brak podświetlenia wyświetlacza
Rozpoczęty przez
csharp
, 08 wrz 2011 18:21
5 odpowiedzi w tym temacie
Napisano 08 września 2011 - 18:21
Witam,
niestety coś się porobiło z moim iPhonem 3GS i nie świeci się.. padł tak sam z siebie.. nie spadł, nie zmoczyłem go, po prostu przestał świecić ;]
zaczęło się od tego, że przestał świecić i po jednym dniu zaczął normalnie działać - myślałem, że sam się naprawił.. niestety po tygodniu padł na amen i nie widać perspektyw aby zaświeciło się w nim światło. Używam go normalnie, w ciągu dnia nawet dobrze widać
odkręciłem go na czynniki pierwsze aby sprawdzić czy się coś nie odpięło - nie pomogło - nadal brak podświetlania.
Teraz pytanie czy podświetlanie jest związane z wyświetlaczem? bo nie wiem czy kupować wyświetlacz za 60 zł z alledrogo czy to może być coś innego..
http://allegro.pl/40....html?source=oo
znalazłem coś takiego - zerknąłby ktoś czy to może być to ?
czytałem też, że to może być płyta główna.. jednak skoro to tylko 60 zł to by zaryzykował i sobie wymienił, tylko upewnić się muszę czy podświetlenie jest wbudowane w wyświetlacz:)
będę wdzięczny za pomoc.

Napisano 08 września 2011 - 18:31
jeśli o wymianę chodzi to oddaj go do serwisu,łatwo jest uszkodzić gniazda tasiemek,tak,podświetlanie jest w wyświetlaczu i on najprawdopodobniej wymaga wymiany
Napisano 08 września 2011 - 18:45
już go sam rozbroiłem i złożyłem
dam radę, tylko zastanawiałem się czy to może wyświetlacz czy płyta.

Napisano 08 września 2011 - 18:46
tak, podswietlanie jest w wyświetlaczu. i tak, to ten wyswietlacz, ktory pokazujesz na allegro.
w swoim starym mozesz sprawdzic czy podswietlanie dziala podłączając dwa kabelki i podpinajac do 5V.
od tyłu wyświetlacza po lewej stronie taśmy są dwie ścieżki - ta skrajna to +, w prawo od niej -
ale nawet jesli podswietlanie wtedy zadziala to nie dowod ze płyta głowna jest uszkodzona. raczej wtyczka albo taśma.
uwazaj na gniazda tasiemek, kol. smoczy ma racje, łatwo uszkodzić. ale wymiana wyświetlacza jest prosta, jeśli jesteś ostrożny i uważny uda ci się.
Napisano 08 września 2011 - 20:05
5V to do jakiejś baterii podłączyć?
Napisano 08 września 2011 - 21:02
moze byc i 3 byle nie wiecej niz 5 o ile pamietam to tyle ma zasilania iPhone ze swojej batt
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych