL

Napisano 10 września 2011 - 19:07

Poszukaj w opcjach telewizora opcji "rozmiar" lub coś podobnego gdzie może ustawić tryb pracy tj.: 16:9, 4:3 i powinna być opcja "bez overscanu". Zaznacz ją a nie powinno Ci już nic ucinać.

#10 rusinu

rusinu
  • 372 postów
  • Skądwa-wa

Napisano 12 września 2011 - 12:32

może wujek gugle pomoże:
10.7: Disable internal laptop display when external display is attached - Mac OS X Hints
No ale liona musisz postawić.
Na pewno wyłącz mirroring i przełącz monitor główny na TV a później wyłącz sobie lcd-ka.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych