Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Brak widoczności Maca w sieci lokalnej.

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
2 odpowiedzi w tym temacie

#1 merlinthemage

merlinthemage
  • 6 postów

Napisano 09 września 2011 - 17:34

Witam wszystkich. :) To jest jakaś masakra. Za cholerę nie mogę skonfigurować widoczności Maca w sieci. Do Routera NetiaSpot są podłączone przez WiFi Win7, xBox i oczywiście MB. Uprzedzam pytania: skonfigurowałem wszystko co dotyczy udostępniania i sieci jak należy. Teoretycznie Mac powinien być widoczny, a nie jest. Ani z poziomu xBox, ani Win7. Udostępniam kilka katalogów. W mapie sieci na routerze wyświetla prawidłowo Maca, ale Windows i xBox go nie widzą. Kiedy chcę konkretny folder udostępniany na Macu mapować jako dysk sieciowy po adresie IP i nazwie udziału - działa bez problemu i Windows widzi. Nie byłoby to wielkim problemem, gdyby nie 3 fakty: - utrudnia to trochę udostępnianie plików; - drukarka w ogóle nie jest widoczna ani nie da się drukować; - nie widzę Maca z poziomu xBoxa, a powinien widzieć konkretne foldery udostępniane i łączyć się przez Connect360. Jakieś pomysły i rady? :) Pozdrawiam ciepło, Merlin

#2 Miy

Miy
  • 126 postów

Napisano 09 września 2011 - 17:52

Na sto procent coś źle skonfigurowałeś.

#3 merlinthemage

merlinthemage
  • 6 postów

Napisano 09 września 2011 - 18:08

Miy, ten błąd nie pojawiał się na poprzednim routerze. Na tym jednak jest. A może faktycznie coś skiepściłem po drodze? Jakich funkcji szukać, co może być przyczyną problemów? Jaka usługa odpowiada za widoczność w sieci? Pozdrawiam, Merlin Edit: Oto co wyświetla mi router. MACBOOK (ty) 192.168.1.5 Podłączony przez 4h:21m z prędkością 48.0Mbps Siła sygnału: Doskonałe (100%) Udostępnione pliki xbox 192.168.1.2 Podłączony przez 0h:46m z prędkością 54.0Mbps Siła sygnału: Doskonałe (100%) Alice-PC 192.168.1.4 Podłączony przez 2h:57m z prędkością 54.0Mbps Siła sygnału: Doskonałe (100%) Udostępnione pliki Oznacza to, że router widzi, że coś jest udostępnione. Czemu zatem Winda tego nie widzi?

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych